Turism Timis a deschis, in 5 iunie, in comuna Curtea, intre Dealurile Lugojului si Muntii Poiana Ruscai, seria evenimentelor de cultura gastronomica Banat Brunch. Despre noul concept al campaniei de promovare a turismului in Timis a vorbit organizatorul actiunii, Delia Barbu (foto 2), directorul executiv APDT Timis, care a colaborat indeaproape cu promotorul turismului din Margina pentru bunul mers al desfasurarii evenimentului.
“Banat Brunch are ca leitmotiv trandafirul, pentru ca gazdele noastre sunt cultivatori de trandafiri si, pornind de la aceasta valoare, extindem promovarea turismului, a satelor banatene, prin a prinde in Banat Brunch atat gastronomia locala, cat si obiectivele turistice din comuna Curtea.
Ma refer atat la Biserica de lemn, cat si la Muzeul local, pe care unul dintre localnici l-a dezvoltat si l-a realizat aici. Sunt obiective turistice care pot atrage, alaturi de acest concept Banat Brunch, gastronomia locala pentru ca turistii pot descoperi, aici, ospitalitatea si gospodaria bogata a Banatului”, a explicat Delia Barbu.
Asa cum ii sade bine unui gospodar, familia Grecu a pregatit, inca de dimineata, masa de buna-gazda, cu care a intampinat, fix la ora 11, zecii de turisti, unii veniti chiar si din Germania.
Painea de casa cu zacusca, carnatul, branza, ouale, mazarea batuta cu uloi de ludaie, ciorba de fasole uscata cu afumatura, carnea de porc fripta in duba cu cartofi, papanasul cu dulceata de trandafiri – sunt cateva dintre bunatatile culinare oferite de gazde. Iar setea a fost potolita cu apa de izvor de la turau, suc de trandafiri, de soc si ceai de menta.
Vizitatorii au avut ocazia sa se intoarca la rustic si traditional si sa achizitioneze de la mestesugari localnici produsele acestora, faurite cu migala, in cadrul atelierelor: artizanat, ceramica, diverse obiecte necesare in gospodarie. Produsele din trandafir au tronat pe toate standurile, fiind la mare cautare, dar si tuica si produsele apicole.
De la ora 13, vizitatorii au fost invitati sa vada plantatia de trandafiri a producatorului local. Familia Grecu a participat la numeroase targuri, iar din 2016 se indeletniceste cu gradina si produsele din trandafir de doua soiuri, unul fiind din Bulgaria, Rosa de Pesce, si Sanset Gruse, petalele acestora fiind recunoscute pentru efectele benefice in medicina si cosmetica, cu un continut ridicat de vitamine si saruri minerale, dupa cum spune doamna Vasilica Grecu, producator si gazda.
Programul a continuat cu vizitarea Muzeului local, in casa familiei Manescu.
Participantii au avut ocazia sa vada istoria familiei , prin obiectele si fotografiile expuse, dar, mai mult, sa faca o calatorie in trecut, sa vada cum traia, cum se imbraca si cum se gospodarea localnicul in perioada interbelica, chiar mai inainte. Exponate de o veritabila valoare istorica si etnografica, lasate mostenire si pastrate cu grija. Itinerariul la gura satului a fost incheiat cu vizitarea Bisericii de lemn Cuvioasa Paraschiva, ridicata in 1794, dupa cum a facut cunoscut promotorul turistic din Margina. (Liza Kratockwill)