In cadrul campaniei “Bataia nu e rupta din rai”, initiata in 2005 de catre Organizatia „Salvati Copiii” Romania, a fost propus Parlamentului Romaniei proiectul de lege privind instituirea zilei de 5 iunie ca Zi impotriva Violentei asupra Copilului in Romania. Legea a fost votata de catre ambele camere ale Parlamentului, fiind ulterior promulgata prin decretul nr. 1452 din 28 decembrie 2006.
Violenta asupra copiilor poate fi intalnita, din pacate, pretutindeni: violenta fizica, neglijarea, abuzul emotional, abuzul sexual, diferite forme de exploatare…
In judetul Timis, anul 2020, cel al pandemiei, a dus la o crestere a numarului de cazuri de abuz asupra copiilor si o crestere, totodata, a numarului cazurilor de violenta domestica.
Astfel, la Telefonul Copilului au fost primite 1269 sesizari de abuz si neglijare, din care 1018 au fost confirmate, acesta reprezentand cel mai mare numar din 2015 si pana in prezent. Cele mai multe cazuri au fost cele de neglijare – 916 cazuri. Pentru 99 de copii, cea mai buna solutie pentru a nu mai avea contact cu mediul abuzator a fost instituirea plasamentului in regim de urgenta la o alta familie sau la un asistent maternal profesionist.
Tendinta crescatoare se mentine si in 2021, pana la data de 31 mai fiind inregistrate 305 de sesizari, dintre care 226 au fost confirmate, 200 de cazuri fiind de neglijare a copiilor.
Pentru a veni in sprijinul victimelor abuzurilor, in cadrul DGASPC Timis functioneaza Complexul de Servicii pentru Interventie Specializata in Domeniul Protectiei Familiei si Copilului, care este format din:
- Centrul de Interventie in Regim de Urgenta pentru Copilul neglijat, exploatat, abuzat, parasit. Telefonul copilului 983
Compartimentul de Preventie si Interventie in Regim de Urgenta.
Compartimentul pentru Prevenirea si Combaterea Violentei domestice
Birou Consiliere pentru Copii si Parinti
Dat fiind faptul ca, cel mai adesea, agresorii au fost, la randul lor, victime ale unor agresiuni, iar lantul violentei poate fi rupt doar prin consiliere psihologica si educatie, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Timis, cu sprijinul Consiliului Judetean Timis, a facut demersurile necesare infiintarii, in cadrul DGASPC Timis, a Centrului de consiliere pentru agresori, in cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Timis, prin proiectul predefinit Sprijin pentru implementarea Conventiei de la Istanbul in Romania, implementat de catre Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati.
Pentru sesizarea tuturor situatiilor in care sanatatea si siguranta unui copil este pusa in pericol, DGASPC Timis a infiintat serviciul specializat ”Telefonul copilului” – 983. Acest serviciu exista in Timisoara din 2003, cu precizarea ca din octombrie 2005 functioneaza cu program non-stop si cu echipa gata de deplasare in orice moment. Acest numar de telefon poate fi apelat in orice moment al zilei, de catre orice persoana (adult sau copil) care doreste sa ne sesizeze cu privire la situatia unui copil abuzat, neglijat, aflat in situatie de risc sau in dificultate. (DGASPC Timis, Biroul Comunicare, Registratura, Relatii cu publicul)