Sarbatoarea Sfintilor Imparati Constantin si Elena! VEZI superstitiile, traditiile populare si ce nu trebuie sa faci in aceasta zi

Credinciosii ortodocsi si catolici ii sarbatoresc, in fiecare an, in ziua de 21 mai, pe Sfintii Imparati Constantin si Elena. Sarbatoarea ii evoca pe Constantin cel Mare, care a fost imparat roman intre 306 si 337, si pe mama sa, Elena Augusta.


Perioada in care acestia au domnit, cuprinsa intre anii 306 – 329, a fost cunoscuta drept „Epoca de aur”. Se spune ca, datorita lor, crestinismul a devenit religie permisa, duminica devenind zi de odihna in Imperiul Roman.

In traditia populara se vorbeste despre imparatii Constantin si Elena ca despre Parintii Sfintei Cruci. Sfintii, „cei intocmai cu Apostolii”, sunt pomeniti in Biserica Ortodoxa pe 21 mai. Numele acestor sfinti este purtat de peste 1,8 milioane de romani.

Sfintii Constantin si Elena: Superstitii

  • In aceasta zi nu trebuie sa renunti la o prietenie sau sa te desparti de cineva. In caz contrar, toata viata vei suferi pierderi pe plan financiar sau sentimental.
  • Nu trebuie sa dai pasarilor cerului paine. Vei risipi sporul casei.
  • Sa nu strici cuibul pasarilor care au pui, oricat de zgomotoase ar fi ele. Se crede ca, daca faci asta, in familie vor aparea necazuri tot anul.
  • Femeile, pentru a alunga duhurile rele si necurate, stropesc cu aghiasma, pentru a se feri de duhurile rele.

Sfintii Constantin si Elena: Traditii populare

  • In ziua Sfintilor Constantin si Elena e bine sa nu se lucreze, pentru ca holdele sa nu fie facute praf si strugurii sa nu fie distrusi. Ovazul, meiul si porumbul nu trebuie semanate in aceasta zi. In traditia populara se spune ca, tot ce se seamana in aceasta zi, se va usca.
  • Pastorii hotarasc cine le va fi baci, unde vor amplasa stanele si cine le va pazi pe timpul pasunatului.
  • Taranii aprind un foc mare si stau in jurul lui. Prin acest foc obisnuiesc sa treaca si oile, pentru a fi ferite de rele pe timpul cat vor sta la stana.

Sfintii Constantin si Elena: Sarbatoarea pasarilor de padure

In calendarul popular, sarbatoarea Sfintilor Constantin si Elena este o sarbatoare a pasarilor de padure, numita Constantin Graur sau Constantinul Puilor.

Traditia populara ne spune ca in aceasta zi, pasarile de padure isi invata puii sa zboare, dupa ce li s-a dezlegat glasul la Vlasie (11 februarie), s-au imperecheat si si-au construit cuiburile la Dragobete (24 februarie).

Oamenii trebuie sa tina sarbatoarea, pentru ca puii din gospodarie sa nu fie mancati de ulii. (I.P.)

Leave a Reply