Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Sibiu si politistii anticoruptie ai Directiei Generale Anticoruptie – Structura Centrala si serviciile judetene Sibiu, Alba, Brasov si Cluj pun in executare, miercuri, 17 mandate de perchezitie domiciliara pentru probarea unor infractiuni de coruptie intr-o cauza penala in care sunt suspectati 25 agenti de politie din cadrul IPJ Sibiu. Totodata, sunt puse in executare 33 de mandate de aducere si 3 ordonante de predare inscrisuri si medii de stocare.
Conform unor surse din ancheta, este vorba despre suspiciuni de mita. Politistii ar fi cerut spaga ca sa-i ierte pe soferi de incalcarea Codului Rutier.
IPJ Sibiu anunta ca asigura comunitatea sibiana ca institutia are toleranta zero fata de actele de coruptie, „context in care conducerea I.P.J. Sibiu a sprijinit si va sprijini in continuare structurile implicate in derularea anchetei in cauza. Precizam ca actiunea este comuna, iar mai multi politisti din cadrul institutiei noastre sunt implicati activ in desfasurarea anchetei penale”.
Mai multi soferi contravenienti ar fi sponsorizat echipa de fotbal a Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Sibiu pentru a nu fi sanctionati, informeaza Parchetul de pe langa Tribunalul Sibiu intr-un comunicat referitor la perchezitiile care vizeaza 25 de agenti rutieri suspectati de luare de mita.
Dosarul a fost inregistrat pe 20 februarie 2019, fiind initial efectuata urmarirea penala “in rem” pentru savarsirea infractiunilor de omisiunea sesizarii, abuz in serviciu, dare de mita, luare de mita, favorizarea faptuitorului, abuz in serviciu, inselaciune si fals in declaratii, fals material in inscrisuri oficiale, fals intelectual si efectuarea de operatiuni financiare incompatibile cu functia de agent de politie.
“Potrivit denuntului si procesului verbal de sesizare din oficiu care au stat la baza inregistrarii acestui dosar penal, existau indicii cu privire la faptul ca mai multi agenti de politie rutiera si-ar fi incalcat atributiile de serviciu (…) si nu ar fi constatat savarsirea unor fapte contraventionale la regimul rutier, iar in schimbul acestei ‘iertari de sanctiune’, contravenientii ar fi sponsorizat echipa de fotbal a IPJ Sibiu, intocmindu-se contracte de sponsorizare cu diferite sume de bani acestei echipe din care faceau parte si acesti lucratori de politie”, se arata intr-un comunicat al Parchetului de pe langa Tribunalul Sibiu transmis AGERPRES.
Conform aceleiasi surse, din cercetarile efectuate impreuna cu lucratorii de politie judiciara din cadrul Serviciul Judetean Anticoruptie Sibiu si a datelor rezultate din punerea in aplicare a masurilor de supraveghere tehnica, a rezultat presupunerea rezonabila cu privire la comiterea mai multor infractiuni de coruptie, de serviciu si de fals de catre agentii de politie rutiera din cadrul IPJ Sibiu – Serviciul Rutier – Biroul Drumuri Nationale si Europene.
Agentii sunt suspectati ca, in mod repetat, in exercitarea atributiilor de serviciu, din 2019 pana in prezent au pretins si au primit diverse sume de bani, cuprinse intre 50 si 500 de lei, foloase materiale sau alte servicii, cu titlu de mita, in legatura cu indeplinirea necorespunzatoare a atributiilor de serviciu, pentru a nu constata faptele contraventionale comise de soferii contravenienti si a nu le aplica sanctiuni contraventionale sau pentru a le aplica sanctiuni mai usoare, consemnand astfel cu ocazia intocmirii proceselor verbale date nereale.
“Au pretins diverse sume de bani de la persoanele pe care le-au oprit in trafic pentru savarsirea unor abateri la regimul rutier, in scopul de a nu le aplica sanctiuni contraventionale, solicitandu-le totodata acestor conducatori auto ca sumele de bani sa le fie remise sub forma unei sponsorizari in contul Asociatiei Internationale a Politistilor (International Police Association – IPA) – Regiunea 1 Sibiu.
In exercitarea atributiilor de serviciu, desi au constatat savarsirea de catre conducatorii auto a unor contraventii privind circulatia pe drumurile publice, nu au aplicat acestora sanctiunea contraventionala corespunzatoare si nici sanctiunea complementara a suspendarii dreptului de a conduce, incalcand astfel dispozitiile art. 26 alin. 1 pct. 12 din Legea nr. 218/2002, republicata, si anume de a constata contraventii si aplica sanctiuni contraventionale, si dispozitiile art. 2 din OUG 195/2002, privind obligatia de a lua masurile legale in cazul in care constata incalcari ale normelor de circulatie pe drumurile publice”, se mai mentioneaza in comunicat.
Din ancheta a mai reiesit ca politistii nu au constatat contraventii si nu au aplicat sanctiuni contraventionale, potrivit legii, retinand alte abateri contraventionale in procesul verbal, neconforme cu realitatea si aplicand alta sanctiune decat cea corespunzatoare contraventiei comise de soferii opriti in trafic, in sensul ca nu au luat masurile legale ce se impuneau, inclusiv suspendarea dreptului de a conduce autoturisme.
De asemenea, actionand cu intentie, au falsificat mai multe procese verbale de constatare a contraventiei cu prilejul intocmirii acestora, completandu-le cu date neconforme cu realitatea si in absenta contravenientului, semnand procesele verbale in locul contravenientului, ceea ce a produs consecinte juridice pentru persoanele in locul carora au semnat.
Procurorii au dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de 25 de agenti de politie rutiera din cadrul IPJ Sibiu – Serviciul Rutier – Biroul Drumuri Nationale si Europene cu privire la savarsirea mai multor infractiuni de coruptie, printre care cel putin 115 infractiuni de luare de mita, dar si fata de opt soferi suspectati de dare de mita.
“In cauza, au fost efectuate un numar de 17 perchezitii domiciliare, au fost emise 33 de mandate de aducere pentru 25 de suspecti cercetati pentru savarsirea infractiunii de luare de mita si pentru opt suspecti din randul conducatorilor auto contravenienti, cercetati pentru savarsirea infractiunii de dare de mita, care au dat mita pentru a fi ‘iertati de sanctiune sau a primi o sanctiune mai usoara’, care urmeaza a fi audiati in cursul zilei de astazi.
Cu privire la persoanele cercetate pentru savarsirea infractiunii de dare de mita din randul conducatorilor auto contravenienti precizam ca au fost efectuate verificari pentru identificarea proprietarilor autoturismelor oprite in trafic, ai caror conducatori auto au savarsit diverse abateri la regimul circulatiei rutiere, urmand a se stabili persoanele care s-au aflat efectiv la volan la data respectiva si au savarsit infractiunea de dare de mita (107 persoane suspecte de dare de mita)”, se mai arata in comunicatul de presa.
Directia Generala Anticoruptie a informat, anterior, ca saptesprezece perchezitii domiciliare au loc miercuri pentru probarea unor infractiuni de coruptie intr-o cauza penala in care sunt suspectati 25 de agenti de politie din cadrul IPJ Sibiu, urmand sa fie puse in executare 33 de mandate de aducere.
”Astazi, 19 mai, procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Sibiu, impreuna cu politistii anticoruptie ai Directiei Generale Anticoruptie – Structura Centrala si Serviciile Judetene Anticoruptie Sibiu, Alba, Brasov si Cluj, pun in executare 17 mandate de perchezitie domiciliara pentru probarea unor infractiuni de coruptie intr-o cauza penala in care sunt suspectati 25 agenti de politie din cadrul IPJ Sibiu”, se arata intr-un comunicat al DGA transmis AGERPRES.
Totodata, sunt puse in executare 33 de mandate de aducere si trei ordonante de predare inscrisuri si medii de stocare.
In cauza se beneficiaza de sprijinul Inspectoratului de Politie Judetean Sibiu, al Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei si al Directiei Generale de Protectie Interna din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. (V.E.)