Jurnalista Lia Lucia Epure, directoarea cotidianului Ziua de Vest, sare in apararea jurnalistilor din Timisoara, dupa ce, ieri, in cadrul unei conferinte despre proiectul Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii, fosta ministresa Corina Suteu, angajata ca expert de Primaria Timisoara, pentru trei luni, la un pret de 132.000 de lei, a incercat sa loveasca in credibilitatea presei locale.
“As vrea sa fac un apel la dumneavoastra sa verificati intotdeauna informatiile pe care le transmiteti. Presa are o responsabilitate pe care nu intotdeauna si-o respecta”, a insinuat Corina Suteu.
Cu alte cuvinte, noul expert cultural al Timisoarei doreste ca presa sa-i transmita gratuit mesajele catre public, urgent si intocmai, uitand ca domnia sa incaseaza aproape 30.000 de euro pentru a se face auzita. Solidara cu breasla presei, Lia Lucia Epure trage un semnal de alarma vizavi de expertiza Corinei Suteu in domeniul culturii, catalogand discursul, de ieri, a fostei ministrese ca pe un bocanc peste obrazul libertatii presei.
Reproducem integral textul semnat de Lia Lucia Epure, publicat, azi, in Ziua de Vest:
“Corina Suteu, acum, mai ”renumita” la Timisoara decat in perioada in care era ministru al Ministerului Culturii, a lansat ieri, 18 mai 2021, in conferinta de presa a Primariei Timisoara, o noua idee ”originala”, pe linia culturala a Timisoarei, de data aceasta, privitoare la jurnalisti.
De fapt, a ”tras de urechi” jurnalistii timisoreni, pe care-i (ne) apostrofeaza pentru nesustinerea proiectelor din cadrul programului Timisoara Capitala Europeana a Culturii 2023. Bag de seama ca nu a facut nicio monitorizare a mediatizarii activitatii ATCCE2021(2023), nici cantitativa, nici calitativa, altfel ar fi observat ca de zece ani se scrie intens, fie laudativ, fie critic, libertatea de exprimare fiind unul din motivele pentru care la Timisoara, in decembrie 1989, s-a murit.
Trasul de urechi al doamnei Corina Suteu este un bocanc peste obrazul libertatii presei.
Doamna Suteu a lansat, dupa articolul pe care l-am publicat, inspirata de contractul sau cu Primaria Timisoara, dar si cu unele actiuni ale sale, criticate de mari oameni de cultura, ca domnul Andrei Serban nu ar fi criticat-o cu nimic si ca este fals textul.
Deci, va pun la dispozitie linkul spre texul (interviul) acordat de Andrei Serban revistei Q Magazine, o informatie din ”sursa deschisa” cum se spune in manualele de jurnalism (Decaderea unei Opere pe care am iubit-o – Q Magazine)
Recent, a fost la Timisoara, singurul regizor de film din Romania nascut in Banat, presedintele Uniunii Autorilor si Realizatorilor de Film din Romania (organizatie de utilitate publica), Ioan Carmazan.
Autor de filme cu recunoastere internationala, recompensat de premii si recunoasteri profesionale, Ioan Carmazan (in prezenta unui grup de intelectuali din Timisoara) a spus:
”Corina Suteu nu are dreptul moral sa analizeze proiectul Timisoara Capitala Europeana a Culturii. A avut indrazneala (in vremea in care era ministru-nr) sa dea o Ordonanta de Urgenta impotriva unei legi din Romania si Europa, Legea Drepturilor de Autor. Actul a fost votat la sfarsitul anului 2016, si timp de sase luni cineastii au ramas fara drepturi de autor. Incalificabil! Banii urmau sa mearga spre Cinemateca, de la cineasti. Am fost primiti la presedintele Iohanis, iar dupa sase luni, s-a revocat acea ordonanta, o actiune impotriva creativitatii. Am vorbit cu unii parlamentari, habar nu aveau ce au votat. Bine ca s-a revenit. Cum sa fie o asemenea persoana, ”experta” pentru Timisoara?”.
Discutia a fost mai lunga, dar esential este ca un om de cultura, altul decat Andrei Serban, are ceva de spus despre expertiza sa.
Ultima sa atitudine exprimata la adresa noastra, a jurnalistilor timisoreni, ma revolta. Cum isi permite? Cine ii permite? In Timisoara nu se pot accepta atitudini de acest fel!”
Reamintim ca Ziua de Vest a dezvaluit, la finalul lunii aprilie, ca echipa Corinei Suteu a incheiat un contract de consultanța pentru Primaria Timișoara, prin Casa de Cultura a Timișoarei, in valoare de 132 000 lei, pentru trei luni. (E.T.)