Judecatorul de camera preliminara de la Tribunalul Timis a dispus, la termenul de ieri, inceperea judecatii in dosarul 2274/30/2020/a1, in care nu mai putin de 29 de inculpati, fosti vamesi, contrabandisti si politisti de frontiera de la PTF Stamota-Moravita, au fost cercetati de catre procurorii DIICOT Timisoara, fiind acuzati de luare de mita, contrabanda, detinere de droguri de risc pentru consum propriu si constituire a unui grup infractional organizat.
O parte din cei 29 au fost retinuti in data de 31 mai 2016, cand procurorii si politistii anticoruptie de la DGA au luat cu asalt punctul de trecere a frontierei din Timis, au blocat trecerile in si din Serbia, dupa care i-au dezarmat pe lucratorii aflati in timpul serviciului si au declansat perchezitiile.
Dupa cinci ani de la acel moment istoric pentru lupta anticoruptie din vami, judecatoarea Mirela-Adriana Roates a dispus ca, in ciuda contestatiilor formulate de inculpati, poate incepe dezbaterea de fond si evaluarea probelor depuse la dosar de procurorii DIICOT. Aceasta decizie i-a revoltat pe cei trimisi in judecata, care considera ca urmeaza sa se administreze probe obtinute in mod ilegal.
“Dupa decizia de ieri, vor urma si plangeri la Inspectia Judiciara, dupa cele de la Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie. Nu poti sa vii sa spui ca legea nu conteaza, ci doar opinia DGA-ului. Avem multe acte, dar in toate adresele oficiale ce au venit se spune ca este vorba despre date cu caracter personal. Intentionat, ca sa nu poata fi publicate.
Pentru ca in adrese, atat MAI, cat si Inspectoratul Teritorial al Politiei Transporturi Timisoara spun ca investigatorul sub acoperire nu a avut calitate de politist judiciar si nici nu putea sa o aiba. De fapt, DIICOT a adus atingere grava vietii intime si private, facand inregistrari audio si video cu un investigator care nu avea aceasta calitate, legal. Au incalcat art. 148, al. 4 din NCPP. Sunt peste 20 de avocati in dosar, se mira si ei.
La cum a decurs totul, asistam la un nou caz “Portocala”, cu fabricanti de probe, de aceasta data, la Timisoara”, ne-a dezvaluit comisarul sef Furcea Gabriel Ionut, fostul sef al PTF Stamora-Moravita.
Reamintim ca investigatorul sub acoperire, Elena Pitigoi (foto 2), care a fost transferata la Bucuresti dupa aceasta operatiune, pentru a i se pierde urma, si-a pus in joc toate calitatile pentru a obtine probe si informatii compromitatoare referitoare la lucratorii din punctul de frontiera.
Abia dupa ce au fost ridicati de procurori si arestati preventiv, politistii au realizat ca flirturile spontane de pe la petreceri nu erau decat sarcini de serviciu pentru Elena Pitigoi, iar discutiile despre spagi si comisioane au fost inregistrate pentru uzul procurorilor.
“Imediat dupa terminarea facultatii a fost infiltrata la Vama Moravita, unde a fost promovata in functia de sefa de grupa. I-am intrebat pe politistii arestati din boxa daca au avut relatii cu ea, iar vreo doi sau trei au recunoscut ca da. Adica, sa te prostituezi pentru dosarele procurorilor, pentru a surprinde coruptia in direct, mi se pare de-a dreptul hilar.
La Vama Moravita a mai fost o politista infiltrata, care a facut acelasi lucru, iar o inregistrare video mai deocheata a si fost postata si pe internet. Ce mare lucru a surprins agenta secreta? Mita de 3 – 4 euro! Asta este marea coruptie din vami?
Am inteles ca, dupa operatiunea de la Moravita, domnisoara Pitigoi a fost transferata rapid in alta parte, nu mai este in Timisoara, tocmai pentru a nu putea fi santajata de cei pe care i-a turnat”, ne-a declarat, la vremea respectiva, avocata Carmen Obarsanu.
Desi, in timpul anchetei, procurorii DIICOT au audiat peste 60 de suspecti, in cele din urma au trimis in judecata doar 29 persoane. Este vorba despre Furcea Gabriel Ionut, Turcas Ioan Mircea, Dragut Silviu Sorinel, Goaga Constantin-Bogdan, Ungureanu Valentin Mihai, Munteanu Verginel, Milea Olivian, Banciu Gheorghe Daniel, Gita Aurelian, Fratila Ovidiu Cristian Florin, Ioanas Andrei Ovidiu, Vamesu Gabriel, Carstea Dumitru, Barbu Rebeca Elena, Pop Eugenia, Cokovic Sakib, Patrascu Dumitru, Trifu Mihaela Nicoleta, Diacu Maria, Diacu Tiberiu, Beraru Simona, Balint Petre, Deak Carol, Deak Angela, Piloiu Ilie, Willjung Olimpia Tatiana, Stefan Lenuta, Stoica Dan Gheorghe si Rotaru Laurentiu Mircea. Directia Regionala Vamala Timisoara s-a constituit parte civila.
Potrivit DIICOT, politistii de frontiera din PTF Stamora-Moravita, sub coordonarea sefului de punct si a sefilor de ture, s-au constituit si actionau in mod coordonat, in scopul comiterii unor infractiuni de coruptie, pentru a obtine beneficii materiale, care erau impartite intre politisti, prin neindeplinirea indatoririlor de serviciu privitoare la supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat, respectiv prevenirea si combaterea faptelor specifice criminalitatii transfrontaliere, in special a infractiunilor de contrabandat, precum si a contraventiilor savarsite in zona lor de competentat.
Anchetatorii sustin ca activitatile ilicite desfasurate prin PTF Moravita nu vizau doar actiunile de contrabanda, ci si sprijinirea traficului de migranti; favorizarea unor infractori dati in urmarire generala, prin permiterea accesului acestora nestingherit peste frontiera de stat; omiterea constatarii, contra unor sume de bani, a oricaror abateri de natura contraventionala inregistrate la momentul trecerii frontierei si, nu in ultimul rand, atunci cand nu putea fi constatata nicio neregula, prin pretinderea de sume de bani de la persoanele care tranzitau frontiera, invocandu-se o asa-numitat “traditie”, careia calatorii trebuiau sa i se supuna.
Astfel, politistii de frontierat protejau contrabandisti “de anvergurat”, care aduceau tigari in tara cu tirul, primind in schimb bani ca mita in mai multe locatii din Serbia. De asemenea, politistii au fost implicati si in protejarea unei grupari care aducea ceasuri de contrabanda Rolex din Serbia, obiectele de lux urmand sa fie vandute pe piata neagra din Germania.
Grupul din care faceau parte politisti de frontiera si contrabandisti de tigari a fost monitorizat timp de aproape doi ani, existand zeci de ore de inregistrari ambientale, facute in punctul de trecere a frontierei de la granita cu Serbia. Oamenii legii au fost filmati in timp ce imparteau banii obtinuti de la contrabandisti. Practic, ancheta in acest caz a inceput in timp ce pe rolul instantelor erau inca in desfasurare procesele politistilor de frontiera si vamesilor de la Moravita, ridicati in 2011.
Incheiere finala de camera preliminara nr. 36/2021 pronuntata in camera de consiliu in 10.05.2021 nu este definitiva, ci poate fi contestata in 3 zile de la comunicare. (G.I.)