Curtea de Apel Timisoara va rejudeca dosarul in care omul de afaceri Georgica Cornu cere despagubiri de aproape 10 milioane de euro de la statul roman, dupa inculparea sa abuziva intr-un caz de evaziune fiscala

Curtea de Apel Timisoara va fi nevoita sa rejudece actiunea in raspundere delictuala formulata de omul de afaceri Georgica Cornu impotriva statului roman, in care solicita obligarea paratului la plata a 46,6 milioane de lei cu titlu de daune morale, care i-ar fi fost produse prin inculparea sa abuziva intr-un dosar de evaziune fiscala instrumentat de Parchetul de pe langa Tribunalul Mehedinti.


Dosarul 2799/30/2019 se intoarce la Curtea de Apel Timisoara, in urma unei decizii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pronuntata in urma cu trei zile.

“Decizia nr.900: Admite recursul declarat de paratul Statul Roman, prin Ministerul Finantelor Publice, impotriva deciziei nr. 157 din data de 13 octombrie 2020 a Curtii de Apel Timisoara, Sectia I civila. Caseaza decizia recurata si trimite cauza spre rejudecare aceleiasi instante de apel. Definitiva”, se mentioneaza in minuta Inaltei Curti.

Anterior, Curtea de Apel Timisoara a admis apelul lui Georgica Cornu impotriva hotararii Tribunalului Timis, care-i respinsese actiunea, si a trimis cauza spre rejudecare, solutie care i-a nemultumit pe reprezentantii statului roman, care au atacat-o cu recurs.

In motivarea actiunii formulate de Georgica Cornu, in iunie 2019, impotriva statului roman, acesta a aratat ca, prin inculparea sa in dosarul nr. 97/P/2013 instrumentat de Parchetul de pe langa Tribunalul Mehedinti, respectiv a retinerii pentru 24 de ore, in 11 martie 2015, si a masurilor preventive ulterioare a arestului la domiciliu si a controlului judiciar, i-au fost provocate pagube financiare uriase, dar si atingerea onoarei, a demnitatii si a reputatiei sale.

In opinia lui Georgica Cornu, supunerea la respectivul tratament a avut consecinte negative cu privire la persoana sa, nemaiputand dezvolta vreo afacere personala, tot timpul fiind etichetat ca un personaj cu probleme, si pierzandu-si credibilitatea in fata partenerilor de afaceri cu care ar fi vrut sa colaboreze. Mai mult, masurile coercitive instituite in scop preventiv i-au ingradit posibilitatea de a veghea in mod corespunzator procedura insolventei la care firmele pe care le detinea erau supuse, ajungand in prezent sa nu mai aiba nicio sansa de a mai recupera ceva, toate companiile respective intrand in faliment.

El a mai sustinut ca Guvernul Ponta, care tocmai fusese instalat, a suspendat de facto orice plati ce vizau datorii exigibile fata de firmele sale, facand imposibila functionarea si supravietuirea pe piata a acestora.

Totodata, etichetarea sa ca un posibil infractor i-a adus deservicii si in viata privata, cercul de prieteni distantandu-se iar copiii si familia privindu-l deseori cu neincredere.

Dupa cinci ani in care a fost audiat si rasaudiat, rastimp in care i-au falimentat toate afecerile, prin Ordonanta din 03.10.2018, lui Georgica Cornu – care, doar in perioada 2007- 2012, a platit Statului Roman, cu titlu de taxe si impozite, peste 40 de milioane de euro – i s-a comunicat solutia clasarii pentru ambele fapte de care fusese acuzat. (G.I.)

Leave a Reply