Analiza VALUTARA. Evolutie descendenta a leului si a altor monede din regiune, dupa ce Rusia si-a masat trupe la frontiera cu Ucraina

Pe parcursul saptamanii trecute, leul a avut o evolutie usor descendenta, asemanatoare cu cea a altor monede din regiune. Tendinta s-a manifestat in conditiile in care tensiunile geopolitice s-au amplificat dupa ce Rusia si-a masat trupe la frontiera cu Ucraina si se arata pregatita sa inceapa un nou conflict armat.


In plan intern, conflictul din coalitia de guvernamant a pus o presiune suplimentara pe leu, chiar daca agentia Standard & Poor’s a reconfirmat, la sfarsitul saptamanii, ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a Romaniei la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung si scurt in moneda locala si valuta mentinerea ratingului si a imbunatatit perspectiva de la „negativ” la „stabil”.

Media euro a inceput saptamana la 4,9205 lei si a urcat, joi, la 4,9245 lei. La finalul ei, cursul a scazut la 4,9243 lei, intr-o sedinta in care tranzactiile s-au realizat intre 4,923 si 4,929 lei, cu inchiderea la 4,926 lei.

Cresterea cotatiilor a facut ca Banca Centrala Europeana sa publice o cotatie a euro de 4,9263 lei, care reprezinta un nou record si semnalizeaza posibilitatea ca in urmatoarele zile cursul monedei unice sa atinga noi maxime.

Intr-un recent discurs al guvernatorului BNR, cu ocazia unei intalniri regionale a FMI, acesta preciza ca „pe plan monetar, nu vedem motive pentru reduceri suplimentare ale dobanzii de politica monetara (…). In ceea ce priveste cursul de schimb, suntem pregatiti sa asiguram mai multa flexibilitate avand in vedere rolul sau de mentinere a increderii sociale”.

Dupa o crestere puternica in primul trimestru, dolarul a inceput sa piarda din vigoare, dupa ce oficialii Rezervei Federale au anuntat ca vor mentine dobanda de politica monetara la minimele istorice de 0 – 0,25%, cel putin pana la sfarsitul acestui an.

Euro a crescut in perioada analizata de la un minim de 1,1871 la 1,1994 dolari, la sfarsitul saptamanii, cand pietele americane s-au inchis la 1,1986 dolari.

Media monedei elvetiene a fluctuat intre 4,4560 si 4,4730, iar a celei britanice a scazut de la 5,6963 la 5,6647 lei.

Uncia a crescut vineri la 1.762 – 1.783 dolari, incheind cea mai buna saptamana din ultimii patru ani. In piata locala, pretul gramului de aur a crescut de la 229,6754, la inceputul saptamanii, la 233,8266 lei, la sfarsitul ei.

Injectiile de lichiditate in piata monetara la care a recurs BNR in luna trecuta cu scopul de a stimula creditarea, au asigurat o scadere a dobanzilor interbancare.

Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, a incheiat saptamana la 1,59%. Indicele la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat nivel stabilit marti de 1,68% iar indicele la 12 luni s-a oprit la 1,74%.

Bitcoin a atins miercuri un nou maxim istoric de 64.895 dolari, evolutie stimulata de lansarea pe bursa americana Nasdaq a Coinbase.

Odata atins noul record, criptomoneda a intrat pe o panta descendenta rapida, provocata atat de marcarile de profit cat si cresterea plasamentelor in active considerate mai sigure. Duminica dimineata a fost atins un minim de 52.100 dolari. (R.G.)

NOTA: Analiza cuprinde perioada 12 – 16 aprilie.

Leave a Reply