Politistii Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice Mures, sub coordonarea Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice din cadrul IGPR, au efectuat, astazi, nu mai putin de 218 perchezitii domiciliare, in Bucuresti si in alte 28 de judete, la persoane banuite de inselaciune, evaziune fiscala, spalare a banilor, complicitate la spalare a banilor, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals.
Actiunea s-a desfasurat sub supravegherea Parchetului de pe langa Tribunalul Mures si a avut loc in Bucuresti (40), Mures (23), Arad (2), Alba (3), Arges (7), Bacau (1), Brasov (8), Buzau (8), Bistrita-Nasaud (2), Calarasi (2), Cluj (32), Constanta (8), Dambovita (4), Dolj (5), Hunedoara (3), Galati (1), Giurgiu (1), Iasi (4), Ilfov (7), Maramures (7), Mehedinti (3), Olt (13), Prahova (6), Satu-Mare (4), Salaj (3), Suceava (8), Timis (6) Teleorman (1) si Valcea (6).
Din cercetari a reiesit ca o societate comerciala din Bucuresti, avand ca obiect principal de activitate „activitati de lupta impotriva incendiilor si de prevenire a acestora”, incepand din 2019, ar fi avut acces la numeroase contracte cu institutii publice si private de interes national.
In baza contractelor, ar fi avut obligatia sa presteze servicii de mentenanta (verificare, incarcare, reparare) a echipamentelor de protectie (extinctoare, hidranti). Aceste servicii s-ar fi realizat fara verificarea efectiva a bunei functionari, astfel s-ar fi inlocuit sigilii, etichete de conformitate si de valabilitate.
Gravitatea este data de amploarea actelor materiale care vizau inclusiv spitale, scoli, unitati militare, penitenciare, sedii ale unor institutii publice, statii de alimentare cu carburant, companii de transport public, companii de transport aeriene, companii de producere a energiei termice, electrice si nucleare, combinat chimic etc.
Beneficiarii s-ar fi aflat in eroare cu privire la functionalitatea si calitatea echipamentelor de stingere a incendiilor, fapt pentru care ar fi achitat sume considerabile pentru aceste servicii.
Totodata, pentru maximizarea profitului si evitarea taxelor datorate bugetului consolidat al statului, societatea, prin administratorul sau, nu ar fi inregistrat totalitatea veniturilor realizate.
Gradul de periculozitate al faptelor comise este foarte ridicat prin crearea unei stari de pericol cu privire la viata, sanatatea, si integritatea persoanelor, cat si cu privire la patrimoniul acestora.
Suportul a fost asigurat de Directia Operatiuni Speciale din cadrul Politiei Romane.
La activitati au participat luptatori ai Serviciului pentru Interventii si Actiuni Speciale si lucratori din cadrul D.G.A. Mures.” (V.E.)