Camera Deputatilor va dezbate, in sedinta de maine, modificarile aduse Legii 544/2001 privind accesului cetatenilor la informatiile de interes public, care instituie o serie de obligatii pentru conducatorii institutiilor de stat. Raportul de admitere al initiativei legislativa depuse, anul trecut, in Parlament, de mai multi deputati de la USR si PSD a fost adoptat, saptamana trecuta, in comisia de cultura a Camerei Deputatilor.
Principalele modificari aduse actului normativ sunt:
- introducerea obligativitatii de a furniza informatii de interes public pentru orice entitate care utilizeaza, administreaza sau beneficiaza de finantare din bani publici;
obligatia institutiilor publice de a furniza informatiile solicitate in format electronic, deschis si prelucrabil automat;
– obligatia institutiilor publice de a publica si actualiza pe pagina de Internet proprie un registru public electronic al solicitarilor privind informatiile de interes public care sa contina:
- solicitarile de informatii;
raspunsurile asociate fiecarei solicitari;
solutia pe scurt de admitere sau respingere a fiecarei solicitari;
reclamatiile;
actele de solutionare a reclamatiilor;
numarul, data si instanta emitenta a hotararilor judecatoresti ramase definitive prin care autoritatea sau institutia a fost obligata sa furnizeze informatii de interes public, precum si raspunsurile sau informatiile furnizate in baza acestor hotarari, cu anonimizarea sau inlaturarea datelor cu caracter personal.
termenul in care o institutie publica trebuie sa publice solicitarile de informatii de interes public este de 15 zile de la primirea acestora.
De asemenea, in 15 zile de la emitere, si raspunsurile trebuie publicate in registrul public.
Incalcarea prevederilor legale atrage raspunderea contraventionala a conducatorului compartimentului pentru relatii publice sau a persoanei desemnate in scopul asigurarii accesului la informatiile de interes public, precum si a conducatorului autoritatii sau institutiei publice in cauza si se sanctioneaza cu avertisment sau amenda intre 500 si 7.500 lei.
Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre persoanele imputernicite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale a Functionarilor Publici.
UDMR a depus o serie de amendamente pentru eliminarea prevederilor nou introduse prin care se faciliteaza accesul la informatiile de interes public, dar acestea au fost respinse.
Votul final este prevazut pentru marti, in plenul Camerei Deputatilor, care este si forul decizional. (Mara Ion)