Autostrada Belgrad – Timisoara si o camera de comert comuna, care sa reprezinte mediul de afaceri din ambele parti ale frontierei, proiecte prioritare discutate de presedintele Serbiei cu noul ambasador al Romaniei

Presedintele Serbiei, Aleksandar Vučić, si noul ambasador al Romaniei in Serbia, Silvia Davidoiu, care si-a prezentat scrisorile de acreditare in tara vecina, au convenit ca realizarea unei autostrazi sau a unei magistrale rapide intre Belgrad si Timisoara ar fi de cea mai mare importanta, a anuntat biroul de presa al Presedintiei, citat de N1 si Rador.


Presedintele Vučić si ambasadorul Davidoiu au convenit ca Serbia si Romania sunt prieteni sinceri si parteneri de incredere, exprimandu-si increderea ca bunele relatii politice vor fi insotite de legaturi economice si de o cooperare si mai bune in toate domeniile de interes comun.

Vučić a subliniat ca Serbia poate invata multe de la Romania atunci cand vine vorba de utilizarea caii navigabile a Dunarii.

Silvia Davidoiu a precizat la randul sau ca are o agenda specifica atunci cand vine vorba de proiecte de infrastructura si energie. Pe langa magistrala dintre Belgrad si Timisoara, care a fost aleasa ca un proiect prioritar, ea a mentionat si constructia unei cai ferate, precum si constructia unui interconector de gaz intre cele doua tari.

Ambasadoarea a propus, de asemenea, infiintarea unei camere de comert comune, care ar trebui sa apropie comunitatile de afaceri de ambele parti ale frontierei.

Ambasadorul Silvia Davidoiu a subliniat ca Serbia are in Romania un sustinator sincer al extinderii Uniunii Europene la regiunea Balcanilor de Vest, exprimandu-si convingerea ca este in interesul UE ca Serbia sa devina membru cu drepturi depline cat mai curand posibil.

Vučić si-a exprimat recunostinta fata de Romania pentru pozitia sa principiala in respectarea integritatii teritoriale si a suveranitatii Serbiei si, astfel, a dreptului international, adaugand ca Serbia apreciaza foarte mult sprijinul Romaniei pentru calea europeana a Serbiei, precum si asistenta concreta acordata prin transferul de know-how in procesul de aderare.

Presedintele Serbiei a subliniat, de asemenea, importanta cooperarii in cadrul formatului numit Cadrilater, adica Inaltul Consiliu pentru Cooperare din Serbia, Romania, Bulgaria si Grecia, deoarece considera ca acest tip de cooperare este foarte important pentru dezvoltarea relatiilor de buna vecinatate si pentru promovarea pacii si a unei politici de stabilitate in regiune. Vučić a afirmat ca, atunci cand circumstantele o vor permite, ar trebui organizat un nou summit. (Mara Ion)

Leave a Reply