Judecatorul Cristi Danilet a explicat pe intelesul tuturor, prin intermediul unui articol aparut intr-o publicatie online, ca ofiterii Directiei Generale Anticoruptie (DGA) pot efectua acte de cercetare penala si fata de persoane care nu fac parte in MAI. Spre exemplu, fata de medici, cum s-a intamplat in cazul renumitului chirurg ortoped pediatru Gheorghe Burnei (foto), sau de profesori, precum in cazul dascalului universitar Ioan Ardelean, de la Universitatea Tehnica Cluj-Napoca.
Aceasta precizare vine in contextul in care unii avocati contesta actele intocmite de DGA in unele dosare de coruptie, sub pretextul ca nu au competenta necesara, iar Inalta Curte de Casatie si Justitie tocmai a decis ca politistii anticoruptie pot lucra si in dosarele ex-MAI.
“In M.Of. nr. 118/04.02.2021 s-a publicat motivarea deciziei nr. 21/2020 a ICCJ-CDCD penal cu privire la competenta DGA de a efectua acte de cercetare penala si pentru persoane care nu sunt angajate ale MAI.
Astfel, Curtea Suprema arata ca procurorul este cel care efectueaza urmarirea penala in mod exclusiv in anumite cazuri, cum ar fi cele de coruptie. Codul de procedura penala ii permite sa delege efectuarea unor acte de urmarire catre politia judiciara. In practica, se apeleaza chiar la lucratorii de politie judiciara din cadrul DGA – Directia Generala Anticoruptie, din structura Ministerului de Interne.
Unii avocati au contestat actele facute de DGA in unele dosare de coruptie, pe motiv ca aceasta structura ar putea poate face acte de cercetare penala doar pentru personalul din cadrul MAI, nu pentru personal din afara acestuia, potrivit OUG nr. 120/2005.
Iata ca ICCJ lamureste, azi: atunci cand se analizeaza competenta de urmarire penala pentru cauze cu urmarire proprie, ceea ce intereseaza este strict competenta procurorului, nu a organului de cercetare penala“, a explicat Cristi Danilet, fost membru al CSM, actualmente judecator la Tribunalul Cluj. (G.I.)