O sentinta pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti, in cazul unui notar public trimis in judecata pentru o alcoolemie la volan de 1,21 mg/l, poate constitui un precedent judiciar pentru toti soferii penali care au o conduita ireprosabila in societate, sunt la prima abatere si atrag atentia instantei ca, in cazul unei condamnari, isi pierd locul de munca.
Inculpatul care a reusit sa revolutioneze interpretarea legii penale in cazurile alcoolemiilor de peste 0,8 mg/l la volan este notarul public Alexandru Sulea, din Bucuresti, care, in noaptea de 12 spre 13 octombrie 2019, a fost prins in trafic cu o alcoolemie de 0,57 mg/l, medicii stabilind, ulterior, dupa recoltarea primei probe, valoarea de 1,21 mg/l alcool in sange.
Fiind audiat in cauza, inculpatul a declarat ca recunoaste si regreta savarsirea faptei. El a explicat ca in dupa-amiaza zilei de 12 octombrie 2019 a consumat bauturi alcoolice, respectiv trei sticle de bere, intre orele 14-17, la o terasa din Bucuresti, dupa care, in cursul serii, acasa, a mai baut un pahar de whisky, pe la orele 21-22.
Apoi, in jurul orei 23, a fost nevoit sa paraseasca locuinta pentru a cumpara un medicament de la farmacie pentru unul dintre copiii sai, care era bolnav. Dat fiind faptul ca nu a gasit o farmacie deschisa in apropiere s-a deplasat cu masina intr-o alta zona a Bucurestiului, relativ apropiata de locuinta sa, pentru a gasi o farmacie deschisa, moment in care a fost oprit in trafic de un echipaj de politie.
La data de 16.09.2020 a fost inregistrata la dosarul cauzei cererea formulata de inculpatul Sulea Alexandru, prin avocat ales, privind initierea unui acord de recunoastere a vinovatiei avand ca obiect recunoasterea comiterii faptei si acceptarea incadrarii juridice, a felului si cuantumului pedepsei.
Sulea Alexandru solicita renuntarea la aplicarea pedepsei, intrucat in cazul in care prin hotararea judecatoreasca se va dispune condamnarea sau amanarea executarii pedepsei pentru savarsirea unei infractiuni intentionate, ii inceteaza calitatea de notar.
Potrivit legislatiei in vigoare, atunci cand soferii sunt prinsi cu o imbibatie de alcool egala sau peste 0,40 g/l alcool pur in aerul expirat (minimum 0,80 g/l alcool pur in sange), fapta constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani sau cu amenda penala.
Conform art. 480 al. 3 Cp.p., in cazul incheierii unui acord de recunoastere a vinovatiei, limitele de pedeapsa prevazute de lege se micsoreaza cu o treime. Astfel, pedeapsa pentru infractiunea prev. de 336 alin. 1 Cp. va fi inchisoarea de la 8 luni la 3 ani si 4 luni sau amenda penala.
Judecatorul a retinut faptul ca inculpatul Sulea Alexandru nu are antecedente penale, are o buna reputatie profesionala, potrivit unei caracterizari de la Camera Notarilor Publici Bucuresti, si este singurul intretinator al familiei, avand copii minori si sotia casnica.
Mai mult, in stabilirea pedepsei unice in sistemul judiciar, a apreciat faptul ca inculpatul nu a mai fost condamnat anterior, infractiunea savarsita prezinta o gravitate redusa, avand in vedere modul si imprejurarile in care a fost comisa, gradul de alcoolemie ce se apropie de limita minima stabilita de lege pentru care fapta sa constituie infractiune, lipsa unor urmari grave si atitudinea sincera de recunoastere si regret a inculpatului.
“Admite acordul de recunoastere a vinovatiei incheiat in data de 25.09.2020, intre Ministerul Public – Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti si inculpatul Sulea Alexandru, in dosarul nr. 713/2019. Renunta la aplicarea pedepsei fata de inculpatul Sulea Alexandru sub aspectul comiterii infractiunii de conducere a unui autovehicul sub influenta alcoolului. In temeiul art. 81 C.pen. aplica inculpatului un avertisment. Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei”, se mentioneaza in Hotararea 211 pronuntata in 06.11.2020.
Solutia Curtii de Apel Bucuresti nu a fost atacata, in termenul prevazut de 10 zile, de niciuna dintre parti. (V.E.)