Decizie inedita a instantei de judecata, de suprimare temporara a unui drept fundamental, in dosarul in care fostul lider de sindicat al politistilor, Dumitru Coarna, a fost dat in judecata de comisarul sef Marian Iorga, fostul inspector sef al IPJ Calarasi, actualmente in fruntea IPJ Prahova, pentru lansarea in spatiul public a unor acuzatii de coruptie neprobate.
Judecatoria Sectorului 5 din Bucuresti a admis, la termenul de vineri, 29 ianuarie, o cerere formulata de Marian Iorga si i-a interzis fostului sindicalist sa mai vorbeasca public despre fostul sef al Politiei Calarasi.
“Obliga pe parat, pana la solutionarea definitiva a dosarului nr. 1102/202/2020, aflat in prezent pe rolul Judecatoriei Calarasi: sa nu mai publice, adica sa nu mai faca nicio declaratie publica referitoare la reclamant, de natura sa il defaimeze sau denigreze pe reclamant ori de natura sa ii aduca acestuia prejudicii de imagine, indiferent de modalitatea in care se face declaratia (in publicatii scrise accesibile publicului, prin declaratii verbale accesibile publicului ori intr-un mediu on-line accesibil publicului); sa nu mai furnizeze presei nicio informatie referitoare la reclamant, de natura sa il defaimeze sau denigreze pe reclamant ori de natura sa ii aduca acestuia prejudicii de imagine, indiferent de modalitatea in care se face furnizarea de informatii (prin comunicare cu reprezentanti ai presei sau prin intermediari ai paratului ori ai presei sau in publicatii scrise accesibile publicului, prin declaratii verbale accesibile publicului ori intr-un mediu on-line accesibil publicului). Dispune ca executarea ordonantei presedintiale sa se faca fara somatie si fara trecerea unui termen. Executorie”, se arata in decizia judecatoriei Sectorului 5.
Dumitru Coarna a fost dat in judecata, in februarie 2020, de fostul sef al IPJ Calarasi, Marian Iorga, dupa ce sindicalistul a formulat, pe mai multe posturi de televiziune, acuzatii de coruptie la adresa sa, fara a prezenta dovezi in acest sens.
Initial, procesul a inceput la Judecatoria Calarasi, unde i s-au pretins daune in urma prejudiciilor de imagine aduse. Solutionarea cauzei a fost declinata ulterior, in 12 octombrie 2020, catre Judecatoria Sectorului 5. Deoarece acuzatiile lui Coarna la adresa lui Iorga au continuat, acesta din urma a deschis, in paralel, un alt proces, avand ca obiect ordonanta presedintiala, prin care a cerut ca liderul de sindicat sa nu mai discute public despre persoana sa.
Cu siguranta, in cazul in care va pierde procesul cu actualul inspector sef al IPJ Prahova, fostul presedinte al Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC) are venituri suficiente pentru a acoperi eventualele daune stabilite de instanta.
Potrivit declaratiei de avere depuse la preluarea mandatului de deputat, Dumitru Coarna a raportat 156.682 lei, la care se adauga o pensie de 64.800 lei, precum si indemnizatia de membru in Comitetul Economic si Social, de 29.382 lei. Dumitru Coarna a fost electrician, sef de post, consilier juridic si lider de sindicat, potrivit CV-ului postat pe siteul Camerei Deputatilor. Urmatorul termen de judecata, in 26 februarie. (V.E.)