Scandalul de la Sectia 4 Politie Timisoara, declansat de aparitia in spatiul public a unor mesaje private in care comandantul Alin Popa il ameninta cu bataia pe un subaltern de la Ordine publica, va ajunge in atentia instantelor de judecata.
Ioja Beniamin Petru (foto 1), politistul care s-a plans Sindicatului Europol ca este hartuit si discriminat la locul de munca, s-a decis sa apeleze la instantele civile si sa ceara daune morale pentru comportamentul agresiv al comisarului sef Alin Popa.
“Inca de la prima interactiune pe care am avut-o cu comisarul sef Alin Popa, acesta a manifestat o atitudine ostila fata de mine. Cu trecerea timpului, atitudinea acestuia a inceput sa se materializeze in hartuire, discriminari, amenintari, jigniri, stigmatizari in fata intregului colectiv, fapte care au culminat cu mesajele pe care acesta le-a postat pe grupul sectiei de whatsapp, din care si dumnealui face parte, fac si eu parte, impreuna cu tot colectivul Sectiei 4 Politie (aproximativ 50 de politisti compun acest grup)”, se mentioneaza, printre altele, in raportul pe care Ioja Beniamin l-a intocmit, in 19 ianuarie, la cererea conducerii IPJ Timis si in care politistul cere tragerea la raspundere a sefului sau pentru faptele pe care le-a comis la adresa sa.
Acest raport a fost atasat si la dosarul depus la Judecatoria Timisoara, in care politistul il acuza pe comisarul sef Alin Popa de mobbing si solicita daune morale in valoare de 100.000 de euro.
Ca precedent este folosit un proces similar judecat de Tribunalul Iasi, in care instanta l-a obligat pe un sef de la NTT Data Romania sa-i plateasca unui angajat daune morale in valoare de 5.000 de euro.
Fost manager de proiect, acesta s-a plans in instanta ca a fost hartuit constant si sicanat de mai multi colegi si nu a fost lasat de conducerea companiei sa avanseze pe o pozitie de management. Pana la urma, de la angajat care “depaseste asteptarile” a ajuns la “angajat problema” si a fost silit sa intre in concediu pentru cresterea copilului, desi el nu intentiona asta.
Potrivit instantei iesene, desi mobbingul nu este reglementat in legislatia romana, exista considerente de ordin teoretic in doctrina de specialitate. “Mobbingul este definit in maniera generala ca reprezentand acele comportamente ofensive, intimidante, malitioase, insultatoare sau umilitoare, abuz de putere sau autoritate, care incearca sa submineze un individ sau un grup de angajati si care pot cauza acestora tulburari legate de stres”, se arata in sentinta civila 1136/2018 a Tribunalului Iasi.
“Pregatim un proces civil pentru mobbing impotriva IPJ Timis si a sefului Sectiei 4. Poate, daca acest conflict ar fi ramas la stadiul incipient, cu cele cateva mesaje aruncate in spatiul public, scandalul s-ar fi aplanat. Insa seful Sectiei 4 Politie a mers mai departe si a apelat la Renasterea banateana, unde si-a aprofundat atitudinea sfidatoare si amenintatoare la adresa subalternului sau, neezitand sa-l apostrofeze chiar cu apelativul de nenorocit.
Toate declaratiile sale au fost depuse la dosar, iar jurnalistul Ciprian Brindescu va fi citat ca martor pentru a spune cine i-a cerut sa-l atace virulent in ziar pe Ioja Beniamin. Raspunsul nu este greu de dedus, cata vreme Alin Popa sustine acele interviuri fluviu in care ameninta, insulta, umileste”, ne-a declarat avocatul Florin Kovacs.
Sa mai spunem ca, intr-o discutie cu agentul de la Ordine publica, comisarul sef Alin Popa recunoaste ca a ridicat stergatoarele de la masina politistului in discutie, care era parcata in fata sectiei, pe locul sau, iar daca s-au deteriorat este dispus sa achite contravaloarea acestora. (G.I.)
Sursa foto 1: renasterea.ro
Ce functionar normal la cap se apuca sa posteze selfiuri? Mai ales cand ai si o asemenea fata ce radiaza atata inteligenta.