Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis, in calitate de beneficiar si leader al Proiectului SIA VEST – Suport pentru Initiative Antreprenoriale impreuna cu S.C. GAPA SRL – partener, anunta incheierea proiectului dupa o durata de implementare de 36 luni (12 ianuarie 2018 – 11.01.2021).
Proiectul este finantat prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020, cod My Smis: 105255.
Obiectivul principal al proiectului a vizat stimularea ocuparii si cresterea numarului de locuri de munca prin furnizarea de cursuri de competente antreprenoriale pentru 360 de persoane, stagii de pratica pentru 44 de persoane, activitati de mentorat pentru 44 de persoane precum si crearea si sprijinirea dezvoltarii a 44 de noi afaceri in Regiunea Vest care sa genereze 88 de locuri de munca.
Proiectul s-a adresat persoanelor care desfasoara o activitate independenta, persoanelor inactive (elevi, studenti) si somerilor de lunga durata cu domiciliul intr-unul din cele patru judete ale Regiunii Vest, doritoare sa infiinteze o afacere non-agricola in mediul urban din regiunea vizata de proiect.
Valoarea totala a finantarii a fost de 6.420.240,78 lei.
Finantarea este nerambursabila in proportie de 100%.
Rezultatele proiectului s-au concretizat in:
- 16 serii de cursuri gratuite de antreprenoriat, cu participarea a 340 persoane din judetele Timis, Arad, Caras-Severin si Hunedoara;
380 persoane din Regiunea Vest inscrise in grupul tinta;
49 de planuri de afaceri depuse;
25 planuri de afaceri selectate spre finantare;
25 stagii de practica pentru candidatii cu planuri de afaceri selectate;
40 de de start up-uri infiintate, din care 24 de catre partenerul coordonator CCIAT;
3 Diplome de Merit pentru spirit inovator si viziune strategica in transformarea unei idei de business intr-o afacere de succes, acordate in cadrul Topului Firmelor din Judetul Timis pentru 2019 firmelor: Anastasia International, Camera Pictures si LowByte Software.
In procesul de infiintare a celor 40 de start-up-uri, dupa semnarea contractelor de subventie, expertii din proiect au intocmit documentatia aferenta si au intermediat formalitatile de inregistrare la Oficiul Registrului Comertului Timis.
Dupa finalizarea actiunilor de infiintare si autorizare a activitatii, mentorii au oferit suport informational, instrumental si evaluativ pentru implementarea planurilor de afaceri selectate spre finantare, conform codurilor CAEN specifice.
In contextul pandemic al anului 2020, atentia partenerilor de proiect s-a concentrat asupra monitorizarii si sustinerii activitatii celor 24 de start-up-uri cat si asupra indrumarii si sustinerii acestora prin masuri menite sa atenueze impactul socio-economic provocat de pandemie si sa faciliteze revenirea la normalitate.
Astfel, in ciuda dificultatilor intampinate si cu sprijinul partenerilor de proiect, firmele au reusit sa demareze activitatile si sa mentina numarul de angajati, conform indicatorilor asumati prin planurile de afaceri.
In prezent, cele 24 de firme noi sustinute de CCIA Timis numara 57 de angajati, iar valoarea totala a subventiilor primite este de 3.496.143,01 lei (740.708,26 euro).
Domeniile in care acestea activeaza sunt: IT&C, inregistrari audio-video, productie cinematografica, activitati fotografice, editare-tiparire, productie (mobilier, sucuri naturale), HoReCa, comert, consultanta in afaceri, organizare evenimente, servicii de coafura, constructii, altele.
CCIA Timis va sustine si monitoriza activitatea start up-urilor finantate pentru o perioada de cel putin 3 ani dupa finalizarea implementarii proiectului, respectiv data de 12.01.2024.
NOTA: Informatii suplimentare la tel. 0732-185.282, e-mail: dbuzatu@cciat.ro, Daiana Mirela Buzatu – manager de proiect.