Plangere penala impotriva jandarmilor de la Gruparea Mobila Timisoara care au confiscat un transport de artificii apartinand firmei Fireshow Sacalaz (VIDEO)

Dan Pintilie, patronul firmei Fireshow SRL din Sacalaz, cel mai mare importator de artificii din Romania, a decis sa se adreseze Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Timisoara, dupa ce jandarmii de la Gruparea Mobila Timisoara i-au “interceptat” un microbuz, aflat pe traseul catre un cumparator, si i-au confiscat marfa de peste 20.000 de euro.


Mai mult, soferul microbuzului, Ion Pilat, angajat al firmei, este cercetat de Serviciul Arme, Explozivi si Substante Periculoase din cadrul IPJ Timis pentru detinerea si transportul de materii explozive si risca pana la 5 ani de inchisoare.

Asta, in ciuda faptului ca toate materialele pirotehnice pe care le transporta catre SC “Mega Star” SRL din Pitesti, in valoare de 93.406 lei, erau mentionate in factura 3012556/ 05.12.2020, aflata asupra sa, care a fost retinuta de jandarmi. Ca si cum, soferul unei masini militare care ar transporta lazi cu arme si munitie, ar fi detinatorul ilegal al marfurilor de arsenal.

“1930 articole pirotehnice care sunt interzise detinerii de catre persoane neautorizate, au fost depistate de catre un echipaj de jandarmi din Gruparea Mobila Timisoara. In dupa-amiaza zilei de sambata, 5 decembrie a.c., a fost observat un barbat de 53 de ani, cu domiciliul in municipiul Timisoara, in timp ce se afla la volanul unui microbuz stationat pe o strada din cartierul Fabric, in municipiul Timisoara.

Jandarmii au procedat la perchezitia autovehiculului, a carui capacitate este de 2,5 tone, si au gasit in interiorul acestuia articole pirotehnice care sunt interzise detinerii de catre persoane neautorizate.

Avand in vedere faptul ca reprezinta infractiune „efectuarea fara drept de operatiuni cu articole pirotehnice”, jandarmii au intocmit actele de sesizare necesare organelor de urmarire penala.

Intreaga cantitate de articole pirotehnice, in valoare totala de peste 68.000 lei, a fost ridicata in vederea continuarii cercetarilor”, a comunicat Gruparea de Jandarmi Mobila Timisoara, imediat dupa efectuarea capturii de artificii.

In conditiile in care incidentul de la Timisoara pare tras la indigo cu un alt incident, petrecut in noiembrie 2018, in Bucovina, pe o sosea de langa Falticeni – unde politistii au confiscat un transport de artificii al Fireshow in valoare de 100.000 de lei, actiune dovedita, ulterior, in instantele de judecata, ca a fost un abuz -, Dan Pintilie (foto 2) a decis sa se adreseze, si de aceasta data, instantelor de judecata, dar sa se indrepte cu plangeri penale si impotriva jandarmilor care au comis prezumatul abuz.

“Marfa era perfect legala, noi suntem autorizati sa desfasuram acte de comert cu produse pirotehnice. Soferul nostru detinea o factura cu toate datele de identificare a firmelor, vanzator si cumparator, precum si valoarea marfii. Nu inteleg ce ilegalitati au depistat jandarmii, ca organ de control, pentru a sechestra marfa si a-l trimite pe sofer in fata organelor de cercetare penala. In cazul in care marfurile se vor deteriora in perioada cat vor fi pastrate in custodia jandarmilor, fiind perisabila, vom solicita despagubiri legale”, ne-a declarat Dan Pintilie, care detine si functia de presedinte al Asociatiei Pirotehnistilor din Romania.

Acesta si-a angajat un avocat si asteapta ca instantele de judecata sa-i faca dreptate.

“Am cerut informatii de la Jandarmerie si de la Politie pentru a da de urma dosarului, intrucat cei care au confiscat marfa au fost atat de determinati sa-si indeplineasca misiunea incat pe procesul-verbal au mentionat ca produsele au fost ridicate in 05.06.2020, in loc de 05.12.2020. Probabil, de atunci sunt monitorizate livrarile de artificii ale Fireshow.

Cu siguranta, jandarmii au urmarit microbuzul cu artificii de la Sacalaz la Timisoara, distanta de aproape 20 de kilometri, iar cand soferul a oprit pe o strada pentru a-si cumpara tigari sau apa, doar pleca la drum lung, pana la Pitesti, au sarit si l-au blocat. Omul avea factura de livrare la el, se consemneaza in procesul verbal ca i s-a ridicat si factura, iar de aviz de insotire nu avea nevoie.

Legislatia prevede ca avizul se intocmeste si insoteste transportul, doar cand nu exista factura. Deci, nu este vorba despre o livrare de la firma din Sacalaz catre o alta firma apartinand aceluiasi asociat, ci despre o tranzactie legala de materiale pirotehnice.

Maine voi depune la Parchetul Militar plangeri impotriva jandarmilor care s-au ocupat de aceasta operatiune, pe care-i acuzam de abuz in serviciu”, ne-a declarat avocatul Florin Kovacs.

Ca un semn ca operatiunea jandarmilor nu a fost intamplatoare, ci “la pont”, consemnam un pasaj din procesul-verbal intocmit de plutonierul major Gorog Andy Ionut, din cadrul UM 0805 Timisoara.

“Inainte de efectuarea perchezitiei vehiculului persoanei in cauza, i s-a solicitat predarea si cooperarea, de bunavoie, a bunurilor cautate, dar acesta a avut o atitudine de ezitare si necooperare. Observand atitudinea ezitanta a persoanei in cauza si considerand ca exista posibilitatea descoperirii altor bunuri / obiecte interzise, am procedat la conducerea acestuia impreuna cu autovehiculul in cauza, la sediul UM 0805 Timisoara”.

Asadar, jandarmii se refera la “bunuri cautate”, semn ca a fost vorba despre o operatiune de control pregatita anterior, in conditiile in care oamenii legii cunosteau dinainte ce marfa a iesit pe poarta depozitului Fireshow din Sacalaz. (G.I.)

Leave a Reply