PROTEST. Asociatia Administratorilor de Piete din Romania a preluat criticile de la Timisoara si cere revizuirea legislatiei privind redeschiderea pietelor, intrucat “constrange si mai mult activitatea pietelor agroalimentare”

COMUNICAT. Vineri seara, in jurul orei 19, s-au publicat in Monitorul Oficial Hotararea de Guvern nr. 1038/04.12.2020 si Ordinul comun al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerului Lucrarilor publice, dezvoltarii si administratiei, Ministerului Sanatatii si Ministerului Muncii si Protectiei Sociale pentru aprobarea Regulamentului privind desfasurarea activitatii pietelor agroalimentare, inclusiv a pietelor volante, pe perioada starii de alerta instituite pe teritoriul Romaniei, cu stabilirea masurilor care se aplica pe durata acesteia pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.


Aceste acte normative au fost publicate la sfarsitul saptamanii, seara, cu aplicabilitate de la data publicarii, administratorii de piete fiind in imposibilitatea de a implementa toate masurile pana sambata dimineata, intrucat trebuie achizitionate, cu respectarea legislatiei privind achizitiile, materialele necesare, iar magazinele au un program de functionare redus.

Analizand aceste acte normative, Asociatia Administratorilor de Piete din Romania solicita revizuirea punctuala a acestor prevederi si adoptarea unor dispozitii aplicabile situatilor concrete din tara.

Pietele agroalimentare organizate in zone publice deschise au functionat pana la adoptarea acestor acte normative fara restrictii suplimentare, decat cele generale.

Cu toate ca s-a constatat scaderea numarului de cazuri, pietele agroalimentare din spatii deschise au parte de restrictii suplimentare drastice si aberante. Aceste masuri au fost luate fara o analiza concreta si punctuala a situatilor locale si fara consultarea factorilor locali de decizie sau a organizatiilor profesionale.

Consideram ca legiuitorul ar fi trebuit sa reglementeze activitatea pietelor agroalimentare din spatii inchise, dar formularea este total deficitara si ambigua.

In primul rand constatam o discriminare intre masurile adoptate cu privire la activitatea pietelor agroalimentare si masurile adoptate cu privire la activitatea celorlalte marketuri/supermarketuri/centre comerciale.

Dintre aceste masuri discriminatorii mentionam:

  • accesul utilizatorilor cu respectarea distantarii de minim 2 m. (in marketuri/supermarketuri/centre comerciale nu este impusa nicio distantare, iar la alegerile parlamentare distantarea impusa este de 1 m.),

  • limitarea accesului consumatorilor la 50% din capacitatea pietei (in marketuri/supermarketuri/centre comerciale nu este impusa nicio limitare),

  • stabilirea unor fluxuri de vizitare unidirectionale (in marketuri/supermarketuri/centre comerciale nu este impusa aceasta masura),

  • produsele alimentare trebuie expuse la vanzare cu protectie din folie de plastic (in marketuri/supermarketuri/centre comerciale nu este impusa aceasta masura),

  • montarea la mese/tarabe/tonete de ecrane din material transparent (in marketuri/supermarketuri/centre comerciale la raioanele de legume – fructe nu sunt montate astfel de erane),

  • dezinfectarea suprafetelor (mese/tarabe/tonete) pe care sunt amplasate legumele si fructele cu substante pe baza de clor pe parcursul zilei (in marketuri/supermarketuri/centre comerciale nu se realizeaza acest lucru).

De asemenea, unele din masuri inrautatesc situatia producatorilor care isi comercializeaza produsele – usile de acces trebuie sa fie in permanenta deschise, ceea ce va genera un curent de aer care va duce la imbolnavirea lor.

In situatia in care consumatorii prezinta simptome de infectie respiratorie (tuse, stranut, rinoree) angajatii pietelor nu au autoritatea, capacitatea si competenta de a identifica aceste simptome si de a interzice accesul consumatorilor in piete.

Masurile adoptate prin acest ordin nu au dus la imbunatatirea activitatii producatorilor agricoli si a accesului consumatorului in piete, dimpotriva au constrans si mai mult activitatea pietelor agroalimentare.

Activitatea desfasurata in pietele agroalimentare trebuie analizata in colaborare cu autoritatile publice locale si masurile restrictive sa fie luate doar acolo unde este cazul, in functie de incidenta cumulata a cazurilor de covid.

Asociatia Administratorilor de Piete din Romania este o asociatie care reuneste 35 de entitati membre (institutii si societati comerciale) din intreaga tara. AAPR este cea care a introdus pentru prima data plata cu cardul in pietele din Romania si este, din 2013, membru al Uniunii Mondiale a Pietelor cu Amanuntul si En-gros, asociatie internationala non-profit dedicata promovarii schimbului international de informatii privind pietele en-gros si cu amanuntul, cu scopul de a imbunatati constructia lor, organizarea si managementul. (I.P.)

Leave a Reply