COMUNICAT. Inceputul sezonului rece aduce cu el o crestere semnificativa a incendiilor produse la gospodariile populatiei.
In ciuda campaniilor de informare demarate anual, in colaborare cu autoritatile publice locale, numarul incendiilor la gospodarii in sezonul rece continua sa creasca producand pagube materiale, iar in cazuri mai grave, ducand la pierderi de vieti omenesti.
In anul 2019, din totalul de 1614 incendii la care au intervenit pompierii timiseni, 465 de incendii s-au inregistrat la gospodariile populatiei. Aceste incendii au provocat pagube de peste 17 milioane de lei. Pe langa pagubele materiale, 17 persoane au suferit arsuri si/sau traume in urma incendiilor, iar alte 7 victime au decedat.
Avand in vedere faptul ca peste 53% din incendiile la gospodariile populatiei, inregistrate in anul 2019, au fost cauzate de instalatiile electrice defecte sau exploatate necorespunzator, pentru prevenirea unor astfel de tragedii, facem urmatoarele recomandari:
Recomandari privind exploatarea instalatiilor electrice:
- Nu folositi instalatii si/sau aparate electrice cu defectiuni sau improvizatii.
- Nu suprasolicitati reteaua electrica prin folosirea simultana a mai multor receptori.
- Nu lasati nesupravegheate aparatele electrice sub tensiune, cum sunt: fier de calcat, resou, radiator si altele asemenea.
- Este interzisa folosirea sigurantelor fuzibile supradimensionate prin inlocuirea cu lita a fuzibilului calibrat.
- Nu efectuati lucrari de intretinere, revizii si reparatii la instalatiile electrice cu personal necalificat si neautorizat.
Pe locul doi in cauzele incendiilor la gospodariile populatiei se afla cosul de fum defect sau necuratat. In anul 2019 s-au inregistrat 110 de astfel de incendii, dintre care 65 au produs pagube materiale.
Recomandari privind folosirea cosurilor si a burlanelor pentru evacuarea fumului:
- Cosurile de fum se vor izola fata de elementele combustibile ale planseelor prin ingrosarea zidariei de caramida a cosului cu 25 cm. In spatiul dintre cos si planseu se recomanda introducerea unui strat de materiale necombustibile.
- Se va evita incastrarea, in cosuri si burlane, de elemente combustibile ale acoperisului sau planseului.
- Cosurile se vor prelungi deasupra acoperisului cu cel putin 80 cm.
- Se va realiza curatirea anuala a cosurilor de evacuare a fumului, de catre personal specializat in domeniu.
O alta cauza care provoaca zeci de incendii la gospodarii anual, este fumatul in locuri neprotejate. In anul 2019, 79 de gospodarii au fost afectate de incendii din cauza fumatului, fiind a treia in clasamentul celor mai des intalnite cauze de incendii.
Recomandari pentru prevenirea incendiilor cauzate de fumat:
- Nu fuma in pat sau cand esti obosit ori ai luat medicamente.
- Cand fumezi, trebuie sa ai langa tine o scrumiera.
- Nu lasa tigara aprinsa inainte de a parasi incaperea si umple cu apa scrumiera in care se afla mucurile inainte de le arunca.
Pentru prevenirea incendiilor la locuinte, respectati recomandarile autoritatilor si asigurati un climat sigur pentru intreaga familie.
Retineti: este mult mai usor sa previi un incendiu, decat sa-l stingi! (ISU Timis – Compartimentul Informare si Relatii Publice)