In cadrul proiectului „Prin cunoastere, la afaceri si la dezvoltarea inteligenta a Banatului”, derulat prin Programul Interreg – IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania-Serbia, Universitatea Politehnica Timisoara va organiza, in data de 25.11.2020, la ora 13, in mediul online, conferinta finala a proiectului, la Facultatea de Mecanica din cadrul Universitatii Politehnica Timisoara.
In cadrul acestui proiect s-a dezvoltat o retea inovatoare durabila cu scopul de a creste competentele de angajare si accesul pe piata muncii a tinerilor din zona transfrontaliera.
In cadrul proiectului s-au desfasurat 4 cursuri pentru profesori, tinerii au beneficiat de avantajele oferite de programul TES (workshopuri si ateliere de lucru in domenii prioritare, dar si consiliere), totul s-a realizat cu ajutorul platformei MYTES dezvoltata in cadrul proiectului, https://mytes.upt.ro/courses/login/index.php.
Proiectul, finanţat de Uniunea Europeana, prin programul „Interreg-IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania – Serbia” este implementat de catre Universitatea Politehnica Timisoara, in calitate de beneficiar lider de proiect, si Liceul „Nikola Tesla”, din Belgrad, in calitate de Partener 2.
Proiectul este implementat pe o perioada de 1 an si doua luni, avand prevazut un buget total de 195.168,75 euro, din care suma de 97.579,65 euro revine Universitatii Politehnica Timisoara.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
- Facilitarea accesului tinerilor pe piata muncii;
Imbunataţirea participarii tinerilor la dezvoltarea competentelor tehnice si de angajabilitate;
Asigurarea accesului egal la piata muncii si imbunatatirea angajabilitatii.
“In cadrul proiectului s-au achizitionat echipamente IT pentru laboratorul 3D din UPT: 10 calculatoare, 8 laptop-uri, 1 imprimanta AN, 1 multifunctionala, 1 videoproiector cu ecran, 3 imprimante 3D si 2 scanere 3D”, ne-a comunicat Luisa Izabel Dungan, manager de proiect.
Proiectul a acordat o atentie deosebita:
- promovarii echipelor multidiciplinare prin participarea angajatorilor la procesul de invatare al tinerilor din PROGRAMUL TES;
promovarii PROGRAMULUI TES integrat in randul tinerilor (sesiuni de instruire, platforma online TES si activitati de sprijin pentru tineri in cautarea de locuri de munca);
promovarii unui climat favorabil dezvoltarii;
promovarii motivatiei (cresterea motivatiei pentru tineri sa se angajeze pe cont propriu; sa isi dezvolte abilitati antreprenoriale si competente pentru a deveni independent (pentru a deveni antreprenor);
promovarii pregatirii profesionale (consolidarea cunostintelor si abilitatilor necesare pentru infiintarea unei afaceri, spre exemplu). (I.P.)