Vinul de Silagiu produs din recolta anului 2020 va fi unul de exceptie, in ciuda problemelor cauzate de pandemia de Covid-19 (P)

Vremea nefavorabila, dar si efectele pandemiei care s-au rasfrans asupra viticulturii, au facut ca in acest an recolta sa fie mai scazuta fata de un an obisnuit. Cu toate acestea, vinul din strugurii recoltati in 2020 va fi unul de calitate.


Primavara a inceput cat se poate de prost in multe crame din Romania. Restrictiile de mobilitate din perioada martie-aprilie au survenit exact in momentul in care in podgorii era cel mai mult de lucru. Vorbim despre taieri si stropiri, fara de care planta de vita-de-vie nu poate oferi o productie de calitate. Crama Dealul Dorului din Silagiu, judetul Timis, a reusit cu greu sa faca fata acestor provocari, iar incheierea recoltei a aratat ca vinul din acest an va fi unul de calitate.

Anul acesta este unul special, mai ales ca am avut de trecut peste un obstacol pe care nimeni nu l-a anticipat: pandemia de COVID-19. Atunci cand aveam foarte mult de lucru in vie a aparut problema cu forta de munca. La lucrarile din primavara ne bazam pe zilieri, iar atunci oamenilor le era frica sa iasa din casa, sa vina la munca. Am reusit cu putini oameni sa facem toate lucrarile si sa tinem podgoria in viata.

Ulterior au aparut problemele cauzate de scaderea brusca a vanzarilor. Si la noi, dar si la multe alte crame a aparut incertitudinea zilei de maine si ne-am pus cu totii o multime de intrebari. Se vor vinde vinurile pana la noua recolta? Vom avea loc in crama pentru vinul nou? Vom reusi sa platim angajatii si furnizorii? Cu greu am trecut peste aceste temeri si am reusit sa incepem recoltarea strugurilor, iar prima concluzie este ca vinul din acest an are o calitate superioara altor ani”, spune Doru Husarciuc, proprietarul Cramei Dealul Dorului.

Vremea a pus si ea la mare incercare viticultura. In multe zone ale tarii a plouat chiar in perioada de inflorire, iar asta a facut ca productia sa fie afectata. Au fost mult mai putine boabe pe ciorchini, insa acest lucru a ajutat ca strugurii ramasi sa acumuleze o cantitate mai mare de zaharuri si arome, ceva mai devreme decat in alti ani.

De altfel, pentru un vin de calitate superioara a fost benefica si seceta din lunile august-septembrie. Soarele puternic a facut ca in crama sa ajunga struguri sanatosi, cu toate proprietatile necesare pentru un vin de exceptie.

“Rieslingul Italian si Muscat Ottonelul au fost primele soiuri recoltate anul acesta. Strugurii sunt mai putini decat anii trecuti, dar calitatea lor este foarte buna! Azi vinurile sunt deja limpezite, fermentatiile au decurs in conditii optime, am obtinut vinuri aromate, proaspete, cu o tipicitate de exceptie! Apoi au urmat roze-urile, am cules Merlot pentru a obtine vin roze, cu aciditate mare, inainte sa acumuleze prea mult zahar.

Vinul obtinut, cu doar 11 procente alcoolice, are arome puternice de fragute, zmeura si o prospetime care te face sa mai savurezi un pahar, este unul de exceptie. Nu in ultimul rand, as aminti Burgundul Mare, care anul acesta ne-a produs doar 40% din productia normala. Strugurii au fost putini, vinul obtinut este putin, insa este un vin care dupa ce va trece prin toate etapele de formare, maturare, cu siguranta va atrage atentia multora”, sustine Laszlo Veiszenbacher (foto 3), oenologul Cramei Dealul Dorului.

O mare provocare in aceasta perioada va fi depozitarea. Exista deja un suprastoc de vinuri rezultat din scaderea semnificativa a vanzarilor. Antreprenorii din domeniu cauta solutii astfel ca toate vinurile sa fie depozitate in conditii optime pana cand exporturile vor fi deblocate si pana in momentul in care restaurantele vor fi redeschise.

Despre Crama Dealul Dorului

Crama Dealul Dorului produce anual aproximativ 100.000 de sticle de vin. Podgoria este intinsa pe 17 hectare in productie si include urmatoarele soiuri de vita de vie: Merlot, Cabernet Sauvignon, Burgund Mare, Riesling Italian si Muscat Ottonel. Pentru a dezvolta un proiect ambitios, in urmatorii doi ani vor mai intra in productie inca 26 de hectare de vita de vie cu soiurile de mai sus, dar si Feteasca Neagra, Chardonnay si Sauvignon Blanc.

Productia de struguri este limitata inca din iarna, de la taierea vitei-de-vie, iar mai tarziu prin taiere in verde, astfel incat sa fie obtinuta strict cantitatea de care este nevoie pentru o calitate superioara a vinului. O planta poate produce mai multe kilograme de struguri, insa prin limitarea productiei ei toata seva poate fi concentrata la mai putini ciorchini marind astfel semnificativ calitatea rodului! Este esential ca o crama care intr-adevar vrea sa obtina vinuri de calitate, sa faca aceasta limitare.

Crama Dealul Dorului detine un spatiu generos sapat in inima dealului, unde vinurile sunt depozitate la temperaturi optime pentru maturare, asteptand momentul cel mai bun pentru a fi livrate clientilor. (I.P.)

Leave a Reply