Spitalul din Sannicolau nu poate functiona ca unitate Covid-19 si nu poate prelua pacientii care au nevoie de internare la ATI, asa cum a afirmat Dominic Fritz, deoarece spitalele sub 400 de paturi, prin lege, nu pot avea linie de garda de terapie intensiva, spune primarul orasului Sannicolau Mare, Danut Groza, intr-un comunicat trimis presei, miercuri seara.
In contextul acelorasi prevederi legislative, in spitalul Sannicolau Mare nu exista statie de oxigen, se lucreaza 8 ore pe zi, fara linie de garda pe analize medicale sau radiologie si fara anestezist la program permanent, facand astfel imposibile serviciile medicale de terapie intensiva.
Pastrand deschise UPU, ambulatoriul si specialitatile existente, spitalul din Sannicolau nu poate functiona nici macar ca spital suport deoarece nu are circuitele necesare de tratament iar cladirea nu poate primi aviz de zona rosie. Primarul unei localitati nu are competente sa dispuna masuri necesare pentru internarea si tratarea pacientilor cu Covid-19.
“Apreciez entuziasmul lui Dominic Fritz, primarul Timisoarei, insa sunt dezamagit de amatorismul propunerilor sale. Inainte de a iesi cu un apel public, trebuia sa se documenteze si sa verifice daca lanseaza o propunere care poate fi implementata. In special in vremuri de criza cum sunt acestea, avem o raspundere sporita a afirmatiilor noastre”, s-a revoltat Danut Groza, primarul orasului Sannicolau Mare.
Nici administratia locala si nici conducerea spitalului din Sannicolau nu au fost contactate in vederea unor discutii inainte de apelul public al lui Dominic Fritz de a folosi paturile libere de la spital pentru bolnavii Covid-19.
“Aceasta este o buna ocazie ca Dominic Fritz sa inteleaga ca nu este normal sa foloseasca presa ca substitut al unor intalniri de lucru. Daca el sau cineva din echipa lui ne-ar fi dat un telefon inainte de a agita populatia prin declaratiile de presa, ar fi aflat de ce nu este viabila propunerea si in ce mare eroare se afla. Oare si restul masurilor propuse de el sunt la fel de documentate si de strategice ca si cea pentru Sannicolau?”, a completat primarul Danut Groza.
Spitalul din Sannicolau decongestioneaza deja unitatile medicale si personalul medical din Timisoara deoarece in ultimele 60 de zile a servit 5675 de pacienti din aproape jumatate de judet, asigurand consultatii in UPU si in ambulatoriu, 407 dintre ei beneficiind de servicii de spitalizare continua. Internarea de pacienti cu Covid-19 la Sannicolau ar presupune inchiderea sectiilor de chirurgie, ortopedie si ORL, toti pacientii in nevoie urmand sa aglomereze unitatile spitalicesti din Timisoara. Tratarea pacientilor cu Covid-19 ar insemna inchiderea liniei de garda medicala si chirurgicala, ceea ce pentru bolnavii din Sannicolau si localitatile invecinate presupune transportul la Timisoara, un efort de multe ori prea mare.
“Ideea promovata de Dominic Fritz este discriminatorie si restrictioneaza dreptul la servicii medicale al cetatenilor romani. Nu ar trebui sa conteze din care parte a judetului esti ca sa primesti tratament medical corespunzator. Timisul nu are cetateni de rangul unu, cei care locuiesc in Timisoara, si de rangul doi, cei care locuiesc in judet.
Ma ingrijoreaza sa vad cum preocuparea lui pentru cifre este mai mare decat grija pentru oameni. Oricum, dincolo de aspectele umane, din cauza lipsei de experienta probabil, este depasit organizatoric si nu isi cunoaste zonele de competenta. Ce consider eu important este sa lucram eficient si impreuna pentru depasirea crizei medicale, asa ca ii stau la dispozitie daca are nevoie de indrumare”, a incheiat primarul Danut Groza.