PSD este preocupat de soarta unitatilor din industria ospitalitatii, de zecile de mii de angajati care au fost trimisi acasa odata cu impunerea restrictiilor privind inchiderea restaurantelor, a cafenelelor si a celorlalte afaceri din sectorul HoReCa.
In acest context, Alfred Simonis, liderul PSD Timis (foto) a prezentat un plan concret, in cinci pasi, pentru salvarea de la faliment a industriei ospitalitatii din Romania.
Publicam integral mesajul publicat de Alfred Simonis pe retelele de socializare.
“Bataia de joc la adresa HORECA trebuie sa inceteze urgent! Nu HORECA aduce si propaga virusul. Ci lipsa oricarui plan din partea lui Iohannis, Orban si Citu!
HORECA a respectat regulile, si-au facut partea, iar rasplata Guvernului a fost sa-i inchida de tot! Doar in Timis sunt cateva zeci de mii de oameni care vor ramane pe drumuri!
Noi cerem redeschiderea urgenta a restaurantelor, cafenelelor, barurilor si a altor unitati de alimentatie publica la minimum 50% din capacitate, cu respectarea normelor de siguranta sanitara (decizia va fi luata in functie de situatia la nivel local).
Dar acest lucru nu este de ajuns! Este nevoie rapid de un plan de sustinere reala a sectorului HORECA, nu glumele sinistre ale penelistilor de genul scutirii de impozitul pe profit (CARE PROFIT?)
PSD propune un plan clar si concret in cinci pasi:
✅ Acordarea contravalorii unui salariu minim brut catre angajatii HORECA care nu-si pot desfasura activitatea pe perioada rectrictiilor, sub conditia ca angajatorul sa mentina locurile de munca pentru o perioada de minim sase luni de la ridicarea restrictiilor;
✅ Acordarea unui stimul de reinsertie de 60% din valoarea salariului minim brut, pe perioada restrictiilor partiale, pentru angajatii din HORECA aflati la munca, sub conditia mentinerii contractelor de munca pentru o perioada de minim sase luni de la ridicarea totala a restrictiilor;
✅ O schema de ajutor prin care se subventioneaza pe perioada starii de urgenta / alerta si pentru unitatile a caror activitate a fost suspendata / inchisa o cota parte de 40% din diferenta calculata intre cifra de afaceri din anul trecut si cifra de afaceri din 2020, cu conditia mentinerii activitatii si a locurilor de munca;
✅ Scutirea de impozit pe cladiri si terenuri, pe perioada existentei starii de urgenta / de alerta si a inchiderii unitatilor din Horeca (decizia va fi luata in functie de situatia la nivel local);
✅ Generalizarea programului „Masa calda in scoli” de la data reinceperii scolilor, pentru anul scolar 2020-2021 si 2021-2022″. (I.P.)