Cetateanul german Dominic Fritz, noul primar al Timisoarei, a fost investit in functie, in sfarsit, in cadrul unei ceremonii restranse, care a avut loc la Filarmonica “Banatul”.
Prezent la eveniment, in conditiile in care Timisoara reprezinta cea mai importanta “captura” de partid la recentele alegeri locale, daca nu luam in considerare Bucurestiul, presedintele USR, Dan Barna, seful de partid al noului primar, a remarcat inca o premiera nationala bifata de orasul de pe Bega.
“Este primul loc unde vechiul primar a venit la depunerea de juramant a noului primar, ceea ce da un mesaj de civilizatie si de normalitate in ceea ce inseamna trasferul mandatului pe mai departe. Este ceva inedit, am apreciat foarte mult ceremonia”, a declarat Dan Barna.
De voie, de nevoie, Nicolae Robu i-a inmanat lui Dominic Fritz insemnele orasului, cheia, stema si drapelul, precum si un portofoliu al biblioraftului cu documentele primariei.
Sosit la ceremonie cu bicicleta, alaturi de iubita sa de origine asiatica, Dominic Fritz a tinut o scurta cuvantare, in care l-a asigurat pe Alin Nica, presedintele CJT si liderul de moment al organizatiei PNL Timis, ca Timisoara va imbratisa rolul ei de motor pentru intregul judetul si ca abia asteapta o colaborare de buna-credinta pentru dezvoltarea Timisului.
“Va multumesc pentru increderea uriasa cu care m-ati onorat. Timisoara m-a facut unul de-al ei, acum multi ani. Acum mi-a dat onoarea coplesitoare de a o conduce ca un slujitor al comunitatii. Voi ramane unul de-al vostru si voi trage in fiecare zi nu pentru unii, ci pentru toti.
Vreau sa va multumesc si dumneavostra, domnule primar Robu, in numele timisorenilor, pentru 8 ani de serviciu public si va doresc toate cele bune si multa sanatate in aceasta noua etapa a vietii”, a spus Dominic Fritz, intr-o limba romana extrem de precisa.
Aflat intr-o stare de romantism edilitar, fostul primar Nicolae Robu a recunoscut nu doar infrangerea in alegeri, chiar daca “majoritatea” care si-a impus candidatul reprezinta sub 20% din populatia cu drept de vot a Timisoarei, ci si faptul ca Dominic Fritz canta mai bine decat el.
“Stiu ca dumneavoastra sunteti un cantaret bun, categoric mult mai bun ca mine. Ce va doresc eu, de dragul Timisoarei, este sa fiti un primar mai bun ca mine. Va las un oras, care, dupa cifrele oficiale, este orasul desemnat, ani in sir, drept orasul cel mai dinamic din Romania. Dupa cifrele oficiale, nu dupa mass-media, cu care eu nu am fost prieten niciodata”, a recunoscut Robu.
„Dominic, vei avea in mine un prieten sincer si devotat si nu voi precupeti niciun efort sa bat drumul Bucurestiului pentru proiectele Timisoarei, care sunt si proiectele Timisului”, a sarit, condescendent, si liderul Consiliului Judetean Timis, Alin Nica, bucuros sa traiasca o premiera mioritica de neconceput inainte de 1989: primul neamt get-beget care, in ultimii 17 ani, a fugit in Romania ori de cate ori a putut, iar in final a fost ales chiar si intr-o functie publica.
Trecand peste toate micile obediente locale de protocol, cetateanul german “implementat” la Primaria Timisoara nu a ezitat, in discursul sau, sa li se adreseze si consilierilor locali, pe care i-a asigurat ca le va fi partener, insa ca nu va tolera smecheria. “Razboiul nu il ducem unii impotriva celorlalti, ci, impreuna, impotriva tuturor virusilor care otravesc viata cetatii”, a sublinit Fritz.
Desi unii analisti ai vietii publice locale s-ar fi asteptat ca la eveniment sa participe si fratii Emil si Marius Cristescu, acestia nu si-au facut aparitia, semn ca relatia lor cu noul primar s-ar tensiona inca de la inceput…
Dupa ceremonie, daca tot a invocat faptul ca si-a preluat mandatul in cele mai grele zile ale pandemiei, noul primar nu a avut acces in Primaria Timisoara inainte ca politistul local de la poarta institutiei sa-si indeplineasca atributiile de serviciu: i-a masurat temperatura citadina cu care vine in fruntea orasului… (Mara Ion)