FOTO. Au inceput lucrarile de constructie la noul sediu al Facultatii de Chimie din cadrul Universitatii Politehnica Timisoara! O investitie de peste 6 milioane de euro, care va asigura conditii de studiu pentru 650 de studenti (P)

Lucrarile la noul sediu al Facultatii de Chimie Industriala si Ingineria Mediului din cadrul Universitatii Politehnica Timisoara au intrat in linie dreapta.


Joi, 29 octombrie 2020, in prezenta conducerii UPT, a invitatilor si a presei, a inceput turnarea fundatiei noului edificiu, care va fi, dupa finalizare, o cladire moderna, cu o arhitectura deosebita, ce va infrumuseta Bulevardul Vasile Parvan.

In mod simbolic, primele cantitati de beton au fost turnate de rectorul UPT, conf.univ. Florin Dragan, fostii rectori prof.univ. Viorel-Aurel Serban si prof.univ. Nicolae Robu, precum si presedintele Senatului UPT, prof.univ. Radu Vasiu.

Cu un design deosebit si dotari la cel mai inalt nivel, care vor asigura conditii excelente de studiu pentru aproximativ 650 de studenti, doua noi cladiri se vor construi in continuarea actualei cladiri a Facultatii de Chimie Industriala si Ingineria Mediului.

Acestea vor fi construite intre actualul sediu al facultatii si Biserica Studentilor. Odata cu ridicarea noilor corpuri, va avea loc si modernizarea actualului sediu al facultatii, dar si realizarea unui numar de 110 locuri de parcare.

Extinderea a devenit posibila in urma accesarii de fonduri europene nerambursabile, in cadrul Programului Operational Regional, Axa prioritara 10 – Imbunatatirea infrastructurii educationale, valoarea totala a proiectului ridicandu-se la peste 27 de milioane de lei.

„Este vorba de un proiect cu fonduri totale de peste 27 de milioane de lei, doua corpuri de cladire, una cu plan parter, alta cu plan parter si trei etaje, care ne va permite sa aducem in acelasi loc oamenii din celelalte cladire ale Facultatii de Chimie in acelasi loc.

Cladirea va fi moderna, va avea 16 laboratoare dotate, sali de curs, amfiteatre, birouri, iar din acest punct de vedere  Politehnica face ceea ce a facut mereu in acest prim secol de existenta, sa contribuie la dezvoltarea orasului Timisoara si a intregii regiuni, prin oamenii pe care ii pregateste. Ne bucura ca incepem acum, in prag de nou secol al UPT, aceasta constructie noua.

Dupa cum stiti, Politehnica are un patrimoniu consistent, pe care toti rectorii, generatie dupa generatie, a avut grija sa-l dezvolte. Prin buna pregatire pe care o oferim studentilor de la Chimie, dar si prin specializarile noi pe care le vom introduce sau prin cercetarea care are loc in acest domeniu, speram sa atragem si investitii straine cu acest profil. Pe piata muncii se inregistreaza o lipsa masiva de ingineri, pe toate domeniile, inclusiv chimie”, a declarat rectorul in functie al Universitatii Politehnica Timisoara, conf.univ. Florin Dragan.

„Are o poveste interesanta aceasta constructie, care a inceput in 2008, cand domnul Nicolae Robu, rector pe atunci, a fortat aceasta cladire, s-a facut proiectul dar, din pacate, lucrurile s-au blocat. A mai existat o tentativa in 2013, dar din nou s-a blocat. Am revenit din nou in 2017, cu proiectul readaptat la noile conditii, in 2018 a fost depus, in 2019 a venit aprobarea contractului de finantare, in 2020 proiectul tehnic si iata, se lucreaza, cu un termen destul de strans, dar speram sa fie incheiat la finalul anului viitor”, a completat fostul rector, prof.univ. Viorel-Aurel Serban.

Fostul primar al Timisoarei, dar si fost rector al Politehnicii, prof.univ. Nicolae Robu, a declarat: „Mereu am fost cu sufletul in Politehnica, pentru ca acolo m-am format, acolo am profesat atatia ani si, in plus, mi-am asumat responsabilitati.

Din 2008 am avut aceasta initiativa, de a completa bulevardul Vasile Parvan cu aceasta constructie, care da si o anumita simetrie. Se va vedea in final ce binevenita este. Din pacate, vremurile au fost cum au fost si nu s-a putut incepe constructia decat acum, dupa 12 ani, dar vreau sa-i felicit pe colegii care m-au urmat, pe rectorul Serban, pe rectorul Dragan, pentru perseverenta, pentru ca, iata, au dus lucrurile la bun sfarsit.

Va fi o cladire pe de o parte frumoasa, care va intregi Bulevardul Vasile Parvan, iar pe de alta parte functionala. Va oferi spatii moderne, proiectul e realmente foarte bun si va oferi o infrastructura excelenta pentru invatamant si cercetare a Universitatii Politehnica Timisoara”. (I.P.)

 

Leave a Reply