Avocatii si notarii, inclusi pe lista utilizatorilor de telecomunicatii speciale (STS). Proiectul de lege adoptat de Senat aduce mai aproape digitalizarea sedintelor de judecata

Un proiect de lege care include Uniunea Nationala a Barourilor din Romania si Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania pe lista utilizatorilor de telecomunicatii speciale (STS) a fost votat in Senat, in 21 octombrie, cu 121 de voturi “pentru” si o abtinere.


Astfel, organizatiile profesionale ale avocatilor si notarilor vor beneficia de utilizarea retelelelor de comunicatii speciale, pentru a se asigura cresterea gradului de securitate a schimbului de informatii cu autoritatile si cu institutiile publice cu care colaboreaza in mod direct.

In expunerea de motive se arata ca ,,rolul avocatilor si al notarilor in statul de drept este indispensabil, acestia fiind parteneri ai justitiei. De aceea este necesara facilitatarea conexiunilor acestor profesii juridice pentru a le intari capacitatea de a furniza serviciile conexe justitiei si de a desavarsi un concept functional pentru digitalizarea justitiei din Romania”.

La data de 27 octombrie 2020 Proiectul de Lege pentru completarea anexelor nr. 1 si 2 din Legea nr. 92/1996 privind organizarea functionarea Serviciului de Telecomunicatii Speciale a fost depus la secretarul general si anuntat in plenul Senatului, pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constitutionalitatii legii.

Potrivit anexei 1 din Legea nr 92/1996 privind organizarea si functionarea Serviciului de Telecomunicatii Speciale, ce cuprinde lista utilizatorilor retelelor de telecomunicatii speciale, institutiile care pot utiliza retelele STS sunt: Parlamentul Romaniei, Presedintia Romaniei, Guvernul Romaniei, institutiile care desfasoara activitati in domeniul apararii, sigurantei nationale si ordinii publice, administratia publica centrala si locala, autoritatea judecatoreasca (Curtea Suprema de Justitie, Ministerul Public, Consiliul Superior al Magistraturii), Curtea de Conturi, Curtea Constitutionala si organele de conducere din cadrul organismelor guvernamentale si al unor organisme neguvernamentale de interes national.

Utilizarea acestor retele de comunicatii speciale ar face posibila participarea avocatilor la sedintele de judecata desfasurate in sistem de videoconferinta prin intermediul barourilor.

Conform Legii nr.96/1996, telecomunicatiile speciale reprezinta transmisii, emisii sau receptii de semne, semnale, scrieri, imagini, sunete sau informatii de orice natura prin fir, radio, sistem optic sau prin alte sisteme electromagnetice pentru utilizatorii prevazuti expres in lege, iar Serviciul de Telecomunicatii Speciale garanteaza protectia si confidentialitatea telecomunicatiilor speciale, acestea fiind exceptate de la regimul licentelor si al autorizatiilor prevazut in Legea telecomunicatiilor.

Serviciul de Telecomunicatii Speciale are structura militara si face parte din sistemul national de aparare. (V.E.)

Leave a Reply