Condamnat la 2 ani si jumatate de inchisoare cu executare in dosarul devalizarii patrimoniului CNSLR Fratia, fiind gasit vinovat de instigare la folosirea cu rea credinta a fondurilor societatii si complicitate la folosirea autoritatii sau influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite, latifundiarul timisorean Neculai Miron a chemat statul roman in judecata la CEDO, acuzand faptul ca i-a fost incalcat dreptul la aparare.
Cererea nr. 24848/2018 a ajuns pe rolul instantei europene, iar in urma cu cateva zile, Guvernul Romaniei a fost notificat sa raspunda la doua intrebari.
In primul rand, autoritatile judiciare din Romania trebuie sa raspunda daca reclamantul a avut acces la Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a obtine o decizie cu privire la fondul oricaror acuzatii penale aduse impotriva sa, in conformitate cu articolul 6§1 din Conventie, iar, in al doile rand, Guvernul este invitat sa ofere exemple de jurisprudenta privind regulile formale pe care trebuie sa le respecte imputernicirea conferita avocatului in fata Inaltei Curti.
Neculai Miron a decis sa se adreseze CEDO, in 18 mai 2018, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justiei i-a respins recursul in casatie la condamnarea din dosarul CNSLR, pe motiv ca avocatul avea o imputernicire incompleta.
Este posibil ca avocatul Petre Piperea, aparatorul milionarului banatean la CEDO, sa convinga instanta ca, in dosarul solutionat de Curtea Suprema, s-a incalcat un drept fundamental al condamnatului, iar statul roman sa fie obligat la plata unor despagubiri. (G.I.)