Document exploziv depus la Tribunalul Timis, in dosarul in care un avocat, un jurnalist si un conferentiar universitar contesta validarea alegerii cetateanului german Dominic Fritz in functia de primar al Timisoarei.
Daca instanta de judecata va aplica articolul 148 din Tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, care stipuleaza ca “prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum si celelalte reglementari comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate fata de dispozitiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare”, este posibil ca Dominic Fritz sa piarda mandatul de primar.
Potrivit Directivei 94/80/CE a Consiliului Uniunii Europene, din 19 decembrie 1994, de stabilire a normelor de exercitare a dreptului de a alege si de a fi ales la alegerile locale pentru cetatenii Uniunii care au resedinta intr-un stat membru a carui cetatenie nu o detin, cetatenii din alte tari ale UE pot fi alesi doar in functia de consilieri, nu si in cea de primar sau prefect.
“In tarile UE, in care peste 20% din electorat provine din alte state, tara gazda v-ar putea oferi dreptul de vot la alegerile municipale doar dupa ce ati dovedit ca ati locuit acolo pe o perioada mai lunga. In prezent, in aceasta situatie se afla doar Luxemburg”, se mentioneaza in documentul legislativ european. Ori, Dominic Fritz nu are domiciliul in Timisoara, ci doar un apartament achizitionat in urma cu trei ani, in cartierul Iosefin, iar perioadele sale de sedere in orasul de pe Bega au fost secventiale, de scurta durata, pentru actiuni de voluntariat punctuale si, de Craciun, pentru concerte ale corului de gospel infiintat in urbea de pe Bega si pe care-l dirija.
“In urmatoarele tari, puteti fi ales pe postul de consilier local, nu si pe cel de primar, care este rezervat persoanelor cu cetatenia tarii respective:
- Belgia
- Bulgaria
- Cipru
- Franta
- Grecia
- Italia
- Lituania
- Polonia
- Romania
- Slovenia
In alte tari, si functia de viceprimar sau cea de membru al cabinetului primarului sunt rezervate propriilor cetateni“, se mai poate citi pe pagina oficiala a Comisiei Europene. (Mara Ion)