Proiectul de lege prin care, in cazurile de violenta domestica, urmarirea penala poate fi declansata din oficiu, iar impacarea partilor nu mai exclude raspunderea penala a fost adoptat, marti, de Camera Deputatilor.
Astfel, Legea de modificare a Codului penal – initiata de catre deputatul PNL Adriana Saftoiu – merge la promulgare.
“Incepand de astazi (ieri n.r.), impacarea nu exclude raspunderea penala in cazul faptelor de violenta domestica. Pana astazi, daca victima isi retragea plangerea, agresorul era mai alb ca nufarul. Dupa 2 ani si jumatate, am reusit sa promovez modificarea Codului Penal. Asa ca de acum, chiar si cu impacare, orice palma se plateste”, a anuntat Adriana Saftoiu (foto 2).
Proiectul de lege vizeaza modificarea art. 199 alin.(2) din Legea nr.286/2009, in sensul stabilirii ca, in cazul infractiunilor prevazute la art.193 – Lovirea sau alte violente si la art.196 – Vatamarea corporala din culpa, savarsite asupra unui membru al familiei, impacarea sa nu mai inlature raspunderea penala, asa cum este prevazut in prezent.
In cazul infractiunilor prevazute la art. 193 si art. 196 din Codul penal savarsite asupra unui membru de familie, actiunea penala poate fi pusa in miscare si din oficiu, conform actului normativ adoptat marti.
Ce prevede articolul 193 din Codul penal – lovirea sau alte violente:
(1) Lovirea sau orice acte de violenta cauzatoare de suferinte fizice se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
(2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectata sanatatea unei persoane, a carei gravitate este evaluata prin zile de ingrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amenda.
(3) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
Articolul 196 – vatamarea corporala din culpa:
(1) Fapta prevazuta in art. 193 alin. (2) savarsita din culpa de catre o persoana aflata sub influenta bauturilor alcoolice ori a unei substante psihoactive sau in desfasurarea unei activitati ce constituie prin ea insasi infractiune se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.
Deputatul PNL Adriana Saftoiu spune ca, in urma acestei modificari, cel care savarseste violenta domestica nu va scapa de pedeapsa.
“In sfarsit am ajuns in acest punct. Daca in ziua de astazi o persoana supusa violentei face plangere si apoi isi retrage plangerea, cel care este autorul violentei domestice nu pateste nimic. In urma acestei modificari, lucrurile sunt foarte simple. Odata ce o persoana depune plangere ca este batuta, este supusa violentei domestice, chiar daca ulterior isi va retrage plangerea, asta nu inseamna ca cel care face fapta va scapa de aceasta data de pedeapsa”, a explicat Saftoiu, potrivit Agerpres.
Deputatul neafiliat Oana Bizgan a spus ca prin acest proiect s-a eliminat “portita” de scapare a celor care savarsesc violenta domestica. “Reusim sa scoatem acest punct din Codul penal, care nu facea nimic altceva decat lasa o portita pentru cei care efectuau presiuni asupra victimei sa-si retraga plangerea si pentru a da uitarii un act extrem de grav, care in Romania a ajuns la cote inimaginabile”, a afirmat Bizgan. (V.E.)