PERCHEZITII. Politisti si intermediari care fac parte din filiera permiselor de conducere false, saltati de mascati. Descinderi la locuintele a 41 de suspecti, din 19 judete, care percepeau pana la 3.000 euro / permis

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Ploiesti impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul BCCO Ploiesti au efectuat, in cursul acestei dimineti, un numar de 41 de perchezitii domiciliare, pe raza a 19 judete si a municipiului Bucuresti, la locuintele unor persoane suspectate de apartenenta la filiera permiselor false din Romania.


Acestea sunt acuzate de savarsirea infractiunilor de aderare la un grup infractional organizat, instigare la fals intelectual, participatie improprie la fals intelectual, dare de mita, instigare la dare de mita, participatie improprie la acces ilegal la un sistem informatic, participatie improprie la fals informatic, uz de fals si complicitate la uz de fals.

In cauza, s-a retinut faptul ca o parte dintre membrii grupului infractional organizat se ocupau de intermedierea obtinerii permiselor de conducere eliberate, fara indeplinirea conditiilor legale, pe numele unor cetateni romani, de autoritatile competente dintr-o tara africana, iar o alta parte derulau activitati de recrutare a persoanelor, cetateni romani, interesati de obtinerea frauduloasa a unor asemenea inscrisuri.

Prin aceste manopere dolosive, cetateni romani care nu aveau competentele necesare pentru a dobandi in mod legal, pe teritoriul Romaniei, dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice, au obtinut permis de conducere pentru diverse categorii, inclusiv C, D sau E.

Pentru realizarea acestei activitati infractionale, persoanele interesate de dobandirea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice puneau la dispozitia membrilor gruparii datele lor personale, o fotografie tip buletin (sau dupa caz se lasau fotografiate de membrii gruparii cu un cearceaf alb sau cu un perete alb in spate), un specimen de semnatura, precum si diferite sume de bani, de regula cuprinse intre 2.000 si 3.000 euro (sau echivalent in alte monede), sumele fiind expediate prin intermediul serviciilor de transfer monetar, de catre membrii retelei infractionale care actionau pe teritoriul tarii africane.

In continuare erau intocmite in fals documentele care se circumscriu procedurii de obtinere a permisului de conducere, iar cu sprijinul liderului gruparii, au fost obtinute permise de conducere emise de autoritatile din acest stat, dintre care o parte au fost supuse preschimbarii cu permise de conducere romanesti, autentice.

Permisele de conducere emise de autoritatile competente din tara africana erau expediate catre Romania prin intermediul unei societati de curierat, iar cetatenii romani care intrau in posesia permiselor de conducere straine obtinute in mod fraudulos se prezentau la serviciile judetene ale Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor sau la S.P.C.R.P.C.I.V. Bucuresti, unde permisele eliberate de autoritatile straine erau preschimbate cu permise de conducere romanesti.

Se ajungea, astfel, la situatia in care date informatice nereale, care atestau aparenta dobandire licita a unor permise de conducere straine, sa fie implementate in bazele de date ale Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, cu consecinta crearii unor date informatice false legate de aparenta dobandire a dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

Ulterior aceste date false stateau la baza preschimbarii permiselor de conducere straine cu permise de conducere romanesti, rezultand un inscris autentic care nu reflecta realitatea.

Pe aceasta cale, functionarii publici competenti din cadrul Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor isi depaseau fara vinovatie limitele autorizarii la momentul accesarii sistemelor informatice ale institutiei si implementarii datelor nereale in bazele de date romanesti.

In cadrul activitatilor investigative desfasurate la data de 14.10.2020 sunt vizate un numar de 48 de persoane, cetateni romani, membrii ai gruparii care au sprijinit reteaua infractionala prin efectuarea unor operatiuni de transmitere a datelor care urmau a fi inscrise in permisul de conducere si persoane care in mod fraudulos au obtinut permise de conducere in mod ilegal, prin intermediul serviciilor prestate de catre membrii gruparii.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Ploiesti vor fi conduse, in vederea audierii, un numar de 48 de persoane.

Pana in prezent, in cauza instrumentata de catre procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Ploiesti au fost intocmite 3 rechizitorii, prin care au fost trimise in judecata un numar de 52 de inculpati. (V.E.)

Leave a Reply