PRAZNIC. Manastirea din satul natal al Patriarhului Daniel, ocrotita de Sfanta Cuvioasa Parascheva. Pelerinaj al credinciosilor din Timis la asezamantul monahal din Dobresti

Sarbatoarele Sfintei Cuvioase Parascheva, care a fost intampinata cu atatea restrictii pandemice, in acest an, va fi celebrata si credinciosii din judetul Timis.


Manastirea Dobresti, ctitorie a Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, isi praznuieste, miercuri, 14 octombrie, de sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, hramul principal.

Ceremonia religioasa va fi oficiata de un sobor de preoti si diaconi, din care este asteptat sa faca parte si IPS Ioan, Mitropolitul Banatului.

Toti cei prezenti vor avea posibilitatea sa se inchine, ca si anii trecuti, la unul din vesmintele care a acoperit moastele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iasi.

Manastirea din Dobresti, care este considerata “casa” din Banat a Sfintei Parascheva, a luat fiinta la data de 9 iulie 2003, cand s-a sfintit locul edificarii lacasului de cult, cu binecuvantarea vrednicului de pomenire Inaltpreasfintitul Parinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, si la initiativa si staruinta Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane (pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei), originar din aceasta localitate banateana.

Piatra de temelie a bisericii a fost asezata la 23 octombrie 2005, iar lucrarile de constructie desfasurate la noua vatra monahala banateana au avansat repede, si prin contributiile generoase ale Asociatiei moldovenilor din Banat “Stefan cel Mare si Sfant”.

Din punct de vedere arhitectonic, sfantul locas se inscrie in stilul bisericilor ortodoxe din Moldova, ctitorite de vrednicul domnitor Stefan cel Mare si Sfant.

Din incredintarea Preafericitului Parinte Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, manastirea Dobresti ii are ca ocrotitori pe Sfanta Cuvioasa Parascheva, Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul si Sfantul Voievod Stefan cel Mare. (Eva Theodorescu)

Leave a Reply