ALERTA! Restrictii dure Covid in 17 localitati din Timis! Se inchid restaurantele, discotecile si barurile, se suspenda evenimentele culturale, masca de protectie in toate spatiile publice

Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Timis, convocat, astazi, in sedinta extraordinara de prefectul Liliana Onet, a aprobat Hotararea privind instituirea masurii de limitare a raspandirii infectiilor cu SARS-CoV – 2 la nivelul spatiilor/activitatilor unde exista un risc crescut de infectare la nivelul judetului Timis.


Aceasta hotarare instituie masuri restrictive care vor fi aplicate in 17 localitati din Timis, printre care si orasele Buzias, Faget si Sannicolau Mare.

Iata textul integral:

Art. 1. (1) Se instituie obligativitatea purtarii mastii de protectie sanitara astfel incat sa acopere nasul si gura, in toate spatiile publice, indiferent daca acestea sunt inchise sau in aer liber, in intervalul orar 6 – 24, pe o perioada de 14 zile in unitatile administrativ teritoriale unde a fost depasit pragul de 1,5/1000 de locuitori: Buzias, Faget, Sannicolau Mare, Belint, Dudestii Noi, Dudestii Vechi, Dumbravita, Gavojdia, Ghiroda, Ghizela, Giroc, Mosnita Noua, Sag, Saravale, Teremia Mare, Valcani. Obligativitatea se instituie pentru toate persoanele care au implinit varsta de 5 ani.

(2) Se instituie obligativitatea purtarii mastii de protectie, pe toata perioada starii de alerta, in spatiile publice deschise, astfel incat sa acopere nasul si gura, respectiv: pe o raza de 100 m in jurul unitatilor de invatamant, in piete comerciale, targuri, oboare, piete de vechituri, piete agroalimentare, zone de asteptare, cozi formate la intrarea in diverse institutii si societati comerciale, statii transport public, peronul garilor, autogari, aeroport, in punctele de trecere a frontierei, exteriorul obiectivelor turistice, gradini de vara, festivaluri publice si private, evenimente culturale publice si private si manifestari publice, ceremonii religioase, slujbe si rugaciuni colective, in zonele de promenada aglomerate incluzand centrele pietonale ale localitatilor si faleze (malurile raurilor), in intervalul orar 6 – 24. Obligativitatea se instituie pentru toate persoanele care au implinit varsta de 5 ani.

Art.2. (1) Incepand cu data prezentei, pe o perioada de 14 zile, se suspenda activitatile cu publicul a tuturor operatorilor economici care desfasoara activitati de preparare, comercializare si consum al produselor alimentare si/sau bauturilor alcoolice si nealcoolice, operatori de tipul restaurantelor, cafenelelor precum si in baruri, cluburi si discoteci din interiorul cladirilor din unitatile administrativ teritoriale unde a fost depasit pragul de 1,5/1000 de locuitori: Buzias, Faget, Sannicolau Mare, Belint, Dudestii Noi, Dudestii Vechi, Dumbravita, Gavojdia, Ghiroda, Ghizela, Giroc, Mosnita Noua, Sag, Saravale, Teremia Mare, Valcani.

(2) Se excepteaza de la prevederile alin. (1) activitatea restaurantelor si cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unitati de cazare pentru clientii cazati in aceste unitati.

Art. 3. Se suspenda pe o perioada de 14 zile activitatea cu publicul a operatorilor economici licentiati in domeniul jocurilor de noroc in unitatile administrativ teritoriale unde a fost depasit pragul de 1,5/1000 de locuitori: Buzias, Faget, Sannicolau Mare, Belint, Dudestii Noi, Dudestii Vechi, Dumbravita, Gavojdia, Ghiroda, Ghizela, Giroc, Mosnita Noua, Sag, Saravale, Teremia Mare, Valcani.

Art. 4. (1) Evenimentele publice si private se vor desfasura cu participarea unui numar de persoane, in limita prevazuta de lege, cu pastrarea distantarii sociale.

(2) Operatorii economici care organizeaza/desfasoara aceste activitati, au obligatia sa ia masuri pentru limitarea numarului de clienti la numarul de locuri pe scaune, precum si a oricaror activitati care presupun interactiunea fizica intre clienti, inclusiv dansul

(3) Se suspenda pe o perioada de 14 zile organizarea spectacolelor, concertelor, festivalurilor sau a altor evenimente culturale publice sau private din unitatile administrativ teritoriale unde a fost depasit pragul de 1,5/1000 de locuitori: Buzias, Faget, Sannicolau Mare, Belint, Dudestii Noi, Dudestii Vechi, Dumbravita, Gavojdia, Ghiroda, Ghizela, Giroc, Mosnita Noua, Sag, Saravale, Teremia Mare, Valcani.

Art. 5. (1) Pentru pietele comerciale, targurile, oboarele la care accesul nu este controlat si nu se asigura distanta de minim 2 m intre standurile de vanzare si prezenta in perimetru a unui numar de persoane astfel incat sa se asigure distanta de 2 m intre aceste persoane, se va interzice functionarea lor, pana la incetarea starii de alerta.

(2) Regulile privind distanta intre standurile de vanzare precum si intre persoane se aplica si pietelor agroalimentare.

(3) Clientii vor purta masti de protectie iar comerciantii vor purta manusi si masti de protectie.

(4) Se suspenda pe o perioada de 14 zile activitatea din pietele comerciale (cu exceptia pietelor agroalimentare), targuri, oboare, in unitatile administrativ teritoriale unde a fost depasit pragul de 1,5/1000 de locuitori: Buzias, Faget, Sannicolau Mare, Belint, Dudestii Noi, Dudestii Vechi, Dumbravita, Gavojdia, Ghiroda, Ghizela, Giroc, Mosnita Noua, Sag, Saravale, Teremia Mare, Valcani.

Art. 6. (1) Se instituie in sarcina autoritatilor si institutiilor competente aplicarea masurilor necesare pentru intensificarea actiunilor de control in locurile aglomerate: piete, targuri, oboare, mijloace de transport in comun, in statiile mijloacelor de transport in comun, in zona unitatilor de invatamant.

(2) Respectarea aplicarii masurilor adoptate se va urmari de catre structurile Ministerului Afacerilor Interne, Politia Locala, Directia de Sanatate Publica a judetului Timis, Inspectoratul Teritorial de Munca Timis, Inspectoratul de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier si celelalte institutii cu atributii de control, conform competentelor legale.

Art. 7. In functie de situatia epidemiologica existenta la nivelul unitatilor administrativ teritoriale, Comitetele Locale pentru Situatii de Urgenta pot institui orice alta masura suplimentara de siguranta, cu avizul Directiei de Sanatate Publica Timis si cu respectarea normelor legale in vigoare.

Art. 8. (1) Secretariatul Tehnic Permanent al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Timis va transmite prezenta hotarare tuturor entitatilor responsabile cu aducerea la indeplinire, pentru luare la cunostinta si conformare si le va publica pe site-ul Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta.

(2) Prezenta Hotarare se comunica si unitatilor administrativ – teritoriale din judetul Timis pentru aducere la cunostinta comunitatii locale.

(3) Prevederile prezentei Hotarari devin obligatorii incepand cu data de 8 octombrie 2020, iar Hotararea nr. 27 din 17 august 2020 isi inceteaza aplicabilitatea.

Art. 9. Prevederile prezentei Hotarari se aplica pe perioada starii de alerta. (I.P.)

Leave a Reply