Sotul sefei DIICOT, Giorgiana Hosu, fostul politist Dan Hosu, a fost condamnat, joi, 24.09.2020, de Tribunalul Bucuresti la 3 ani inchisoare cu suspendare, in dosarul „Carpatica Asig”, fiind gasit vinovat de savarsirea infractiunilor de instigare la acces ilegal la un sistem informatic si instigare la folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii.
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, ca, in situatia in care va aparea o condamnare in cazul sotului sefei DIICOT, Giorgiana Hosu, cu siguranta aceasta nu va ramane fara urmari.
„Daca apare o condamnare, cu siguranta nu va ramane fara urmari. Asta este, ca sa zic asa ‘self evident’. Daca se va ajunge la acest scenariu, nu voi sta sa astept sa miste altii rotitele”, a spus seful statului, la Palatul Cotroceni.
Potrivit deciziei instantei, Dan Hosu a fost condamnat la 2 ani si sase luni inchisoare pentru instigare la acces ilegal la un sistem informatic si 1 an si sase luni inchisoare pentru instigare la folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unei persoane neautorizate la asemenea informatii. Cele doua pedepse au fost contopite, rezultand o condamnare de 3 ani, insa cu suspendarea executarii pedepsei, pe un termen de supraveghere de trei ani si sase luni.
Pe de alta parte, Dan Hosu a fost achitat pentru trafic de influenta si dare de mita.
Pe timpul cat se afla sub supraveghere, Dan Hosu este obligat sa frecventeze un program de reintegrare sociala si sa efectueze munca in folosul comunitatii pe o durata de 80 de zile la Primaria Jilava sau Scoala nr.1 Jilava.
In acelasi dosar, comisar sef de politie Catalin Marian Catarama, la date faptei sef al Serviciului de combatere a traficului cu migranti din cadrul IGPR, a fost condamnat la 3 ani inchisoare cu suspendare pentru acces ilegal la un sistem informatic si folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii, plus 80 de zile munca in folosul comunitatii.
Alti doi inculpati din acest dosar au fost achitati: Angela Toncescu, membru in Consiliul de Administratie al SC Carpatica Asig SA Sibiu, si Ion Sorin Tatu, la data faptelor administrator de fapt al unei societati comerciale.
Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.
Trebuie mentionat ca, in iulie 2020, Tribunalul Bucuresti a dispus, in baza deciziilor Curtii Constitutionale, inlaturarea de la dosar a probelor stranse de DNA cu ajutorul SRI pe mandatele de siguranta nationala.
„In intervalul martie 2015 – martie 2016, inculpata Toncescu Angela, la acea data membru in Consiliul de Administratie al SC Carpatica Asig SA, a actionat in mod sistematic, direct sau prin intermediul unor terte persoane aflate in cercul sau relational, in vederea influentarii deciziilor de la nivelul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) in favoarea intereselor sale personale si ale societatii de asigurari.
Demersurile acesteia au fost realizate atat pentru obtinerea avizului necesar numirii sale in functia de presedinte al Consiliului de Administratie al SC Carpatica Asig SA, cat si pentru ca ASF sa nu adopte unele decizii nefavorabile societatii de asigurari”, sustine DNA.
Conform procurorilor, printre persoanele care au actionat in vederea favorizarii si sustinerii intereselor Angelei Toncescu se numara Ion Sorin Tatu, Dan Hosu si Adrian Gurzau, administratori de drept sau in fapt ai unor societati comerciale. Acestia sunt acuzati ca, in schimbul influentei asupra unor persoane din conducerea ASF, au pretins si au primit foloase necuvenite, constand in indemnizatii lunare de la SC Carpatica Asig SA.
Procurorii arata ca primirea banilor era mascata prin incheierea unor contracte, paguboase pentru societatea de asigurari, cu societatile administrate de inculpati sau de interpusi ai acestora. Valoarea contractelor a ajuns in unele cazuri pana la 480.000 euro, fara TVA.
„Concret, actiunile celor trei persoane au vizat influentarea voturilor exprimate in sedintele Consiliului ASF, astfel incat: sa fie demarata procedura de avizare a lui Toncescu Angela si a lui Stoicescu Liviu Andrei in functia de presedinte al Consiliului de Administratie al SC Carpatica Asig SA, respectiv in functia de director general al SC Carpatica Asig SA, in conditiile in care acestia nu indeplineau conditiile legale pentru ocuparea functiilor respective, sa fie adoptate decizii favorabile atat societatii SC Carpatica Asig SA, cat si persoanelor din conducerea acesteia (exemplu – sa fie mentinuta, in mod artificial, masura de redresare pe baza de plan a SC Carpatica Asig SA, in contextul in care societatea inca din luna iulie 2015 avea o situatie financiara care impunea inchiderea procedurii de redresare financiara, retragerea autorizarii de functionare si constatarea starii de insolventa urmare a necapitalizarii acesteia cu o suma de circa 100 milioane de euro)”, precizeaza DNA.
O alta acuzatie se refera la actiunile ilegale intreprinse de Dan Hosu si Catalin Marian Catarama.
„In data de 3 august 2016, inculpatul Hosu Dan, prevalandu-se de ascendentul moral pe care-l avea asupra inculpatului Catarama Catalin Marian, ca fost sef al Serviciului de combatere a traficului cu migranti din cadrul IGPR, l-a instigat pe acesta din urma sa acceseze, fara drept, sistemul informatic administrat de catre MAI – Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date si sa-i furnizeze datele de identificare ale unor persoane decedate. In baza acestor informatii, inculpatul Hosu Dan a urmarit sa incheie mai multe intelegeri patrimoniale cu urmasii persoanelor decedate, cu scopul obtinerii unui procent semnificativ, pentru sine, din sumele ce urmau a fi acordate de catre societatile de asigurari responsabile civilmente”, mai sustin procurorii DNA.
Conform aceleiasi surse, pe 26 august 2016, Hosu i-a oferit cu titlu gratuit lui Catalin Marian Catarama, in schimbul ajutorului acordat, un sejur intr-o statiune de pe litoralul romanesc, iar cel din urma a acceptat.
Procurorii anticoruptie au incheiat anterior cate un acord de recunoastere a vinovatiei cu alti doi inculpati: fostul deputat Adrian Gurzau cu privire la savarsirea infractiunii de trafic de influenta si Liviu Andrei Stoicescu – referitor la savarsirea infractiunii de complicitate la cumparare de influenta. (V.E.)