Camera Deputatilor a adoptat miercuri, 2 septembrie, in calitate de for decizional, propunerea legislativa prin care Camera de Comert si Industrie a Romaniei primeste de la stat, cu titlu gratuit, terenul complexului expozitional Romexpo.
Este vorba despre 46 hectare de teren situate in centrul Bucurestiului, evaluate pe piata imobiliara la peste 500 milioane de euro.
Proiectul, initiat de PMP, a fost sustinut in plenul Camerei si de PSD si PNL, dupa ce, in urma cu o saptamana, a fost adoptat tacit de Senat.
In favoarea initiativei au votat ”pentru” 178 de deputati (PSD si PNL), 45 s-au exprimat ”impotriva” (USR si UDMR), iar 13 s-au abtinut.
Proiectul urmeaza sa fie transmis presedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare, in cazul in care UDMR va renunta la demersul pe care l-a anuntat, astazi, in plenul Camerei, si anume atacarea legii la Curtea Constitutionala. De altfel, reprezentantii UDMR au cerut retrimiterea proiectului la comisii.
De asemenea, si deputatul Catalin Drula, de la USR, a cerut respingerea proiectului si a anuntat atacarea legii la CCR. “E o devalizare a statului prin intermediul Parlamentului. Vom ataca la CCR, daca vom gasi semnaturile necesare. E un teren de 46 de hectare care valoareaza sute de milioane de euro, cam cat investeste statul roman anual in drumuri”.
In propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii Camerelor de Comert din Romania, Legea 335/2007, initiata de un grup de parlamentari PMP, printre care si timisoreanul Cornel Samartinean, se prevede trecerea gratuita a terenului de peste 40 de hectare pe care se afla Complexul Expozitional Romexpo din proprietatea statului in proprietatea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei.
Practic, parlamentarii PMP au intocmit cadrul legal ca terenul statului sa fie cedat gratuit Camerei de Comert si Industrie a Romaniei pentru un mega-proiect imobiliar, in valoare de aproape 3 miliarde de euro, ce urmeaza sa fie dezvoltat cu Grupul IULIUS.
CITESTE SI https://www.impactpress.ro/2020/06/02/proiect-imobiliar-de-aproape-3-miliarde-de-euro-o-noua-investitie-colosala-anuntata-de-grupul-iulius-dupa-finalizarea-ansamblului-urbanistic-iulius-town-timisoara-p/
In acest moment, terenul apartine statului, prin Regia Autonoma a Patrimoniului de Stat, si e concesionat Camerei de Comert. Primarul general Gabriela Firea, senatorul PSD Daniel Zamfir, si senatoarea USR Silvia Dinica au respins la acel moment proiectul, aratand ca terenul statului nu poate fi cedat gratuit. Potrivit proiectului, terenul nu poate fi instrainat in urmatorii 30 de ani.
Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, care a avizat favorabil aceasta initiativa legislativa, a eliminat prevederea care obliga toate firmele din Romania sa plateasca o taxa anuala Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, pentru inscrierea intr-un asa-zis catalog al societatilor comerciale. (V.E.)