ADVERTORIAL. 10 Reguli pe care trebuie sa le respecte banatenii pentru a-si gestiona corect deseurile! Tu le respecti? (P)

Ne dorim un judet curat, un mediu civilizat si educat pentru a ne creste familiile. Ne dorim o comunitate solida, in care respectul guverneaza si ne dorim, mai presus de toate, sa respiram aer curat. Pentru a ajunge sa traim in localitatea la care visam, printre oamenii pe care ni-i dorim vecini si in cartiere curate, fiecare dintre noi este responsabil. Gesturile noastre fac diferenta.


Societatea RETIM si ADID Timis vin in intampinarea locuitorilor din judetul Timis cu un set de reguli simplu de urmat pentru a face pasi mari in directia judetului curat, cu deseuri gestionate corect, pe care ni-l dorim. Aceste 10 reguli sunt tot ce trebuie sa stim ca abonati ai serviciilor de salubrizare si ca membri ai comunitatii.

Curatenia incepe cu tine. Civilizatia se mentine prin noi. Retine cele 10 reguli RETIM detaliate mai jos si fii un exemplu pentru cei din jur:

REdu risipa

Risipa apare atunci cand cumparam mai mult decat consumam, deci cand estimam gresit lista bunurilor necesare acoperirii nevoilor din gospodarie. Prin reducerea cumparaturilor, alegem sa consumam strict cat avem nevoie si, astfel, diminuam cantitatea de deseuri pe care o generam. Pubele mai putin incarcate inseamna si o reducere a costurilor cu serviciile de salubrizare. Reducerea risipei = bani economisiti.

REpartizeaza corect deseurile  

Culorile pubelelor ne indica exact ce deseuri trebuie sa contina fiecare dintre acestea. Astfel, recipientele negre sunt destinate numai deseurilor menajere si biodegradabile, in cele galbene trebuie sa depozitam numai deseuri din hartie, carton, plastic, metal si lemn maruntit, in vreme ce recipientele verzi sunt strict pentru depozitarea sticlei provenite de la ambalaje pentru bauturi sau borcane.

Revenim asupra fiecaruia dintre recipiente in randurile de mai jos, dar este important ca toti abonatii sa noteze ca orice abatere de la cele de mai sus poate avea urmari neplacute pentru toti cei care nu respecta aceasta regula.

Astfel, RETIM are dreptul legal de a nu ridica deseurile daca se constata ca repartizarea acestora nu a fost facuta corect, conform culorilor recipientelor.

REtine ce se se depoziteaza in pubela neagra

Pubela neagra este destinata numai deseurilor biodegradabile si menajere. Intelegem prin deseuri biodegradabile toate deseurile organice generate zilnic in gospodarii. In aceasta categorie intra (pe langa deseurile vegetale provenite din activitati de gradinarit) deseurile organice menajere precum: resturi alimentare (mancare), coji de paine uscata, coji si resturi de fructe sau legume, coji de oua, plicuri de ceai sau zatul de cafea, lavete si servetele folosite (care nu pot fi reciclate!).

ATENTIE! Tot in pubela neagra depozitam scutecele si mucurile de tigara, acestea fiind deseuri menajere ce nu pot fi reciclate.

Important de notat este ca, in cazul locuitorilor din mediul rural, deseurile biodegradabile (descrise mai sus) pot fi compostate si transformate in ingrasamant natural. Astfel, volumul de deseuri pentru pubela neagra se diminueaza, iar ingrasamantul astfel produs poate fi utilizat in propria gospadarie sau, de ce nu, comercializat.

Reamintim ca depozitarea incorecta a deseurilor biodegradabile si menajere (adica debarasarea acestora in alte pubele decat cele negre) va duce la refuzul RETIM de a ridica pubelele incarcate. Deseurile proprii sunt responsabilitatea fiecarui cetatean in parte si trebuie tratate ca atare din respect atat fata de propria persoana, cat si fata de comunitate.

REspecta separarea obligatorie a deseurilor reciclabile

Prin reciclare oferim un sprijin considerabil mediului inconjurator, deseurile noastre devenind resursele unui viitor durabil. Acestea pot fi reintroduse in uz sub forma de noi ambalaje. Prin acest gest simplu, acela de a depozita selectiv deseurile, contribuim la diminuarea contaminarii mediului natural si a consumului de energie implicata in productia de materie prima noua. In plus, reciclarea materialelor reutilizabile reduce cu mult atat consumul de petrol sau apa, cat si nivelul emisiilor nocive in aerul pe care il respiram cu totii.

Aproape jumatate din toate ambalajele care tranziteaza casele noastre pot fi reintroduse in uz, iar reciclarea implica cele mai putine eforturi din partea comunitatii fata de alte metode ecologice.

Iata cum si unde selectezi corect: In PUBELA GALBENA depozitam deseuri reutilizabile/reciclabile precum hartie, carton, plastic, metal, lemn maruntit. Deseurile se strivesc inainte de depozitare pentru a ocupa cat mai putin spatiu in pubelele alocate.

In CLOPOTUL VERDE depozitam strict deseuri reutilizabile/reciclabile din sticla: ambalaje de la bauturi racoritoare, alcoolice sau borcane. Inainte de a le depozita, borcanele si sticlele pot fi de folos in propria gospodarie sau a unor membri ai familiei. Sunt resurse excelente pentru conservat preparate pentru sezonul rece. Intreaba vecinii sau parintii/bunicii daca nu le sunt necesare.

NU UITA! Nu arunca niciun deseu reciclabil in pubela neagra, foloseste recipientele dedicate! Si in acest caz se aplica regula depozitarii corecte a deseurilor conform culorii pubelelor. Astfel, daca sticla va fi depozitata in alta pubela decat cea verde sau plasticul se va rataci printre deseurile biodegradabile, RETIM are dreptul de a nu le colecta. Cu siguranta nimeni nu isi doreste sa ramana cu deseurile neridicate, asadar acordati atentie intregului proces. Este foarte simplu!

REaminteste-ti sa nu depozitezi deseuri langa pubela

Deseurile depozitate in afara pubelelor alocate nu vor fi ridicate. Daca nu reusesti sa te limitezi numai la recipientele pe care le ai la dispozitie, asigura-te ca ai respectat corect pasii de mai sus: ai depozitat numai resturi alimentare si menajere in pubela neagra si ai selectat deseurile in vederea reciclarii in pubela galbena si cea verde. De asemenea, fii sigur/a ca ai pliat/turtit/strivit deseurile de carton, plastic sau alte deseuri maleabile pentru a economisi spatiu.

Cu siguranta putem eficientiza spatiul de depozitare maxim alocat pentru fiecare gospodarie. Volumul recipientelor este estimat a fi peste nevoia fiecarui consumator in parte, deci afla unde gresesti atunci cand nu reusesti sa te incadrezi. Depozitatea deseurilor langa pubele este un obicei gresit pe care este bine sa il remediem, mai ales avand toate resursele si informatiile necesare mereu la indemana.

REspecta distanta sociala

Distanta sociala fata de operatorii de colectare este o regula ce trebuie respectata atat in contextul COVID-19, cat si in afara acestuia. RETIM incurajeaza toti abonatii la serviciile de salubrizare sa apeleze la platformele de comunicare online www.retim.ro, pagina oficiala de Facebook si Call Center (numar +40 374 885 692) in cazul in care se doreste contactarea reprezentantilor firmei de salubrizare.

Operatorii de colectare nu pot interveni in solutionarea problemelor abonatilor. Se solicita respectarea activitatii acestora care implica strict colectarea deseurilor depozitate corect. Insistentele si incalcarea acestor reguli poate duce la refuzul operatorilor de a colecta deseurile persoanelor care le ingreuneaza activitatea.

REmunereaza la timp

Plata facturilor la timp este o obligatie pe care este important sa o respecte toti abonatii RETIM. Procesul este unul simplu si la indemana tuturor, mai ales ca exista o multitudine de modalitaţi de plata a acestora. Printre recomandari se numara aplicaţia ”Contul Meu”, accesibila direct pe site-ul www.retim.ro, plata online cu cardul sau cea in numerar prin sisteme de plata rapida. Toate modalitaţile de plata sunt prezentate si pot fi parcurse cu usurinta prin simpla accesare a link-ului retim.ro/utile/modalitati-de-plata/

Procesul de plata este simplificat si diversificat pentru a usura misiunea clientului a achita facturile la timp. Asadar, nu amana plata lor si planifica eficient achitarea serviciilor de salubrizare.

REpeta legarea sacilor de fiecare data

Pubelele sunt dedicate depozitarii SACILOR care contin deseuri. Toate deseurile trebuie, in primul rand, colectate in saci de gunoi negri (pentru deseuri menajere si biodegradabile = pubela neagra) sau galbeni (deseuri reutilizabile sau reciclabile prezentate pe larg mai sus = pubele galbene si verzi). Apoi sacii trebuie legati/sigilati si depozitati in interiorul recipientelor.

Deseurile care nu sunt depozitate in saci inchisi, imprastiate in interiorul pubelelor, nu vor fi colectate.

REnunta la obiceiurile gresite

Abonatii RETIM care aleg sa abandoneze deseurile proprii in recipiente care nu le apartin sau in diferite zone ale localitatii, risca sanctiuni din partea Politiei Locale si a administratiilor locale. Face obiectul acestor sanctiuni inclusiv depozitarea deseurilor voluminoase sau periculoase pe care cele mai multe persoane sunt tentate sa le abandoneze in locuri indepartate de locuinta sau in zone verzi.

Societatea RETIM vine in intampinarea clientilor sai cu solutii pentru aceste probleme care pot avea urmari sub forma de amenda. Parcurgeti cu atentie regula 10 de mai jos, informati-va cu privire la punctele de colectare si adoptati un comportament corect. Este simplu sa fim responsabili cu deseurile noastre, avand toate resursele la indemana.

REgandeste depozitarea deseurilor voluminoase si periculoase

Deseurile voluminoase si periculoase trebuie pastrate in gospodarie pana la depunerea lor in containere speciale in cadrul campaniilor trimestriale de colectare, care vor fi anunţate in prealabil. Daca termenul este prea lung si cetaţenii prefera sa depoziteze in sistem de urgenta aceste deseuri, se recomanda transportul acestora direct la centrele de colectare speciale.

Lista centrelor de colectare pentru deseuri voluminoase, vegetale si pentru deseuri rezultate din construcţii si demolari:

  • Calea Torontalului, nr. 94
  • Calea Mosnitei, nr. 2-4
  • Str. Avram Imbroane, nr. 70
  • Calea Chisodei, Str. Mile Carpenisan, nr. 3

RETIM recomanda persoanelor care nu locuiesc in judetul Timis sa contacteze primariile locale pentru informatii referitoare la punctele de colectare din proximitate

A fi parte dintr-o comunitate inseamna, la nivel de individ, asumarea unei sume de conventii si responsabilitati pentru conservarea unui mediu sanatos si armonios.

Respectul pentru ceilalti, pastrarea curateniei si cooperarea dintre oameni fac deseori diferenta dintre civilizatie sau progres si regres. Asadar, este momentul ca fiecare dintre noi sa respecte toate regulile de mai sus si sa faca pasi importanti spre judetul de maine.

Pentru a nu REgreta incalcarea vreunei reguli dintre cele de mai sus, fii REsponsabil. Evita amenzile sau neridicarea pubelelor si fii un exemplu pentru cei din jur. EA RE. EL RE. EI RE. TU RE? (I.P.)

NOTA. Mai multe informatii depre serviciile RETIM gasiti pe site-ul retim.ro sau pe pagina oficiala de facebook: www.facebook.com/retimpaginaoficiala

Leave a Reply