Unul dintre cei mai grei interlopi ai Timisoarei, condamnat la aproape 11 ani de inchisoare! In dosar apare si manelista “Printesa Ardealului”, dar si organizatorul concursului de frumusete “Miss Piranda”

Unul dintre cele mai mari dosare de contrabanda cu tigari aflat pe rolul instantelor din Romania, cu ramificatii in aproape toata tara, a fost solutionat, in prima instanta, de Tribunalul Suceava, fiind aplicate, cumulat, pedepse de peste 30 de ani de inchisoare.


Este vorba despre un dosar cu peste 1.600 de file, la care s-a lucrat inca din 2010, in care procurorii DIICOT au adunat probe pentru circa 60 de fapte infractionale.

O parte dintre inculpati, care si-au recunoscut vina si au mers pe procedura simplificata, sunt condamnati de mai multa vreme, in timp ce altii, care au refuzat intelegerile cu procurorii, au primit pedepsele abia acum.

Ministerul Finantelor Publice, prin intermediul Directiei Regionale Vamale Iasi, s-a constituit parte civila in dosar, cu un prejudiciu de peste 6 milioane de lei (60 de miliarde de lei vechi).

Potrivit rechizitoriului, liderul gruparii ar fi fost Paul Iova, zis “Ion Petrisor” (foto stanga), cunoscut in lumea interlopa inca din 2010, cand organiza concursul national de frumusete “Miss Piranda”. Un alt personaj important din dosar a fost Constantin Nistor, alias „Copilu”, din orasul Vicovu de Sus, anchetat in trecut pentru fapte cu violenta, jafuri comise in tari din vestul Europei, in special in Germania, si condamnat, mai recent, si pentru un accident mortal provocat, in iulie 2016, in comuna Straja, in timp ce transporta 4.800 de pachete de tigari de contrabanda.

Procurorii DIICOT au aratat ca, pe fondul crizei economice si in conditiile majorarii accizelor, fenomenul de contrabanda a luat amploare, specifica zonei noastre fiind contrabanda cu produsele din tutun aduse din Ucraina.

Primele date ale anchetatorilor despre gruparea bucuresteana din jurul lui Paul Iova, care in timp si-a racolat membri din judetul Suceava (zonele Radauti, Vicov si Falticeni cu precadere), sunt inca din anul 2006.

Membrii gruparii au avut -spun procurorii – marele avantaj de a fi cunoscatori ai limbii ucrainene, ceea ce le-a inlesnit foarte mult activitatea infractionala.

„Gruparile de criminalitate organizata specializate in contrabanda cu tigarete se circumscriu, pe raza judetelor Suceava si Botosani, prin componenta transnationala, cu segmente bine structurate din fostul spatiu sovietic, pe latura de furnizare si trecere frauduloasa a frontierei de stat in legatura cu segmente bine structurate de pe teritoriul national, pe latura de receptie sau preluare prin trecere frauduloasa a frontierei de stat.

Pe acest palier, elementele de coeziune sunt date de importantele beneficii materiale rezultate, iar ca element specific, de lipsa barierei de comunicare, persoanele implicate fiind cunoscatoare deopotriva a limbilor romana si ucraineana”, se arata in rechizitoriul DIICOT.

De la inceputul anului 2010, anchetatorii au inceput sa obtina date, informatii si probe concrete referitoare la existenta unui grup infractional organizat specializat in contrabanda cu tigarete de provenienta extracomunitara, format din persoane de pe raza judetului Suceava, implicate in activitati de introducere, transport, depozitare si comercializare, precum si persoane din alte zone ale tarii implicate in activitati de preluare, transport si comercializare.

Procurorii au descris in rechizitoriu, cu lux de amanunte, peste 60 de acte materiale, fapte de contrabanda probate prin interceptarea convorbirilor, dar si prin alte mijloace specifice anchetelor penale.

Prin folosirea intregului arsenal judiciar permis de reglementarile legale in vigoare, s-a reusit probarea activitatii infractionale a unei grupari specializate in activitati de contrabanda structurate in jurul inculpatului Iova Paul, zis “Ion Petrisor”.

Pe parcursul investigatiilor, urmare a activitatilor de aprovizionare cu tigarete de contrabanda a inculpatului Iova Paul, a fost identificata si s-au desfasurat cercetari si fata de o a doua grupare infractionala cu acelasi specific, centrata in jurul inculpatului Vicovanu Mihai”, au explicat procurorii DIICOT.

Cea mai mare pedeapsa, de 10 ani, zece luni si zece zile de inchisoare, in urma unor contopiri, a primit Constantin Nistor (foto dreapta), cu precizarea ca el a executat deja in jur de 4 ani de detentie. De asemenea, Ion Petrisor a primit 6 ani de inchisoare, in conditiile in care mai avea niste ”cozi” penale mai vechi.

Tot in acest dosar a fost judecata si Roxana Dana Rotar (foto 2), cantareata de manele, cunoscuta drept „Printesa Ardealului”. Aceasta a avut un rol mai putin important in aceasta grupare infractionala, scapand, la prima instanta, cu o pedeapsa cu suspendare.

Sunt si inculpati care au scapat cu pedepse cu suspendare ori care au fost achitati, din lipsa de probe ori pentru ca fapta nu era prevazuta de legea penala.

Iata lista persoanelor condamnate de Tribunalul Suceava, in sedinta de vineri, 14 august:

Paul Iova, zis „Ion Petrisor”, Bucuresti – 6 ani de inchisoare;

Constantin Nistor, zis „Copilu”, Vicovu de Sus – 10 ani, zece luni si zece zile inchisoare (din care a executat in jur de 4 ani);

George Tarita, zis „Cusu”, Vicovu de Jos – 1 an si opt luni inchisoare, suspendata pe durata unui termen de incercare de 5 ani;

Roxana Dana Rotar, zisa „Printesa Ardealului”, Deva – 1 si patru luni inchisoare, suspendata conditionat pe un termen de incercare de 4 ani de zile;

Ariton Mihai Baltei, Radauti – 1 an si sase luni inchisoare, suspendata pe un termen de incercare de 6 ani;

Vasile Fanica Cernautean, Balcauti – 2 ani, sase luni si 20 de zile inchisoare, suspendata, termen de incercare de 3 ani;

Adrian Arcadie Isopescu, Vicovu de Sus – 1 an si opt luni inchisoare, cu suspendarea executarii sub supraveghere a pedepsei aplicate pe durata unui termen de incercare de 5 ani;

Marian Negoita, Constanta – achitat, nu exista probe ca inculpatul a savarsit vreo infractiune;

Laurentiu Nistor-Petrita, Bucuresti– achitat deoarece fapta nu este prevazuta de legea penala;

Ioan Sorin Parasca, Vicovu de Sus – 1 an, zece luni si 20 de zile inchisoare, pedeapsa suspendata cu un termen de incercare de 3 ani

Corneliu Constantin Simionovici, Radauti – 1 an si patru luni inchisoare;

Mehmet Guzel, Bucuresti – achitat;

Neculai Stelian Hutopila, Izvoarele Sucevei – 2 ani, o luna si zece zile inchisoare;

Valentin Mehno, Izvoarele Sucevei – 1 an si sase luni inchisoare, suspendata pe un termen de incercare de 5 ani.

Sentinta Tribunalului Suceava nu este definitiva si poate fi atacata cu apel, la instanta superioara, Curtea de Apel Suceava. (V.E.)

One thought on “Unul dintre cei mai grei interlopi ai Timisoarei, condamnat la aproape 11 ani de inchisoare! In dosar apare si manelista “Printesa Ardealului”, dar si organizatorul concursului de frumusete “Miss Piranda”

Leave a Reply