“Infrastructura de sanatate locala nu mai face fata nevoilor comunitatii si e mai pretabila pentru Africa Sahariana, decat pentru un oras european” (P)

Interviu cu prof. univ. dr. Marius Craina, candidatul Pro Romania pentru functia de primar al municipiului Timisoara


Domnule doctor, tot mai multi timisoreni sunt de parere ca, in plina pandemie, sistemul de sanatate local si-a dat din nou examenul in fata comunitatii si l-a cazut, si de aceasta data, cu brio.

Timisorenii au perfecta dreptate cand isi manifesta nemultumirea fata de infrastructura medicala locala aflata in subordinea Primariei Timisoara.

E clar ca oamenii s-au saturat sa mai fie plimbati prin Timisoara cu ambulantele intre sectiile aceluiasi spital clinic, ca medicii sa poata ajunge la o concluzie. Astazi, cand vorbim, sistemul de sanatate local este unul absolut pavilionar, imprastiat in tot orasul.

Ma refer aici la unitatile sanitare aflate in subordinea Primariei Timisoara: Spitalul Clinic Municipal, Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie ‘Victor Babes’, Spitalul Clinic nr. 5 de Obstetrica – Ginecologie “Odobescu”, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii ‘Louis Turcanu’. Si tot astazi, tocmai din cauza acestui “turism” cu pacienti datorat sistemului pavilionar de sanatate, ambulantele sunt folosite pe post de taximetre, uneori, poate in detrimentul altor urgente medicale.

Astazi, sistemul public de sanatate al municipiului Timisoara este nefunctional pentru ca… nu este un sistem. Ca sa fie un sistem public, trebuie ca mai intai de toate administratia sa investeasca in functionarea lui si sa-i pese, cum s-ar spune. Or, de 17 ani incoace, administratia doar investeste, haotic si fara viziune, dar nu-i pasa.

Inteleg ca acest pelerinaj cu ambulantele intre ceea ce noi numim spitale, desi sunt sectii clinice ale aceleasi unitati medicale, pot pune in pericol vietile oamenilor, tocmai pentru ca sistemul sanitar este unul pavilionar si nu integrat, asa cum ar fi normal.

Asa este! Stiti bine ca orice secunda este importanta pentru a salva viata unui pacient. De aproape doua decenii, practic din 2003 de cand Primaria Timisoara a preluat cele patru spitale municipale, partea de infrastructura nu actul medical, noi, specialistii din sanatate, am tot incercat sa le explicam decidentilor din administratia locala ca un sistem sanitar integrat este singura solutie. Nu am avut cu cine!

Acum, vad ca toti vorbesc despre sanatate si management sanitar, dar putini sunt cei care pricep, dar suna bine sa ai preocupari pentru comunitate, mai ales acum, in plina campanie electorala.

Cert e un lucru, pe care-l vedem cu totii: in ultimii 17 ani, toate administratiile locale, care s-au perindat la carma Timisoarei, “au investit” in cele patru unitati sanitare sute de milioane de euro, in lucrari de reparatii, apa si canal, aparatura medicala, in loc sa investeasca in marea infrastructura sanitara. Cu banii acestia, noi timisorenii, puteam avea doua spitale moderne, integrare, utilate cu aparatura de ultima generatie.

Toate investitiile in infrastructura sanitara si singurele care au fost facute de la Revolutie incoace, au fost proiectele unor oameni eminamente de stanga: Casa Austria, Ortopedia si, astazi, in finalizare, noul Spital de Copii si, in derulare, noua maternitate judeteana. Toata lumea stie asta!

Raman pe discursul dvs: cum se prezinta astazi, intr-o analiza la rece, sistemul timisorean de sanatate in afara de ideile pe care le-ati punctat deja?

Unele dintre imobile, in care functioneaza spitalele municipalitatii, au o vechime de minim 70 de ani. Altele au fost construite in perioada interbelica. Cladiri absolut vechi care, fortate de imprejurari, au fost transformate in unitati sanitare. Cladiri care demult nu mai justifica costurile reparatiilor si nu mai fac fata vremurilor, nu mai tin pasul cu nevoile comunitatii, nu mai fac fata Timisoarei, care e in continua dezvoltare si expansiune! E ca si cand am avea o masina de 300.000 km, care toata ziua e in service-ul auto, in care bagam bani, dar stim ca nu se mai justifica si ca demult ar fi trebuit sa ajunga la casat, la fier vechi!

Inchipuiti-va ce ar fi insemnat ca, printr-un efort al administratiei si al comunitatii, in loc sa bage sute de milioane de euro in ruine, Primaria Timisoara ar fi construit noi spitale? Partea hazlie e ca tot astazi, Primaria Timisoara are totusi, dupa 17 ani, un proiect pe hartie pentru un nou spital municipal.

Si vad ca se tot insista pe ideea de a dezvolta acesta structura spitaliceasca oarecum tot pe actualul amplasament al “Clinicilor Noi”. Se doreste “amputarea” parcului Botanic prin preluarea unor suprafete de teren, tocmai pentru amplasarea unor noi cladiri sanitare. Cine a mai vazut spitale in centrul oraselor, in Europa???

In zona centrala, in Timisoara, e oricum haos cu traficul si cu locurile de parcare. S-a gandit cineva sa faca vreun studiu de impact si sa vada in ce s-ar transforma haosul de acolo, daca ar incepe un santier de o asemenea anvergura? Nu, nimeni! Toata Europa se lupta pentru fiecare palma de verdeata si pentru fiecare metru patrat de parc, noi facem exact invers: defrisam si turnam betoane.

 Cu ce solutii veniti? Care sunt optiunile dumneavoastra, cu atat mai mult cu cat sunteti un specialist in domeniu?

Primaria Timisoara are in proprietate o serie de suprafete de teren, nu centrale, dar pretabile pentru constructia unor noi spitale municipale, in zone degajate, cu posibilitatea unor multiple solutii si pentru locuri de parcare. In plus, nu cred ca zona centrala a Timisoarei are nevoie de si mai multa poluare fonica, decat are la ora actuala! Multi specialisti in sanatate impartasesc opiniile mele si sunt de parere ca un spital public nu are ce cauta in centrul orasului.

Mai mult, impreuna cu echipa mea de consilieri locali Pro Romania, fiecare expert in domeniul sau de activitate, am decis ca cel mai bine ar fi ca actualele unitati sanitare municipale sa primeasca o schimbare de destinatie. Se pot transforma in centre de de ingrijiri paleative, in locuinte pentru medici si personal medical, in centre de recuperare etc. Ca atare, propun construirea unui nou spital municipal si integrat, compact si cu toate specialitatile, care sa puna capat “turismului” cu ambulanta intre sectiile exterioare ale unitatilor spitalicesti.

Astazi, infrastructura sistemului medical timisorean nu mai face fata nevoilor comunitatii si pare mai mult pretabila pentru Africa Sahariana, decat pentru un oras european. Voi propune, totodata, reabilitarea si modernizarea intregii infrastructuri ambulatorii municipale si a unitatilor de primiri urgente! Mai mult, vreau sa implementez unele solutii de telemedicina, care sa fie accesibile, in primul rand, persoanelor in varsta, aflate sub tratament, care sunt mai putin mobile.

Nu in ultimul rand, informatizarea integrata si interconectarea intregii infrastructuri de sanatate publica aflata in subordinea Primariei Timisoara. Imi doresc mult ca sistemul de sanatate municipal sa fie mai aproape de nevoile timisorenilor, asadar voi propune ca eforturile comune sa nu mai fie irosite STRICT pentru tratarea bolnavilor, ci sa punem accent, prin diverse campanii publice de informare, si pe preventia medicala.

Stiu ca, in parteneriat cu cetatenii, impreuna si cu viziune, putem pune Timisoara pe picioare! (I.P.)

 

Leave a Reply