In timp ce masca devine obligatorie in tot mai multe judete din Romania, printre care si Timisul, unele tari europene nu iau in considerare deloc aceasta masura pandemica.
Spre exemplu, Suedia, Norvegia, Danemarca si Finlanda refuza sa le ceara oamenilor sa poarte masca, astfel ca pe strazi, in supermarketuri sau in autobuze, nimeni nu poarta masca.
Conform unui sondaj publicat pe 27 iulie de YouGov, intre 5 si 10% dintre respondentii din aceste state poarta o masca, fata de 78% in Franta, 88% in Spania si 77% in Statele Unite. Cele patru tari nordice asteapta „dovada eficientei” mastii. Si multi localnici spun ca pana cand guvernul nu o va impune, nu o vor folosi.
In Danemarca, epidemia a afectat mult mai putini oameni decat in Franta sau Italia. 13.000 de persoane au fost infectate, 613 au decedat.
„Momentan, masca nu are sens, deoarece numarul de contaminati este foarte mic. Ar putea fi utila pe termen lung, poate in transportul in comun, spre exemplu? Desigur, trebuie sa o evaluam”, explica directorul autoritatii sanitare daneze, Søren Brostrøm, la un post de televiziune local.
Aceeasi stare de spirit in Norvegia, care se considera „intr-o situatie norocoasa” si doar in cazul unei cresteri a circulatiei virusului ar putea impune purtarea mastii. Pana in prezent, in aceasta tara au fost inregistrate 9.100 de contaminari si 255 de decese. In Finlanda, cu 7.400 de cazuri si 330 de decese, seful autoritatii medicale a amanat problema mastii. „Vom vedea asta la inceputul anului scolar, cand oamenii se intorc din vacanta”. Aparent, in nord, virusul si-a luat si el o vacanta.
De la inceputul epidemiei, Suedia a ales o strategie diferita de combatere a coronavirusului, concentrandu-se, printre altele, asupra imunitatii de grup. Izolarea nu a fost niciodata impusa si scolile primare si colegiile au ramas deschise, precum si barurile si restaurantele. O strategie mai putin stricta, care a nascut controverse, dintr-un motiv intemeiat. Suedia are in prezent 80.100 de cazuri de Covid-19 si 5.739 de decese, mult mai mult decat Danemarca si Finlanda.
In ultimele 24 de ore, numarul de contaminari a crescut brusc (318). Pentru a limita raspandirea, Suedia a anuntat joi ca va promova munca de acasa pana la Anul Nou. Autoritatile medicale spera sa reduca in acest fel supraaglomerarea autobuzelor, metroului si trenurilor.
“Guvernul se teme de un al doilea val; daca „numarul de cazuri creste din nou, exista un risc considerabil de extindere suplimentara a unor restrictii in toamna”, a declarat Anders Tegnell, epidemiolog la Agentia de Sanatate Publica din Suedia intr-o conferinta de presa. (G.G.)
Sursa: Franceinter