PREMIERA. Cazul arabului care fabrica arme langa Timisoara ar putea duce la modificarea legislatiei. “Este primul dosar din Romania cu arme de foc fabricate in 3D”, spune comisarul sef Nicolae Boia. Cercetarile in dosar, urmarite de Ambasada Marii Britanii la Bucuresti

Cazul complex al cetateanului irakian Mustafa Al-Khudairi, care fabrica arme cu imprimante 3D intr-o localitate de la periferia Timisoarei, este departe de a se fi lamurit, in ciuda deciziei procuroului de caz de la Parchetul de pe langa Tribunalul Timis de a-l pune in libertate, fara luarea vreunei masuri preventive.


Cu alte cuvinte, Mustafa Al-Khudairi ar putea hotara sa paraseasca Romania, fara sa intampine vreo problema la frontiera, dar, poate, chiar acest lucru este incurajat si urmarit de catre anchetatori.

Desi informatiile din acest dosar au fost prezentate publicului extrem de sintetic, punandu-se accentul pe modul spectaculos de fabricare a armelor, imprimanta 3D, si nu pe pericolul reprezentat de arsenalul descoperite la perchezitii (arme si explozivi, componente de diferite modele de arme semiautomate, grenade, detonatoare si capse pirotehnice), este cat se poate de clar ca ancheta politistilor de la Serviciul Arme, Explozivi, Substante Periculoase Timis reprezinta o premiera nationala.

Pana in prezent, nu s-au mai descoperit in Romania arme fabricate prin metoda imprimantei 3D, ceea ce ar putea duce la o modificare a legislatiei specifice.

“Este un caz pilot, pentru ca, pana in prezent, Politia Romana nu s-a mai confruntat cu astfel de metode ilegale de confectionare a armelor. De la strungul clasic, cu care se strunjeau piesele pentru armele artizanale de vanatoare, pana la imprimanta 3D e cale lunga, de aceea este posibil ca sa asistam la o schimbare a legislatiei, pornind de la cazul de la Timisoara”, ne-a dezvaluit comisarul sef Nicolae Boia, seful SAESP din cadrul IPJ Timis.

Pentru prima data in ultimele zile, de la descoperirea arsenalului de la Dumbravita, se dau si alte detalii din spatele operatiunii, care vin sa mai completeze comunicatele seci de presa, nepotrivite pentru complexitatea si ineditul cazului.

“Mustafa Al-Khudairi era in atentia noastra de mai mult timp, a fost monitorizat, stim ca in ultimul an a primit sute de colete din Europa, prin posta rapida, cu piese si materiale pentru arme. La perchezitii s-au descoperit zeci, sute de tevi glisate, care ar fi trebuit doar montate in dispozitivul de polimer creat la imprimantele 3D. Cei care sustin ca armele fabricate prin metoda 3D ar putea fi folosite, maxim, la airsoft, ii invit sa caute pe youtube, unde sunt o multime de filmulete cu arme letale obtinute prin folosirea imprimantelor. Se minimalizeaza pericolul letal al unor astfel de arme moderne, doar pentru ca patul de sustinere este din plastic dur si nu din lemn… Poate nu se stie, dar componentele de arsenal si teava sunt din metal”, mai spune Nicolae Boia.

De altfel, ca un semn al importantei cazului de la Timisoara, Ambasada Marii Britanii din Romania a adresat felicitari politistilor de la Timisoara si se intereseaza in permanenta de mersul anchetei, in conditiile in care fostul ofiter irakian Mustafa Al-Khudairi, specialist in fabricarea de arme, detine si cetatenia engleza. In paralel, in Marea Britanie s-au demarat verificari serioase pentru descoperirea unor eventuale legaturi ale fabricantului de arme de la Timisoara, pentru ca pe filiera pornita din Banat sa nu fie aprovizionati cu arme fara serie teroristii care actioneaza in Regat…

Mustafa Al-Khudairi, care mai este cunoscut si sub pseudonimul Mussy Design, este proiectantul si realizatorul a peste 400 de modele de arme, care pot fi asimilate, inselator, “jucariilor” de airsoft, pentru ca au si componente de plastic, insa sunt cat se poate de precise si de letale. Si un ultim amanunt care trebuie sa tina treaza atentia anchetatorilor, si ar trebui sa atraga atentia si SRI Timis, care are sediul la nici 2 kilometri de fabrica lui Mussy Design, un fabricant de arme de airsoft, nu foloseste o sigla cu doua AKM-uri si un craniu… (Vlad Enciu)

Leave a Reply