SCANDAL tacit. O noua tentativa a Camerei de Comert si Industrie a Romaniei de a se deghiza in Oficiul Registrului Comertului si de a “mulge” firmele din Romania. Taxe de pana la 100 de euro pentru inscrierea in Catalogul Firmelor

Tocmai cand se credea ca, in istoria recenta a Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, epoca Mihail Vlasov a apus, dupa ce jupanul de la Iasi a fost condamnata la 9 ani si zece luni de inchisoare pentru devalizarea Camerei de Comert si a societatii Romexpo cu peste 12 milioane de euro, o actiune de ultima ora a actualului presedinte, Mihai Daraban, tradeaza faptul ca sefii CCIR nu au renuntat niciodata la ideea de a prelua Oficiul Registrului Comertului.


Astfel, profitandu-se de perioada pandemica, conducerea CCIR a depus la parlament o initiativa privind modificarea si completarea Legii camerelor de comert din Romania nr. 335/2007.

Ei, bine, ce se doreste prin aceasta incercare de modelare a legii? Nici mai mult, nici mai putin decat dublarea Oficiului Registrului Comertului prin crearea unui asa-zis “Catalog al firmelor”, unde va trebuie sa se inscrie, obligatoriu, orice societate comerciala si PFA din Romania, urmand sa se plateasca o taxa cuprinsa intre 10 si 100 de euro, in functie de dimensiunea companiei.

Mai mult, si administratorii firmelor ar urma sa fie certificati, din punct de vedere al competentelor, de Camera Nationala, o structura creata la dispozitia lui Mihai Daraban – succesorul infractorului Mihail Vlasov, caruia i-a fost adjunct -, actualul presedinte, al carui mandat se poate intinde pe viata.

“Pana in 31 decembrie 2020, profesionistii inregistrati in registrul comertului au obligatia sa se inscrie in Catalogul firmelor (observati majusculele n.r.). Sumele obtinute din contributiile incasate se utilizeaza de catre Camera Nationala pentru activitati de diplomatie economica”, sunt o parte din modificarile la art. 28 din Legea camerelor de comert. (foto 2)

In conditiile in care, la sfarsitul anului 2019, in Romania existau 985.000 de companii si 378.700 de PFA-uri, suma minima care s-ar aduna la discretia lui Mihai Daraban, la o medie de doar 20 de euro de entitate economica, ar fi de peste 30 milioane de euro.

“Aceasta povara financiara suplimentara este absolut nejustificata si inutila in practica, atat din punct de vedere administrativ (birocratie suplimentara), cat si din punct de vedere financiar (in conditiile actuale, multe companii sunt neviote sa inchida, statul acorda ajutoare financiare pentru subzistenta, astfel incat o taxa suplimentara obligatorie este nejustificata)”, se mentioneaza intr-un punct de vedere al Consiliului Economic si Social, organ consultativ al Parlamentului si al Guvernului.

“Catalogul firmelor nu are nicio utilitate in forma in care s-ar concretiza prin proiectul de lege, intrucat toate inscrisurile pe care ar urma sa le insumeze acest catalog ar conduce la o dublare a evidentelor Registrului Comertului, fara nicio utilitate reala, alta decat a aduce venituri suplimentare pentru CCIR. Prin aceasta modificare, CCIR ar urma sa concentreze sume imense de bani in detrimentul camerelor judetene, care ar urma sa stea la mila Camerei Nationale, fie sa fie desfiintate.

Asta in conditiile in care, de fapt, activitatea CCIR inseamna totalitatea activitatilor desfasurate de camerele judetene. (…) Prin acest proiect de lege, initiatorul legii propune, de fapt, o centralizare totala; practic, in Romania ar exista doar Camera Nationala, un presedinte ales pe viata si cativa dregatori alesi dupa bunul plac”, precizeaza presedintele unei camere de comert din tara, revoltat de tentativa urmasului lui Mihail Vlasov de a transforma Camera de Comert si Industrie a Romaniei intr-o autentica “vama” ilegala, prin care ar trebui sa treaca toate companiile si PFA-urile care doresc sa functioneze pe piata muncii din Romania. Vom reveni. (R.G.)

Leave a Reply