Vestea mult asteptata de toata industria HoReCa din Romania a venit: restaurantele vor fi redeschise in data de 9 iulie, dupa aproape patru luni in care patronii au fost nevoiti sa respecte restrictiile Covid-19 si sa tina lacatele pe usi.
Reprezentantii Guvernului si cei ai industriei ospitalitatii s-au intalnit, joi, si au stabilit constituirea unui grup de lucru care va stabili regulile de protectie sanitara ce vor trebui respectate dupa redeschiderea restaurantelor.
Propunerile cu noile seturi de reguli pentru redeschiderea restaurantelor vor ajunge la premierul Ludovic Orban, urmand sa fie aprobate in perioada imediat urmatoare.
In acest moment, sunt deschide doar terasele, care reprezinta doar o treime din piata barurilor si a restaurantelor din Romania.
Specialistii spun ca, in ciuda eforturilor facute de antreprenori, aproximativ 30-40% din totalul localurilor din Romania ar putea sa ramane definitiv inchise, intrucat nu au reusit sa depaseasca socul pandemiei.
Piata industriei HoReCa este estimata la 3 miliarde de euro, incluzand circa 40.000 de societati comerciale. Potrivit unui sondaj realizat, recent, din totalul cifrei de afaceri se vor pierde 2,4 miliarde de euro, iar din aproximativ 400.000 de angajati, 320.000 ar putea fi concediati. (G.G.)