Pe raul Timis s-a atins varful maxim de viitura in dreptul statiei hidrometrice Lugoj, fiind depasita cota de pericol cu circa 1,5 metri. Nivelul apei a depasit cu 13 cm nivelul maxim istoric inregistrat in anul 2005. In acest moment, cotele sunt in scadere.
In cursul diminetii (ora 9), nivelul raului Timis a depasit cota coronamentului digului aflat pe malul stang, pe un sector aflat la circa 3 km in aval de localitatea Lugoj.
In acest conditii, dupa trei ore, prin eroziune, s-au format doua brese (de circa 30 metri fiecare, situate la distanta de aprox.100 metri) prin care apa se scurge pe terenuri agricole, fara a fi inundate localitati.
Preventiv au fost evacuate obiectivele socio-economice din zona (doua ferme).
Tot in scop preventiv s-a oprit alimentarea cu apa dintr-un cartier din municipiul Lugoj.
“La iesirea din localitatea Lugoj, zona Pohalma Jabar, in digul de protectie s-au format 2 brese cu o lungime de aproximativ 30 m fiecare si o distanta intre cele doua brese de 100 m. In zona inundata se aflau 4 ferme de animale, din care au fost evacuate: 22 persoane (10 adulti si 12 copii) si 100 bovine. De asmenea, 10 persoane s-au autoevacuat”, ne-a transmis Elena Megherea, purtatorul de cuvant al ISU Banat.
Nu exista riscul inundarii zonelor locuite situate in aval.
Echipele Apele Romane Banat intervin cu materiale si utilaje (3 buldoexcavatoare, 6 excavatoare, circa 70 de persoane, 2 motopompe in zona Poganis si Nadrag) pe sectorul Sag-Graniceri, pana la frontiera cu Serbia.
Echipele de interventie asigura tranzitarea in conditii de siguranta a viiturii formate pe raul Timis.
Directorul general al Apelor Romane, Ervin Molnar, se afla in teren, impreuna cu Marcel Vela, ministru de Interne si cu Leonard Achiriloaiei, secretar de stat din Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor. Seful Apelor Romane coordoneaza de la fata locului echipele de interventie. (I.P.)
Sursa foto: observatornews.ro