Fostul colonel SRI Daniel Dragomir a fost condamnat, joi, la 3 ani si 10 luni de inchisoare cu executare de magistratii Curtii de Apel Bucuresti, care au desfiintat partial decizia prin care a fost achitat, initial, de fapte de coruptie. De asemenea, si sotia lui Dragomir, fost cadru SRI, a fost condamnata la 2 ani si 8 luni de inchisoare.
Decizia de joi a Curtii de Apel Bucuresti este definitiva, astfel ca Daniel Dragomir va fi incarcerat in penitenciar.
Curtea de Apel Bucuresti a admis apelurile declarate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie si de catre inculpatii Dragomir Daniel si Dragomir Marinela-Zoica impotriva sentintei penale pronuntate de Tribunalul Bucuresti.
Astfel, sentinta Tribunalului Bucuresti a fost desfiintata, in parte, si, rejudecând in fond, magistratii Curtii au decis cu privire la inculpatul Daniel Dragomir condamnarea la pedeapsa de 2 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta, 3 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de spalare de bani si de 6 luni inchisoare pentru participatie improprie la fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata.
In temeiul legii penale, au fost contopite pedepsele, astfel ca Daniel Dragomir va executa pedeapsa cea mai grea, de 3 ani inchisoare, la care adauga sporul obligatoriu de 10 luni inchisoare, respectiv o treime din pedepsele care nu se executa. Astfel, in final inculpatul va executa 3 ani si 10 luni inchisoare in regim de detentie.
Marinela Zoica, sotia fostului colonel SRI, si ea fost cadru activ, a fost condamnata la 1 an si 6 luni inchisoare pentru complicitate la trafic de influenta, 2 ani inchisoare pentru spalare de bani si 6 luni inchisoare pentru participatie improprie la fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata.
Contopind pedepsele, Marinela Zoica Dragomir va executa pedeapsa cea mai grea, de 2 ani inchisoare, la care adauga sporul obligatoriu de 8 luni inchisoare, respectiv o treime din pedepsele care nu se executa, in final inculpata având de executat pedeapsa cea mai grea de 2 ani si 8 luni inchisoare.
In 2016, Daniel Dragomir a fost arestat preventiv in doua dosare, “Black Cube” si in cel in care a fost acuzat ca ar fi cerut si primit peste 460.000 de euro de la Rami Ghaziri pentru a-i proteja afacerile.
Odata cu decizia de condamnare in dosarul lui Ghaziri la 1 an cu suspendare, decizie luata pe 22 decembrie 2016 de Tribunalul Bucuresti, judecatorul Mihai Balanescu a mai dispus “punerea de indata in libertate a inculpatului Dragomir Daniel, daca nu este arestat in alta cauza”.
Pe 27 decembrie, ca urmare a contestatiei la decizia de arestare preventiva a lui Dragomir in dosarul “Black Cube”, Curtea de Apel Bucuresti, prin judecatorul Ciprian Alexandru Ghita, a decis inlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu pentru Daniel Dragomir.
Fostul ofiter SRI a fost condamnat, pe 22 decembrie 2016, de Tribunalul Bucuresti la o pedeapsa de un an de inchisoare cu suspendare, in dosarul in care a fost judecat pentru ca ar fi cerut si primit peste 460.000 de euro de la un om de afaceri pentru a-i proteja afacerile, fiind gasit vinovat de savarsirea infractiunii de fals in inscrisuri, in acelasi dosar fiind condamnata si sotia sa, tot la un an de inchisoare cu suspendare. Decizia nu este definitiva.
Daniel Dragomir a fost achitat de acuzatiile de trafic de influenta, spalare de bani si folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii, pedeapsa de un an de inchisoare cu suspendare fiind stabilita pentru fals in inscrisuri. Aceeasi pedeapsa a fost primita si de sotia fostului ofiter SRI, Zoica Marinela Dragomir, tot pentru acuzatia de fals in inscrisuri.
Decizia Tribunalului Bucuresti, data de judecatorul Mihai Balanescu, nu a fost definitiva, putand fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.
Procurorii spun ca, in perioada octombrie 2012 – octombrie 2013, Dragomir, care indeplinea functia de sef de grupare sectoare informativ-operative in Directia Generala de Prevenire si Combaterea Terorismului din cadrul Serviciului Roman de Informatii, beneficiind de ajutorul sotiei sale, a pretins si, ulterior, a primit de la omul de afaceri Rami Ghaziri, administrator al Agroli Crevedia, suma totala de 462.567 de euro.
Suma era compusa, potrivit anchetatorilor, din 374.078 euro, bani primiti intr-un cont bancar deschis pe numele altei persoane, 70.575,87 euro reprezentand finantarea cheltuielilor necesare infiintarii, dotarii si asigurarii functionarii unei societati comerciale, incluzand si un autoturism de lux, marca Porsche Cayenne si 18.000 euro, reprezentand salariul lunar de 8.000 lei, primit de sotia lui Dragomir, Marinela Zoica, in calitate de administrator al firmei nou infiintate.
In sarcina lt. col. (r) Daniel Dragomir s-a mai retinut ca, in perioada octombrie 2012 – 15 februarie 2013, cat si ulterior, “a folosit datele si informatiile avand caracter clasificat obtinute in virtutea calitatii de ofiter al SRI, prin prisma atributiilor de serviciu, in mod direct si in interes personal, in scopul ilicit – propus si realizat – al obtinerii unor sume de bani si alte foloase necuvenite si a permis martorului denuntator accesul la date care se refereau la activitatea infractionala derulata de acesta si grupul de firme apartinand acestuia”, a mai aratat DNA in cursul urmaririi penale.
Daniel Dragomir a fost arestat preventiv, in 26 noiembrie 2016, la aproape doi ani de cand a fost trimis in judecata dupa ce ar fi cerut si primit peste 460.000 de euro de la un om de afaceri pentru a-i proteja afacerile.
El era deja incarcerat intr-un alt dosar, instrumentat de DIICOT, fiind acuzat ca a pus la cale operatiunea de spionare a sefei DNA Laura Kovesi si a familiei sale dupa ce ar fi angajat firma israeliana Black Cube in acest sens.
Dragomir a fost arestat pe 14 septembrie 2016 in dosarul “Black Cube”, in care este acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice, instigare la fals informatic, in forma continuata si instigare la violarea secretului corespondentei. (V.E.)