Hackerii care promiteau furnizarea subiectelor de la Bacalaureat 2020 contra sumei de 100 de lei, “deconspirati” de autoritatile de securitate cibernetica

Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT-RO) informeaza ca a fost notificat de EduPedu cu privire la existenta unui site fraudulos, care promite furnizarea subiectelor pe care liceenii urmeaza sa le primeasca la examenul de Bacalaureat, scrie Agerpers.


“La inceputul lunii aprilie, echipa CERT-RO publica o alerta referitoare la folosirea platformelor care permit crearea unui site web gratuit in raspandirea unor atacuri de tip phishing. Atunci, platforma Weebly era abuzata de catre atacatori pentru a gazdui astfel de campanii online frauduloase.

Recent, un serviciu similar (Yola.com) este folosit in lansarea unei campanii de tip scam ce vizeaza tinerii utilizatori din Romania, care urmeaza sa participe la examenul de Bacalaureat. Mai precis, pe un subdomeniu yolasite.com (https://bacalaureat2020.yolasite.com) atacatorii au creat o pagina unde promit furnizarea subiectelor de la Bacalaureat, contra unei sume de bani (100 ron).

Pentru efectuarea tranzactiei, atacatorii pun la dispozitie doua formulare dedicare celor interesati, prin intermediul carora colecteaza o serie de date personale si financiare: nume, profil, materia pentru care potentiala victima doreste subiectele, codul tranzactiei de pe Paysafecard sau alta metoda de plata, precum si adresa de e-mail.

Atacatorii se folosesc de serviciul Paysafecard, pentru ca ofera anonimitate tranzactiei si furnizeaza coduri pin, in functie de sumele pre-platite.

Totodata, atacatorii au introdus link-ul catre aceasta campanie frauduloasa pe pagina de Wikipedia denumita ‘Bacalaureatul romanesc’, pentru a avea mai multa vizibilitate si, desigur, mai multi ‘clienti’.

Desigur, totul este o incercare clara de fraudare a utilizatorilor. Subiectele de bacalaureat nu sunt singulare, ci exista multiple variante.

Extragerea subiectelor oficiale se va produce in dimineata examenului, alaturi de o varianta de rezerva. Ulterior, acestea sunt transmise catre inspectoratele din teritoriu, iar acestea din urma se ocupa de distribuirea lor catre institutiile de invatamant.

Echipa CERT-RO va recomanda sa consultati/descarcati un material dedicat celor mai intalnite tentative de frauda din mediul online”, se mai mentioneaza in comunicat. (I.P.)

Leave a Reply