DOLIU in Bucovina! Mii de credinciosi l-au petrecut pe ultimul drum pe IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, care a fost inmormantat la Manastirea Sihastria Putnei (VIDEO)

Mii de credinciosi din localitatile sucevene prin care a trecut, astazi, cortegiul funerar cu sicriul IPS Pimen, au iesit la porti sau pe marginea drumului pentru a-i aduce un ultim omagiu celui care a condus Biserica din Bucovina aproape 30 de ani.


Dupa slujba care a avut loc la Manastirea Sf. Ioan de la Suceava, cortegiul funerar a plecat spre Sihastria Putnei, locul unde IPS Pimen isi doarme somnul de veci, trecand prin localitatile Itcani, Patrauti, Darmanesti, Milisauti, Badeuti, Radauti, Marginea, Horodnic de Sus, Vicovu de Jos, Bivolarie si Putna.

Ceremonia religioasa de la Suceava, la care a participat si printul Nicolae al Romaniei, a fost oficiata de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, loctiitor de Arhiepiscop al Sucevei si Radautilor, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, si PS Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, impreuna cu un sobor de preoti. La slujba au participat autoritati judetene si locale, preoti, calugari si sute de credinciosi, care au stat distantati in curtea manastirii. Slujba inmormantarii a fost precedata de slujirea Sfintei Liturghii.

Mitropolitul Teofan a spus ca IPS Pimen a fost iubit de Dumnezeu pentru ca s-a straduit in toate sa urmeze calea cea stramta, sa poarte crucea, sa fie rastignit pe ea, sa ajute pe altii in drumul rastignirii pe Golgota vietii.

„A fost iubit de Dumnezeu, pentru ca s-a straduit sa asculte glasul Sau, sa inteleaga mesajul Dumnezeiesc si sa implineasca porunca cea cereasca (…) Din Gradina Getsimani, unde a zabovit aproape intreaga viata in sens duhovnicesc, a urcat adesea pe Tabor si a avut drept rasplata si clipe de lumina, de bucurie si de inviere. Vladica Pimen a avut parte de o viata tumultos de bogata, o viata suprinzatoare prin complexitatea ei, uimitoare in coorodonatele ei esentiale”, a spus mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

Mitropolitul Teofan le-a explicat credinciosilor aflati in curtea Manastirii „Sf. Ioan cel Nou” ca in cazul trecerii la cele vesnice a unui ierarh se savarseste slujba inmormantarii calugarilor. Slujba inmormantarii calugarilor se deosebeste oarecum de slujba inmormantarii mirenilor, dar si de slujba inmormantarii preotilor si diaconilor de mir. Este o slujba a renuntarii, o slujba simpla. La inceputul slujbei inmormantarii, printre stihurile Psalmului 117, apare foarte des cantarea „Al tau sunt eu, mantuieste-ma!”.

De-a lungul traseului de aproape 80 de kilometri, o parte din oamenii au venit imbracati in costume nationale, cu drapele tricolore, iar in momentul cand a trecut masina in care se afla sicriul cu trupul neinsufletit al inaltului prelat, au aruncat cu flori.

Dupa cum au consemnat jurnalistii de la Monitorul de Suceava, cea mai emotionanta intampinare a cortegiului funerar a fost la intrarea in Radauti, in zona asezamantului Sf. Leontie, unde erau peste 200 de oameni aliniati de o parte si de alta a drumului, calugari, copii si simpli credinciosi.

Cu aceeasi emotie si durere a fost intampinat cortegiul funerar pe intreg traseul convoiului funerar, respectiv Inainte de a ajunge la Manastirea Sihastria Putnei, unde se afla mormantul pe care IPS Pimen si l-a pregatit dinainte, masina in care se afla sicriul a oprit pentru ultima data la Manastirea Putna, acolo unde isi doarme somnul de veci marele domnitor Stefan cel Mare, pe care inaltul prelat l-a apreciat si l-a dat ca exemplu de fiecare data cand venea vorba despre aceasta zona.

Cand cortegiul funerar a ajuns in curtea Manastirii Sihastria Putnei, locul unde s-a oficiat slujba de inmormantare, acolo se aflau deja cateva sute de persoane, care au fost rugate de catre reprezentantii asezamantului sa pastreze distanta sociala.

Dupa o scurta slujba in fata bisericii principale din curtea manastirii, sicriul a fost dus la groapa, iar apoi, cu putin inainte de ora 17.00, trupul lui IPS Pimen a fost acoperit cu pamantul Bucovinei, pe care a indragit-o si unde a lasat cu glas de moarte sa fie inmormantat, pentru a ramane pentru totdeauna.

La finalul ceremoniei, preotii le-au cerut oamenilor sa plece acasa in grupuri mici, organizate, pentru a nu exista probleme legate de raspandirea virusului Covid-19.

Reamintim ca IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, a fost adus de la Suceava la Bucuresti cu un elicopter SMURD, in data de 20 aprilie. Era in stare grava, infectat cu noul coronavirus, fiind internat la Institutul „Matei Bals”. A fost intubat in seara zilei de 1 mai, dupa ce starea sa s-a agravat si a suferit complicatii pulmonare.

Medicii l-au tratat pe inaltul prelat cu diferite scheme de tratament, in care s-a folosit si Remdesivirul, un tratament care a dat rezultate foarte bune in cazul mai multor pacienti din SUA. De asemenea, IPS Pimen ar fi primit si mai multe doze de plasma prelevata de la pacienti vindecati de Covid 19. Din nefericire totul a fost zadarnic, pacientul decedand in noaptea de 20 mai.(G.I.)

Sursa foto: Monitorul de Suceava

Leave a Reply