BREAKING. Impartasania cu o singura lingurita nu este infractiune! Procurorii din Cluj-Napoca au clasat plangerea mai multor denuntatori, printre care un politician si o avocata

Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj-Napoca a clasat dosarul privind impartasania cu singura lingurita oficiata la Catedrala Mitropolitana, in 22.03.2020, concluzionand ca „impartasirea mai multor persoane cu aceeasi lingurita nu a condus la imbolnavirea vreunei persoane cu coronavirusul SARS-CoV-2”.


Plangerea a fost formulata de cinci denuntatori, printre care deputatul USR Emanuel Ungureanu si avocata Dana Bizo, din Baroul Cluj, care au sustinut ca „gestul reprezentantilor Bisericii Ortodoxe aduce grave atingeri sanatatii populatiei”.

Procurorii au relevat faptul ca, si din ratiuni religioase, persoanele care au primit impartasania, in cadrul slujbei religioase din 22.03.2020, nu au apreciat ca exista vreun risc real ca prin acest gest sa cauzeze raspandirea virusului SARS-CoV-2.

Impartasirea credinciosilor s-a realizat in conformitate cu canoanele si practica liturgica crestin ortodoxa[1] , respectiv prin folosirea unei lingurite, cu care preotul slujitor a luat din potir Sfanta Impartasanie si a oferit-o fiecarui credincios.

Potrivit dictionarului de termeni teologici[2], lingurita ca obiect de cult este o lingurita din aur sau argint, avand la capat o cruciulita, fiind utilizata la impartasirea credinciosilor in cadrul Sfintei Taine a Euharistiei. Prima enumerare a linguritei printre Sfintele Vase din Altar a fost facuta in secolul al IX-lea, in cadrul Canonului 10 al Sinodului de la Constantinopol (861 d.Hr.).

In modalitatea descrisa mai sus au fost cuminecati din patru potire, fiecare cu lingurita aferenta, un numar de cateva zeci de credinciosi, de diverse varste, femei si barbati, fiind anterior asezati pe patru siruri, cu pastrarea unei distante de 1 m intre indivizi,” se arata in ordonanta de clasare a procurorului.

In concluzie, s-a constatat ca impartasirea credinciosilor din acelasi potir, folosind aceeasi lingurita, nu a dus la raspandirea bolii Covid-19, intre persoanele care au participat la slujba religioasa indicata ori de catre contactele acestora. (V.E.)

Leave a Reply