Pensiile politistilor si ale militarilor ar putea fi impozitate! USR a depus in Parlament un proiect de lege care prevede impozitarea tuturor pensiilor mai mari de 3.500 de lei

Impozitarea pensiilor speciale, inclusiv cele ale politistilor si ale militarilor, prinde tot mai mult contur in politica romaneasca, fiind vazuta ca o solutie prin care statul mai poate “face rost” de bani in aceasta perioada critica.


USR si UDMR propun ca impozitarea progresiva sa se aplice tuturor pensiilor speciale, iar ideea are sustinatori si in randul PSD. Cele trei partide pot ajunge la un acord pentru impozitarea tuturor pensiilor speciale, urmand sa fie stabilit pragul de la care se impune fiecare tip de impozit.

In acest context, USR a depus in Parlament un proiect de lege care prevede impozitarea cu 90% a tuturor pensiilor speciale mai mari de 3.500 de lei si cu 10% a celor cuprinse intre 2.000 si 3.500 de lei. UDMR sustine impozitarea tuturor pensiilor, insistand ca si cele ale politistilor si militarilor trebuie sa fie incluse.

Presedintele USR, Dan Barna, a precizat ca daca cineva are o pensie de 15.000 de lei bazata exclusiv pe contributivitate, nimeni nu se va atinge de aceasta.

Pe de alta parte, liberalii au depus, astazi, un proiect legislativ privind impozitarea pensiilor speciale. Ei au propus trei praguri de impozitare: 10% pentru pensiile speciale intre 2.001-4.000 de lei, 60% a pensiilor speciale intre 4.001- 7.000 de lei si 95% mai mari de 7.001 lei. PNL exclude varianta impozitarii pensiilor militarilor si politistilor, considerand ca acestea sunt pensii de serviciu.

“Singura solutie corecta este impozitarea diferentiata, dar nu doar pentru pensiile speciale, ci pentru toate veniturile, cum se face in America, Germania, peste tot”, sustine liderul Pro Romania, Victor Ponta.

PSD si USR cer premierului Orban sa dea Ordonanta de Urgenta pentru impozitarea pensiilor speciale, intrucat in cazul unei Ordonante de Urgenta, aceasta se aplica imediat si nu poate fi atacata la Curtea Constitutionala decat de Avocatul Poporului.

Romania plateste aproximativ 185.000 de pensii speciale, dintre care 9.000 sunt incasate de civili. Aproape 76.000 de pensii apartin militarilor, iar circa o suta de mii revin politistilor sau angajatilor din structuri asimilate. Militarii si politistii considera ca ei nu beneficiaza de pensii speciale, ci de pensii de serviciu.

Potrivit calculelor USR, in primele doua luni ale acestui an statul a platit pensii speciale de 1,6 miliarde de lei, iar pana la finele anului se estimeaza o cheltuiala de peste 10 miliarde de lei.

Parlamentul a votat in luna ianuarie 2020 un proiect de lege privind eliminarea pensiilor speciale, cu exceptia celor ale politistilor si militarilor. Legea a fost atacata la Curtea Constitutionala de Avocatul Poporului si a fost puternic criticata de magistrati. Judecatorii CCR nu s-au pronuntat asupra sesizarii deoarece si-au suspendat activitatea in luna martie din cauza aparitiei problemelor legate de coronavirus. (Mara Ion)

2 thoughts on “Pensiile politistilor si ale militarilor ar putea fi impozitate! USR a depus in Parlament un proiect de lege care prevede impozitarea tuturor pensiilor mai mari de 3.500 de lei

  1. Dar salariile platite de la buget de ce sa nu aiba acelasi regim de impozitare?Adica limitezi pensiile la 3.500 lei,dar platesti de la buget salarii de zeci de mii de lei,impozitate cu…45%?Credeti ca o asemenera discriminare intre pensionarii platiti de la buget si salariatii platiti de la buget,va fi constitutionala?Sa fim seriosi….Pe de alta parte nominalizati o tara din NATO sau UE,in care pensiile militare sunt impozitate cu…90%,bineinteles in afara de Romania…Sigur nu gasiti…Si apoi,de-abia astept ca intr-un gest de solidaritate,cei care au propus aceasta lege,sa inceapa sa transporte ei izolete cu cei infectati,sa stea prin vami cu cei infectati,sa stea prin intersectii,prin spitalele de boli infectioase,sa ii pazeasca pe cei aflati in izolare sau carantina,etc,iar daca supravietuiesc,dupa minim 25 de ani,sa aiba pensii impozitate cu 90%

  2. Militarii si politistii considera ca ei nu beneficiaza de pensii speciale, ci de pensii de serviciu.
    Gresit, nu numai militarii si politistii considera ca sunt pensii de serviciu, inclusiv CCR.

Leave a Reply