EXCLUSIV. Cornelia Malac, fosta sefa a Directiei de Sanatate Publica Timis, explica momentul de blocaj de la conferinta de presa pentru care a platit cu functia. Dupa linsajul mediatic de rigoare

Linsata mediatic dupa ce s-a blocat in conferinta de presa sustinuta, in 28 februarie, la Prefectura Timis, unde trebuia sa prezinte masurile luate de Directia de Sanatate Publica dupa aparitia primului caz de coronavirus in Timisoara, economista Cornelia Malac (foto) considera, la aproape o luna de la incident, ca a fost victima unei “executii” a presei, intrucat alti oficiali de la varful statului au facut gafe mult mai ridicole, insa nu au avut parte de acelasi tratament.


Este vorba despre vicepremierul Raluca Turcan, care a spus intr-o conferinta de presa ca, Doamne fereste!, te poti culca seara sanatos, iar dimineata sa te trezesti mort, iar, mai recent, premierul Ludovic Orban, care a spus ca s-au luat masuri pentru a creste riscul de infectare a medicilor si a pacientilor din spitale.

“Orice om greseste!”, a fost explicatia agentiilor de presa nationale, insa aceasta ingaduinta nu a fost invocata si in cazul fostei directoare a Directiei de Sanatate Publica Timis, care a platit cu functia pentru un blocaj de moment.

“Cel mai tare m-a durut acuzatia de incompetenta, pentru ca am parcurs toti pasii profesionali, pana am ajuns sa fiu delegata in functia de director executiv. Nu am fost numita politic in aceasta functie, decizia ministerului nu a fost influentata de sotul sau de cumnatul meu. Eram foarte obosita la acea conferinta de presa, dupa zile si nopti in care am stat pana seara, tarziu, la Directie, pentru a incheia toate protocoalele necesare intr-o asemenea criza.

Mai mult, stiam ca in grupul presei prezent la conferinta sunt si jurnalisti care ma vaneaza de mai multa vreme, dupa ce am manifestat disponibilitatea de a relua lucrarile la Spitalul Municipal de pe Calea Torontalului.

Sunt oameni importanti din Timisoara, medici si antreprenori, care nu doresc sa se mai discute despre acea constructie, lasata in paragina, pentru ca risca sa fie chemati la parchet.

M-am blocat, orice om greseste, nu!? Inainte de acea conferinta si dupa au mai fost si alte intalniri cu presa, in care nu au existat probleme. I-am rugat pe toti reprezentantii mass-media care au filmat sa nu faca publice imaginile si am primit asigurari ca inregistrarile au fost sterse. Ca, dupa o saptamana, reporterul de la Pro TV, Maria-Anderka Iancea sa publice acea inregistrare pe retelele de socializare”, ne-a declarat Cornelia Malac, care, in 11 martie, a fost destituita din fruntea DSP Timis si repusa pe functia sa de baza, cea de director economic.

Imediat dupa decizia Ministerului Sanatatii, care a cedat linsajului mediatic al directoarei din Timis, Cornelia Malac a prezentat situatia Covid-19 la nivelul judetului, la data eliberarii din functie:

Intrucat se continua cu denigrarea mediatica a subsemnatei pentru un block out pe care mi-l asum, dar care nu a afectat deciziile si rigoarea din acea perioada in calitate de director executiv al DSP Timis si mai ales pentru o CORECTA INFORMARE a opiniei publice, trebuie sa fac urmatoarele precizari:

La data de 11.03.2920, data eliberarii din functie, situatia epidemiologica din judetul Timis era gestionata eficient, astfel:

Judetul Timis a avut:

-5 cazuri pozitive care au fost vindecate si externate;

-436 persoane izolate la domiciliu;

-275 persoane  scoase din izolare la domiciliu.

Aveam asigurata permanenta cu personal medical 24/24 ore la toate cele 7 puncte de trecere frontiera din judet;

Era creata baza de date cu persoanele izolate la domiciliu si asigurata monitorizarea starii de sanatate a acestora de catre personalul DSP;

Am asigurat tel verde 24/24 ore pt sesizari si raportari epidemiologice;

  • DSP Timis era singurul din tara care a incheiat :

  • Protocol cu IPJ si Jandarmerie pentru escortarea persoanelor din frontiera spre locul de carantinare si, respectiv pentru supravegherea fiecarei locatii de carantinare;

  • Protocol cu ISU pentru asigurarea logisticii pentru persoanele izolate la domiciliu;

  • Protocol cu 15 unitati pentru punerea la dispozitia DSP a spatiilor de carantinare in numar de 304 locuri, asigurare hrana, materiale pentru igiena personala si transport;

  • nominalizarea unitatilor sanitare din teritoriu pentru asigurarea asistentei medicale a pers carantinate;

  • suplimentarea personalului medical pt asigurarea permanente si  recoltarea probelor de la contacti si carantinati, conform metodologiei, testarea este in prima zi, in a 12-a si a 13-a zi si pentru monitorizarea starii de sanatate a persoanelor izolate la domiciliu;

  • activitatea depusa in comun DSP, Spitalul Victor Babes, Frontiera, IPJ, Jandarmerie, ISU, etc a avut ca rezultat externarea celor 5 cazuri, iesirea din izolare a 275 persoane si ramanerea a 436 persoane in evidenta.

Astfel ca, la data de 11.03, a venit si demiterea, ca …pedeapsa pentru ca judetul Timis nu mai avea cazuri pozitive, iar situatia epidemiologica era sub control!

Pe scurt, asta a fost!

Si, foarte important este faptul ca NU a fost niciun Corp de Control al Ministerului Sanatatii”. (Mara Ion)

Leave a Reply