ORDONANTA MILITARA 4. Amenzile se majoreaza de la 1.000 la 10.000 de lei pentru persoanele care nu respecta masurile pentru prevenirea raspandirii Covid-19

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anuntat, duminica seara, ca masurile luate de MAI pentru prevenirea raspandirii coronavirusului sunt tot mai dure, poate cele mai dure pe care le-a avut Romania in ultimii 30 de ani.


Potrivit Ordonantei Militare nr. 4, cresc amenzile pentru cei care nu respecta masurile de distantare sociala si izolare la domiciliu, de la 1.000 de lei la 10.000 de lei, preturile la utilitati au fost plafonate, pe toata perioada starii de urgenta, iar managerii de spitale intra sub incidenta penala daca vor refuza sa interneze pacienti cu simptome de coronavirus.

“Persoanele de peste 65 de ani, care au probleme de natura medicala, pot sa isi rezolve si problemele pe intreaga perioada a zilei. Am permis deplasarea in afara locuintei a persoanelor peste 65 de ani si in intervalul orar 20-21, pentru a asigura nevoile animalelor domestice sau de companie. Pentru iesirile in acest scop nu e nevoie de declaratie pe proprie raspundere

Tot pentru cei peste 65 de ani am clarificat conditiile in care pot fi sprijiniti de operatorii economici care desfasoara activitati comerciale aprobate, astfel incat in intervalul 11-13 sa faciliteze cu prioritate accesul persoanelor de peste 65 de ani in aceste spatii”, a anuntat Marcel Vela.

De asemenea, cei care nu respecta carantinarea, vor intra inca 14 zile in carantina, din momentul depistarii, suportand din buzunarul propriu toate cheltuielile aferente carantinarii. La fel se va intampla si cu persoanele care nu respecta masura izolarii, vor intra direct in carantina, platind toate cheltuielile aferente.

Chestorul Bogdan Despescu, seful Politiei Romane, a anuntat a emis 4 ordine ale comandantului actiunii:

Primul: stabileste anumite reguli pentru internarea pacientilor. Dupa semnalarea faptului ca s-a intarziat internarea, am decis sa emitem un ordin care stabileste clar ca orice pacient poate fi suspectat de a fi pozitiv, chiar daca nu exista inca o testare.

Refuzul de internare a unui pacient cade sub incidenta penala. Atragem atentia medicilor si managerilor ca pacientii nu pot fi refuzati pe motiv ca nu exista confirmarea ca sunt pozitivi sau negativi. Tratati problema cu maxima seriozitate

Al doilea ordin: stabilirea modului de detasare sau delegare. Art 1: Personalul medical de specialitate pot fi detasati sau delegati la alte unitati care au deficit de persoanl. Pe durata situatiei de urgenta, personalul nu poate refuza detasarea sau delegarea. Detasarea sau delegarea in alt judet se face prin dispozitia secretarului de stat. Aici a fost obligatoru ordinul pentru pregatirea sistemului sanitar in cazul unei cresteri exponentiale a cazurilor.

Al treilea ordin: a clarificat modul in care inspectoratele de urgenta vor coordona servicile de ambulanta.

Al patrulea ordin: un spital militar de campanie se va instala la Constanta. Va fi pe langa Spitalul CFR din Constanta, care a intrat sub coordonarea Ministerului Apararii.

Iata textul integral al Ordonantei Militare nr. 4:

Ministrul afacerilor interne emite urmatoarea

Ordonanta Militara

Art. 1 – (1)  Circulatia persoanelor care au implinit varsta de 65 de ani, in exteriorul locuintei/gospodariei, este permisa si in afara intervalului orar 11-13 daca aceasta se face pentru rezolvarea problemelor de natura medicala, precum tratamentele oncologice planificate, dializa etc. folosind mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei/sustinatorilor sau, dupa caz, mijloacele de transport sanitar special destinat.

(2) Pentru verificarea motivului deplasarii in situatiile prevazute la alin. (1) se prezinta o declaratie pe propria raspundere completata in prealabil, care trebuie sa cuprinda numele si prenumele, data nasterii, adresa locuintei, motivul si locul deplasarii, data si semnatura.

(3) Circulatia persoanelor prevazute la alin.(1), in afara locuintei/gospodariei, este permisa si in intervalul orar 20 – 21, daca aceasta se face pentru a asigura nevoile animalelor de companie/domestice doar in proximitatea locuintei/gospodariei. Declaratia pentru acest interval orar nu este necesara atunci cand deplasarea se face in acest scop.

(4) Masurile se aplica incepand cu data publicarii prezentei ordonante militare in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Art. 2 – (1) Operatorii economici care comercializeaza alimente si produse de stricta necesitate si care isi desfasoara activitatea in conditiile dispuse prin ordonante militare in perioada starii de urgenta isi vor organiza programul de lucru pentru a facilita si a asigura, cu prioritate, accesul persoanelor de peste 65 de ani in intervalul orar 11-13, limitand, in acest interval, accesul persoanelor din alte categorii de varsta.  (2) Masura se aplica incepand cu data de 30 martie 2020.

Art.3 – (1) Persoanele care parasesc locul in care au fost carantinate, fara aprobarea autoritatilor competente, vor fi sanctionate contraventional conform prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.1/1999 privind regimul starii de asediu si regimul starii de urgenta, cu modificarile si completarile ulterioare, si vor fi obligate sa reia ciclul de 14 zile de carantinare, suportand cheltuielile efectuate cu carantinarea lor.

(2) Persoanele care nu respecta conditiile izolarii la domiciliu si sunt identificate in afara spatiului de izolare, vor fi sanctionate contraventional conform prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.1/1999 privind regimul starii de asediu si regimul starii de urgenta, cu modificarile si completarile ulterioare, si vor fi obligate sa intre in carantina 14 zile, suportand cheltuielile efectuate cu carantinarea lor.

(3) Masurile se aplica incepand cu data publicarii prezentei ordonante militare in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Art. 4 – (1) La intrarea in tara, pentru protejarea propriilor familii, conducatorii autovehiculelor de transport marfa cu capacitatea maxima autorizata mai mare de 2,4 tone opteaza pentru carantinare/izolare, dar nu mai mult de 14 zile, in perioada dintre curse, pentru una dintre urmatoarele modalitati de protectie impotriva raspandirii COVID-19:

a) carantinarea in spatii puse la dispozitie de catre angajator;

b) izolarea la domiciliu impreuna cu toate persoanele cu care locuiesc/se gospodaresc, sau singuri, in alt spatiu locativ disponibil;

c) carantinarea la cerere, in spatiile puse la dispozitie de autoritatile administratiei publice, cu suportarea cheltuielilor aferente carantinarii.

(2) Optiunea pentru una dintre modalitatile prevazute la alin. (1) se materializeaza prin completarea, de catre conducatorii autovehiculelor de transport marfa cu capacitatea maxima autorizata mai mare de 2,4 tone, a unei declaratii pe propria raspundere prin care isi asuma una dintre cele 3 variante de carantinare/izolare.

(3) Prevederile alin. (1) si (2) se aplica in mod corespunzator si pilotilor de aeronave si personalului navigant. (4) Masura se aplica incepand cu data de 31 martie 2020.

Art. 5 – (1) Se instituie, pentru o perioada stabilita de angajator, masuri de izolare preventiva la locul de munca sau in zone special dedicate in care nu au acces persoane din exterior, pentru personalul care ocupa functii esentiale pentru asigurarea functionarii productiei, transportului si distributiei energiei electrice si gazelor naturale, a activitatilor de intretinere si mentenanta a echipamentelor si instalatiilor specifice, precum si a celorlalte activitati de aprovizionare, respectiv, extractie, productie si procesare a resurselor si materiilor prime si/sau semiprocesate energetice necesare functionarii corespunzatoare Sistemului Energetic National in concordanta cu prevederile Planurilor proprii de continuitate a activitatilor de baza in cazul instituirii starii de urgenta pe teritoriul Romaniei.

(2) Refuzul izolarii preventive de catre personalul prevazut la alin.(1) atrage raspunderea disciplinara, civila, contraventionala sau penala, dupa caz. (3) Masura se aplica incepand cu data de 31 martie 2020, ora 12.00.

Art. 6 – (1) Autoritatile administratiei publice locale vor asigura montarea de dispozitive cu solutii dezinfectante la toate intrarile blocurilor de locuinte situate pe raza unitatii administrativ-teritoriale si vor dezinfecta periodic lifturile, casa scarilor si alte spatii comune. (2) Masura se aplica incepand cu data de 31 martie 2020.

Art. 7 – (1) Ministerele cu retea sanitara proprie si autoritatile administratiei publice locale care au in subordine sau in coordonare unitati sanitare vor asigura la cerere spatii hoteliere destinate repausului intre ture sau garzi personalului din sistemul public sanitar, in vederea prevenirii raspandirii virusului COVID-19 in randul cadrelor medicale sau al familiilor acestora. (2) Masura se aplica incepand cu data de 31 martie 2020.

Art. 8 – (1) In perioada starii de urgenta preturile la energie electrica si termica, gaze naturale, alimentare cu apa, salubritate si carburanti nu pot fi majorate peste nivelul practicat la data emiterii prezentei ordonante militare, acestea putand fi doar diminuate in functie de cerere si oferta.

(2) Masura se aplica incepand cu data publicarii prezentei ordonante militare in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Art. 9 – (1) In perioada in care este instituita starea de urgenta, alertele sanitare, comunicatele, textele, materialele fotografice si audio-video cu mesaje de interes public care sprijina masurile de prevenire a raspandirii COVID-19, guvernamentale si/sau sponsorizate de catre operatorii economici publici sau privati, persoane fizice sau organizatii neguvernamentale, vor fi mediatizate gratuit si se vor adauga ca timp suplimentar spatiului alocat pentru publicitate.

(2) Difuzarea categoriilor de mesaje prevazute la alin. (1) va fi solicitata radiodifuzorilor sau institutiilor mass-media de catre Grupul de comunicare strategica din cadrul Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta si se vor identifica in momentul difuzarii cu mentiunea „Mesaj de utilitate publica.”

(3) Masura se aplica incepand cu data publicarii prezentei ordonante militare in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Art. 10 – (1) Pe perioada starii de urgenta se autorizeaza Centrul de Cercetari Stiintifice Medico-Militare, Centrul de Cercetare Stiintifica pentru Aparare CBRN1 si Ecologie, Agentia de Cercetare pentru Tehnica si Tehnologii Militare si Institutul National de Cercetare Dezvoltare Medico-Militara „Cantacuzino” pentru avizarea/autorizarea materialelor, componentelor, echipamentelor si dispozitivelor medicale necesare pentru prevenirea si combaterea raspandirii, precum si pentru tratamentul infectiei cu virusul SARS-CoV-2, respectiv a biocidelor.

(2) Masura se aplica incepand cu data publicarii prezentei ordonante militare in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.1 Chimic, biologic, radiologic si nuclear

Art. 11 – (1) Transportul maritim si pe caile navigabile interioare, accesul navelor in porturile romanesti, precum si inspectarea si operarea navelor se desfasoara fara restrictii, cu respectarea tuturor masurilor de prevenire a infectarii cu COVID19, impuse de Ministerul Sanatatii.

(2) Se interzice accesul pilotilor la bordul navelor maritime si fluvio-maritime, sosite din zonele de risc rosu sau galbene, daca nu dispun de echipamentul de protectie stabilit de Ministerul Sanatatii.

(3) Masura se aplica incepand cu data publicarii prezentei ordonante militare in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Art. 12 –  (1) Dupa alineatul (2) al articolului 3 din Ordonanta militara nr.2/2020 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID -19, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.232 din 21 martie 2020, se introduce un nou alineat, alin.(3), cu urmatorul cuprins: „(3) Interdictia privind circulatia persoanelor intr-un grup mai mare de 3 persoane se aplica exclusiv circulatiei pietonale.”

Art. 13 – (1) Sunt abilitate sa asigure aplicarea si respectarea prevederilor prezentei ordonante militare:

a) Politia Romana, Jandarmeria Romana si politia locala, pentru masurile prevazute la art.1;

b) Politia Romana, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului si politia locala, pentru masura prevazuta la art.2;

c) Politia Romana, Politia de Frontiera Romana, Jandarmeria Romana, politia locala, directiile de sanatate publica si conducatorii autoritatilor administratiei publice locale, pentru masurile prevazute la art.3 si 4;

d) Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, pentru masura prevazuta la art.5; e) Ministerul Sanatatii si Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor, pentru masurile prevazute la art.11.

(2) Nerespectarea masurilor prevazute la art.1-5 si art.11 atrage raspunderea disciplinara, civila, contraventionala sau penala, in conformitate cu prevederile art.27 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.1/1999, cu modificarile si completarile ulterioare.

(3) Personalul institutiilor prevazute la alin.(1) este imputernicit sa constate contraventii si sa aplice sanctiuni, in conformitate cu prevederile art.29 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.1/1999, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 14 – (1) Prezenta ordonanta militara se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. (2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligatia de a informa publicul, prin mesaje difuzate regulat, pentru cel putin 2 zile de la data publicarii, despre continutul prezentei ordonante militare. (V.E.)

Leave a Reply