Un document care interzice deplasarea persoanelor in afara domiciliilor, pentru evitarea raspandirii Covid-19, prezentat, azi, de mai multe publicatii online, a provocat panica printre romani, nu putini intrebandu-se de ce se radicalizeaza masurile anti-coronavirus, in conditiile in care vorbim doar despre 300 de cazuri.
Dupa ce secretarul de stat Raed Arafat, cel care semneaza documentul “sechestrului” national, a anuntat ca a sesizat DIICOT, pentru scurgerea in presa a documentului panicard, Grupul de suport tehnico-stiintific privind gestionarea bolilor inalt contagioase pe teritoriul Romaniei, condus de Raed Arafat, a emis un comunicat in care sustine ca masurile nu au un termen de aplicare, ci vor fi luate in considerare doar cand se va ajunge la scenariul despre care se discuta. Documentul de lucru nu a fost inaintat aprobarii si nu are aplicabilitate imediata.
„Avand in vedere faptul ca a fost dat publicitatii un document al Grupului de suport tehnico-stiintific privind gestionarea bolilor inalt contagioase pe teritoriul Romaniei, intitulat „HOTARAREA NR. 14 din 20.03.2020”, facem urmatoarele precizari:
- Este un document de lucru (DRAFT), care este analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-stiintific, organism in subordinea CNSSU.
- Hotararile Grupului de suport tehnico-stiintific au caracter de propunere catre CNSSU, doar dupa ce sunt aprobate la nivelul Grupului de suport tehnico-stiintific.
- La nivelul Grupului de suport tehnico-stiintific sunt analizate diferite propuneri, pe baza scenariilor referitoare la evolutia raspandirii noului coronavirus (COVID-19), tinand cont de practica altor state care se confrunta cu aceeasi problematica.
- Atentionam asupra faptului ca in documentul dat publicitatii NU este mentionata data de la care sunt aplicabile masurile referitoare la deplasarea persoanelor. Acest lucru demonstreaza ca masurile NU au aplicabilitatea imediata, fiind vorba despre propuneri aferente unor scenarii posibile cu privire la raspandirea noului coronavirus (COVID-19).
- NU este un document aprobat la nivelul Grupului de suport tehnico-stiintific si NU a fost inaintat spre aprobare CNSSU (Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta), organism abilitat sa ia decizii in astfel de situatii.
- La nivelul Ministerul Afacerilor Interne s-a luat decizia sesizarii organelor de cercetare penala pentru infractiunea de divulgare fara drept a unor informatii care nu sunt destinate publicitatii.
- Inspectoratul General al Politiei Romane a sesizat DIICOT cu privire la savarsirea infractiunii de distribuite de informatii nedestinate publicitatii, sub aspectul savarsirii infractiunii prevazute de art. 304 Cod Penal, fapta pedepsita cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani”, se arata in comunicatul de presa.
Iata ce masuri extrem de drastice prevede documentul care a alertat, astazi, intreaga populatie a Romaniei.
„Art. 1. (1) Sunt interzise deplasarile persoanelor in afara domiciliului/resedintei cu urmatoarele exceptii:
a) deplasarea intre domiciliu si locul de munca, atunci cand activitatea profesionala este esentiala, si nu poate fi organizata sub forma de lucru la distanta (cu prezentarea unei Adeverinte permanenta de la angajator, anexata) sau deplasare in interes profesional care nu poate fi amanata (cu ordin de deplasare de la angajator),
b) consult medical de specialitate care nu poate fi amanat;
c) deplasare pentru cumparaturi de stricta necesitate la unitati comerciale din zona de domiciliu,
d) deplasare pentru asigurarea asistentei pentru persoane in varsta, vulnerabile sau pentru insotirea copiilor;
e) alte motive care justifica urgenta, cu detalierea explicita a traseului declarat, pe baza declaratiei, completate in prealabil, pentru a putea fi prezentata autoritatilor de control.
f) deplasare scurta, langa domiciliu, pentru desfasurarea de activitati fizice individuale, in aer liber, cu excluderea oricarei forme de activitate sportiva colectiva,
g) deplasare scurta, langa domiciliu, legata de nevoile animalelor de companie,
(2) Deplasarile mentionate la lit. b) – f) sunt permise doar pe baza Declaratiei, anexa la prezenta hotarare, completata in prealabil.
(3) Este permisa deplasarea persoanelor insotite de copii minori sau prezenta copiilor minori in autovehicul, alaturi de parinti/bunici, atunci cand nu pot fi lasati singuri sau cu alta persoana care sa-i supravegheze.
Art. 2 Persoanele au dreptul de a-si alege locatia in care vor domicilia pe perioada in care se mentin restrictiile de deplasare si au obligatia de a informa, motivat, sectia de politie de care apartin, cu 48 de ore inainte, in situatia in care decid, motivat, schimbarea acesteia”, se arata in documentul care a circulat intens, vineri, in mediul on line. (V.E.)